Un sistem de alarmă care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzisă amplasarea camerelor de supraveghere, prevede un proiect votat de consilierii locali ai sectorului 1 în sedința din data de 7.03.3024. Măsura a fost luată după ce la ședință au participat reprezentanți ai Asociaţiei de Părinţi a Şcolii Gimnaziale ”N. Titulescu”, unde un copil ar fi fost abuzat sexual de doi colegi. Potrivit proiectului votat, “primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1”.
Consiliul Local al sectorului 1 a aprobat joi, 7 martie, un proiect de îmbunătățire a serviciului de pază și de supraveghere video pentru toate școlile din sector.
Potrivit proiectului, toate școlile din sectorul 1 trebuie dotate cu sisteme de alarmă pentru orice elev aflat în pericol. Art. 2 din document prevede: “Primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1, pentru dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere și de alarmă, care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzis amplasarea camerelor de supraveghere”.
- Amintim, părinții elevilor au protestat pe 4 martie în fața Școlii Nicolae Titulescu din București, după ce Antena 3 a relatat cazul unui copil ai cărui părinți au reclamat că a fost abuzat de două ori de colegii săi în toaleta școlii, conform G4Media.ro.
La ședință au fost prezenți și reprezentanți ai părinților de la Școala Titulescu, care au semnalat că este doar un paznic pentru 900 de copii.
Cătălina Neculau, reprezentant al Asociaţiei de Părinţi a Şcolii Gimnaziale ”N. Titulescu”: Este inacceptabil ca o școală cu peste 900 de suflete care trec zilnic pragul să nu fie un loc sigur. Avem nevoie de pază corespunzătoare pentru a asigura un climat de siguranță copiilor și dascălilor noștri. Vă rugăm pe toți să ne sprijiniți și să aprobați suplimentarea numărului de agenți de pază cu minim 5 agenți”.
Ce prevede proiectul votat în Consilul Local
Art. 1 Se aprobă măsurile urgente pentru îmbunătățirea serviciului de pază și ordine publică corespunzător și a sistemului de supraveghere video în toate unitățile de învățământ de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1.
Art. 2 Primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1, pentru dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere și de alarmă, care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzis amplasarea camerelor de supraveghere.
Art. 3 Finanțarea serviciilor de pază, achiziționarea sistemelor de supraveghere și de alarmă interioare și exterioare se asigură din bugetul local.
Art. 4 Poliția Locală Sectorul 1 va asigura siguranța perimetrală și va patrula în fiecare unitate de învățământ, pe lângă fiecare unitate de învățământ, conform planului de ordine și siguranță a Sectorului 1.
Art. 5 Primarul Sectorului 1 direcția management economic, direcția juridică, legislație, contencioasă administrativ Direcția Generală de Administrație Publică Locală, direcția de investiții din cadrul aparatului de specialitate al primarului, Poliția Locală Sectorul 1, precum și unitățile de învățământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri, conform competențelor legale.
Astfel, se va suplimenta numărul paznicilor în școli, potrivit proiectului, iar banii vor veni de la primăria sectorului 1.
Primarul Clotilde Armand spune într-o declarație pentru TVR că paznicii nu pot gestiona conflicte între elevi.
“Paznicii nu au atribuții în interiorul școlii, doar afară, la a supraveghea cine intră în școală. Posturile sunt alocate de Inspectorat, în școlile unde nu sunt destule posturi. Primăria vine și alocă și ea niște posturi de paznici, dar fișa de post este extrem de limitată, nu au competențe pentru a gestiona conflictele între elevi, nici nu au voie să intervină între elevi. Cei care au așa atribuții sunt cadrele didactice care trebuie să fie prezente”, a spus Clotilde Armand.
Informații de context
Luni, 4 martie, părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București au protestat după un caz de abuz sexual asupra unui elev.
O sesizare a fost depusă la inspectorat luni dimineață, 4 martie, conform G4Media.
Părinții spun că se tem să își mai lase copiii la ore și așteaptă, urgent, răspunsuri din partea directoarei școlii. Asta după ce părinții unui băiețel care are acum 10 ani au reclamat că acesta a fost violat de două ori în toaleta școlii.
În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal.
În aceeași zi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că Inspectoratul Școlar al Municipiului București urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară și că un prim raport preliminar arată o serie de abateri de la procedură.
„Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu consiliul de administrație al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență”, a spus Ligia Deca, care a trimis corpul de control al Ministerului Educației la Școala ”Nicolae Titulescu” și la inspectorat.
A doua zi după protest, pe 5 martie, Directoarea școlii „Nicolae Titulescu” și-a dat demisia. Iudita Popteanu va rămâne însă profesor de matematică în cadrul școlii, conform Euronews România.