Sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme”, spune premierul François Bayrou, care reclamă examenul de intrare la liceu și admiterea centralizată la facultate

596 de vizualizări
Foto: EPA/ Teresa Suarez via Agerpres
Premierul François Bayrou a criticat platforma de admitere în învățământul superior Parcoursup și a pledat pentru o flexibilizare a tranziției dintre liceu și universitate, în cadrul unei declarații de politică generală susținute marți. Acesta a subliniat necesitatea de a „deschide porțile” și de a „inventa o perioadă de articulare între învățământul secundar și cel superior”.

„Obligația de orientare precoce îi perturbă și îi pune în pericol. Copiii nu sunt ca prazul, nu cresc toți în același ritm”, a declarat Bayrou. „A dori o selecție precoce, înainte ca mintea și așteptările să se maturizeze, este, cred, o greșeală, în orice caz o slăbiciune”, a afirmat acesta luni în fața Adunării Naționale, făcând referire la platforma de orientare lansată în 2018.

Declarațiile lui François Bayrou vin într-un context sensibil, notează Le Parisien: platforma Parcoursup urmează să-și deschidă procesul de formulare a opțiunilor miercuri, 15 ianuarie, marcând începutul înscrierilor pentru sesiunea 2025. De la lansarea sa, Parcoursup a fost adesea criticată pentru lipsa de transparență și pentru amplificarea inegalităților dintre candidați, mai ales în rândul elevilor din medii defavorizate.

„Acestor copii și tineri, dacă li se refuză șansa încă din clasa a IX-a, le facem cel mai mare rău. Câți dintre noi, la 13, 14 sau 15 ani, erau mai degrabă în situație de ruptură cu școala decât de succes? Câți și-au găsit ulterior căi inimaginabile la acel moment?”, a spus Bayrou. Premierul a subliniat că sistemul educațional francez „joacă soarta elevilor prea devreme, mai ales pentru cei care nu provin din medii favorizate”.

Declarațiile sale par să critice indirect o măsură introdusă de fostul ministru al Educației Gabriel Attal la sfârșitul anului 2023 și preluată de guvernul Barnier: obligativitatea obținerii diplomei de brevet în clasa a VIII-a pentru a putea promova în clasa a IX-a.

Premierul a pledat pentru mai multe oportunități de reorientare în cadrul sistemului educațional: „Cred că în sistemul nostru școlar și universitar trebuie încurajate reorientările și schimbările de direcție”, a declarat Bayrou.

„Profesorii din universitățile noastre vorbesc de studenți din anul întâi care nu reușesc să scrie un text simplu, inteligibil, cu o ortografie acceptabilă. Acesta este cel mai mare eșec al nostru”, a regretat premierul.

De asemenea, acesta a menționat câteva direcții prioritare, precum „promovarea lecturii în fața monopolului ecranelor” și continuarea „marilor reforme ale învățământului profesional începute de guvernele anterioare”.

Totuși, Bayrou nu a făcut anunțuri majore privind educația și a evitat subiectul celor 4.000 de posturi eliminate în bugetul pentru 2025 înainte de cenzura impusă guvernului Barnier, o măsură contestată de Partidul Socialist.


2 comments
  1. Are dreptate, copiii ce reusesc sa invete repede se opresc mai repede din invatat, in timp ce exista copiii ce inteleg mai greu dar au o capacitate mai mare de a aprofunda lucrurile si o durata mai mare de dezvoltare – acestia se vor pierde.
    Este suficient sa privim in natura in jurul nostru ca sa observam acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Monica Alecsă / Foto: Arhivă personală

Proiect susținut de Orange

Povestea Monicăi Alecsă, eleva care într-a VII-a a urcat pe podiumul competiției de programare SuperCoders: Am prins drag de Informatică încă din clasele primare, datorită profesoarei. Părinții mereu au avut încredere în mine că voi reuși

Elevă într-un sat din Galați, Monica este pasionată de Informatică încă din primii ani de școală, când a avut primul profesor dedicat acestei discipline. În clasa a VI-a, a intrat…
Vezi articolul

Marius Nistor, FSE: Domnul de la Ministerul Muncii are o problemă legată de Educație. Cum ai tupeul să declari, atunci când ai 200.000 de angajați din învățământ în grevă, că noi nu suntem la piață, mai dă, mai ia? La fel ca purtătorul de cuvânt al Guvernului, ar trebui să ia pixurile lăsate de profesori în Piața Victoriei și să-și scrie demisia

Reacție vehementă a liderului sindical, Marius Nistor, la declarația ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD). Nistor a declarat la Antena 3 sâmbătă seara că ministrul Muncii „are o problemă legată de…
Vezi articolul

OFICIAL Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute, actualizate după 21 de ani / Posturile vacante se ocupă doar prin concurs public / Rezultatele, CV-ul și lista publicațiilor candidatului câștigător se urcă obligatoriu pe site-ul institutelor

Regulile de angajare pentru cercetătorii din institute au fost actualizate după 21 de ani. Noua lege menționează că ocuparea posturilor vacante se va face exclusiv prin concurs public, iar institutele…
Vezi articolul

DOCUMENT Federațiile sindicale din învățământ solicită întâlniri cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, prin adrese depuse după protest: De la învestirea actualului Guvern și până în prezent, nu am primit decât promisiuni

Trei adrese au fost depuse azi de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ la Președinție, Guvern și Camera Deputaților. Președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“…
Vezi articolul

Înscrierea la cursurile de limba română pentru străini și refugiați 2024, organizate de inspectoratele școlare, s-a scumpit cu 230 lei fară vreun anunț din partea Ministerului Educației – ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial

Participanții străini la cursul de inițiere în limba română vor achita o taxa în valoare de 4.550 de lei, sumă aprobată printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial vineri,…
Vezi articolul