Sisteme de alarmă în toate școlile din București Sectorul 1, care pot fi accesate de orice elev aflat în pericol, printre măsurile adoptate de Consiliul Local, la patru zile de la cazul semnalat la Școala Nicolae Titulescu

442 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Un sistem de alarmă care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzisă amplasarea camerelor de supraveghere, prevede un proiect votat de consilierii locali ai sectorului 1 în sedința din data de 7.03.3024. Măsura a fost luată după ce la ședință au participat reprezentanți ai Asociaţiei de Părinţi a Şcolii Gimnaziale ”N. Titulescu”, unde un copil ar fi fost abuzat sexual de doi colegi. Potrivit proiectului votat, “primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1”.

Consiliul Local al sectorului 1 a aprobat joi, 7 martie, un proiect de îmbunătățire a serviciului de pază și de supraveghere video pentru toate școlile din sector.

Potrivit proiectului, toate școlile din sectorul 1 trebuie dotate cu sisteme de alarmă pentru orice elev aflat în pericol. Art. 2 din document prevede: “Primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1, pentru dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere și de alarmă, care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzis amplasarea camerelor de supraveghere”.  

La ședință au fost prezenți și reprezentanți ai părinților de la Școala Titulescu, care au semnalat că este doar un paznic pentru 900 de copii.

Cătălina Neculau, reprezentant al Asociaţiei de Părinţi a Şcolii Gimnaziale ”N. Titulescu”: Este inacceptabil ca o școală cu peste 900 de suflete care trec zilnic pragul să nu fie un loc sigur. Avem nevoie de pază corespunzătoare pentru a asigura un climat de siguranță copiilor și dascălilor noștri. Vă rugăm pe toți să ne sprijiniți și să aprobați suplimentarea numărului de agenți de pază cu minim 5 agenți”.

Ce prevede proiectul votat în Consilul Local

Art. 1 Se aprobă măsurile urgente pentru îmbunătățirea serviciului de pază și ordine publică corespunzător și a sistemului de supraveghere video în toate unitățile de învățământ de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1. 

Art. 2 Primarul va lua toate măsurile legale pentru suplimentarea numărului corespunzător de agenți de pază pentru fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1, pentru dotarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere și de alarmă, care poate fi accesat de orice elev aflat în pericol în locurile sau spațiile în care este interzis amplasarea camerelor de supraveghere.  

Art. 3 Finanțarea serviciilor de pază, achiziționarea sistemelor de supraveghere și de alarmă interioare și exterioare se asigură din bugetul local. 

Art. 4 Poliția Locală Sectorul 1 va asigura siguranța perimetrală și va patrula în fiecare unitate de învățământ, pe lângă fiecare unitate de învățământ, conform planului de ordine și siguranță a Sectorului 1. 

Art. 5 Primarul Sectorului 1 direcția management economic, direcția juridică, legislație, contencioasă administrativ Direcția Generală de Administrație Publică Locală, direcția de investiții din cadrul aparatului de specialitate al primarului, Poliția Locală Sectorul 1, precum și unitățile de învățământ vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri, conform competențelor legale.

Astfel, se va suplimenta numărul paznicilor în școli, potrivit proiectului, iar banii vor veni de la primăria sectorului 1.

Primarul Clotilde Armand spune într-o declarație pentru TVR că paznicii nu pot gestiona conflicte între elevi.

“Paznicii nu au atribuții în interiorul școlii, doar afară, la a supraveghea cine intră în școală. Posturile sunt alocate de Inspectorat, în școlile unde nu sunt destule posturi. Primăria vine și alocă și ea niște posturi de paznici, dar fișa de post este extrem de limitată, nu au competențe pentru a gestiona conflictele între elevi, nici nu au voie să intervină între elevi. Cei care au așa atribuții sunt cadrele didactice care trebuie să fie prezente”, a spus Clotilde Armand.

Informații de context

Luni, 4 martie, părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București au protestat după un caz de abuz sexual asupra unui elev.

O sesizare a fost depusă la inspectorat luni dimineață, 4 martie, conform G4Media.

