Sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme”, spune premierul François Bayrou, care reclamă examenul de intrare la liceu și admiterea centralizată la facultate

0 vizualizări
Foto: EPA/ Teresa Suarez via Agerpres
Premierul François Bayrou a criticat platforma de admitere în învățământul superior Parcoursup și a pledat pentru o flexibilizare a tranziției dintre liceu și universitate, în cadrul unei declarații de politică generală susținute marți. Acesta a subliniat necesitatea de a „deschide porțile” și de a „inventa o perioadă de articulare între învățământul secundar și cel superior”.

„Obligația de orientare precoce îi perturbă și îi pune în pericol. Copiii nu sunt ca prazul, nu cresc toți în același ritm”, a declarat Bayrou. „A dori o selecție precoce, înainte ca mintea și așteptările să se maturizeze, este, cred, o greșeală, în orice caz o slăbiciune”, a afirmat acesta luni în fața Adunării Naționale, făcând referire la platforma de orientare lansată în 2018.

Declarațiile lui François Bayrou vin într-un context sensibil, notează Le Parisien: platforma Parcoursup urmează să-și deschidă procesul de formulare a opțiunilor miercuri, 15 ianuarie, marcând începutul înscrierilor pentru sesiunea 2025. De la lansarea sa, Parcoursup a fost adesea criticată pentru lipsa de transparență și pentru amplificarea inegalităților dintre candidați, mai ales în rândul elevilor din medii defavorizate.

„Acestor copii și tineri, dacă li se refuză șansa încă din clasa a IX-a, le facem cel mai mare rău. Câți dintre noi, la 13, 14 sau 15 ani, erau mai degrabă în situație de ruptură cu școala decât de succes? Câți și-au găsit ulterior căi inimaginabile la acel moment?”, a spus Bayrou. Premierul a subliniat că sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme, mai ales pentru cei care nu provin din medii favorizate”.

Declarațiile sale par să critice indirect o măsură introdusă de fostul ministru al Educației Gabriel Attal la sfârșitul anului 2023 și preluată de guvernul Barnier: obligativitatea obținerii diplomei de brevet în clasa a VIII-a pentru a putea promova în clasa a IX-a.

Premierul a pledat pentru mai multe oportunități de reorientare în cadrul sistemului educațional: „Cred că în sistemul nostru școlar și universitar trebuie încurajate reorientările și schimbările de direcție”, a declarat Bayrou.

„Profesorii din universitățile noastre vorbesc de studenți din anul întâi care nu reușesc să scrie un text simplu, inteligibil, cu o ortografie acceptabilă. Acesta este cel mai mare eșec al nostru”, a regretat premierul.

De asemenea, acesta a menționat câteva direcții prioritare, precum „promovarea lecturii în fața monopolului ecranelor” și continuarea „marilor reforme ale învățământului profesional începute de guvernele anterioare”.

Totuși, Bayrou nu a făcut anunțuri majore privind educația și a evitat subiectul celor 4.000 de posturi eliminate în bugetul pentru 2025 înainte de cenzura impusă guvernului Barnier, o măsură contestată de Partidul Socialist.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020: peste 62.000 de locuri în facultăți, 158 de specializări modificate la stat și privat

Guvernul a aprobat Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2019 – 2020, potrivit gov.ro. Potrivit documentului care a…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca: În ultimele săptămâni am observat un semnal de alarmă dinspre profesori, pe care l-am înțeles. Toate salariile din educație vor crește, niciun salariu nu va scădea. Salariul debutantului crește aproape cu 25%

Ministrul Educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă vineri, 2 iunie, la ora 12, în privința aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din…
Vezi articolul