Părinții spun că se tem să își mai lase copiii la ore și așteaptă, urgent, răspunsuri din partea directoarei școlii. Asta după ce părinții unui băiețel care are acum 10 ani au reclamat că acesta a fost violat de două ori în toaleta școlii.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal.

În aceeași zi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că Inspectoratul Școlar al Municipiului București urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară și că un prim raport preliminar arată o serie de abateri de la procedură. 

„Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu consiliul de administrație al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență”, a spus Ligia Deca, care a trimis corpul de control al Ministerului Educației la Școala ”Nicolae Titulescu” și la inspectorat. 

A doua zi după protest, pe 5 martie, Directoarea școlii „Nicolae Titulescu” și-a dat demisia. Iudita Popteanu va rămâne însă profesor de matematică în cadrul școlii, conform Euronews România.

Citește și:
Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drinceanu
Ligia Deca: Raportul preliminar în cazul Şcolii Nicolae Titulescu arată o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară / Am trimis corpul de control la școală și inspectorat
Ligia Deca, despre cazul de la Școala Nicolae Titulescu: Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită ministerului concluziile cercetării. Reiterez obligația școlilor de a urma Procedura privind gestionarea cazurilor de violență
Părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București protestează după un caz de abuz sexual asupra unui elev

2 comments
  1. O ciudata realitate intalnita in ultimele 2 decenii – nu numai de mine dar ascunsa consecvent de pudibonzii din massmedia si social media – in unele scoli si universitati, consta in …. MIXAREA TOALETELOR pentru baieti prin blocarea accesului fetelor in cele destinate lor (spatiul aferent. foarte ispititor probabil, devenind, dupa necesitati, WC-ul incuiat, magazia sau chiar biroul/ sediul personalului de curatenie sau chiar al unei administratoare. Nu sunt convins ca aceasta modificare a destinatiei WC-urilor ar necesita aprobarea sefilor institutiei desi este evident ca mixarea poate avea (si chiar are) unele consecinte nocive pentru elevi si studenti… Le constata si evalueaza cineva?
    Nici nu mai conteaza ca in aceste structuri scolare/ universitare („WC”-uri, „toalete”, dar impropriu denumite “bai” asa cum ne tot informeaza mass/ social media!), uneori nu exista nici macar apa curenta si incalzire, dar de regula lipsesc sapunul (lichid), hartia igienica, prosoapele, ventilatoarele si/ sau, mai ales, inchizatorile/ zavoarele de usi actionabile doar din interior… De curatenie si intretinerea ei nici nu mai poate fi vorba, lipsind educatia elevilor in acest scop, intrucat pentru utilizatorii minori a devenit o RUSINE sa puna mana pe matura si perie! Mai ales in WC-uri!…
    Acum aflam cu stupoare ca insusi Consiliul local al Sectorului 1 ar fi decis sa instaleze – DUPA RECENTUL GRAV INCIDENT SOLDAT CU VIOLAREA REPETATA A UNUI MINOR – in toate WC-urile scolare din sector, costisitoare si ineficiente …. “dispozitive de alarmare” (a cui? pentru ce?), intrucat acolo legea ….nu permite instalarea camerelor videocaptoare!!
    Se pare ca nimanui din administratia publica locala nu i-a trecut prin cap sa minimizeze costurile (achitate de aceste administratii) consumurilor de electricitate in scoli/ universitati prin instalarea de lampi cu detectoare de prezenta (in WC-uri, pe coridoare, in sali, curti, etc.) care se aprind doar daca este cineva prezent in zona lor…
    Va puteti imagina uimirea unui vizitator provenind dintro scoala/ universitate straina daca si cand ajunge sa constate ca in scolile/ universitatile noastre mai toate aceste insignifiante (pentru noi) “detalii”, dar si majore lipsuri si inadvertente din WC-uri si alte spatii comune ale unei scoli/ universitati romanesti, pur si simplu NU EXISTA????? Ce-i de facut?

  2. Oamenii ăștia… n-au copii? N-au întâlnit vreodată în viață vreun copil?!

    Am avut cazuri când sunau la 112 în perioadele de examen/teze/lucrări anunțate. Sau din simplu teribilism.

    Dați-le un sistem de alarmă ușor accesibil la îndemână. Eu am de gând să investesc în popcorn, că vor fi multe povești de urmărit din domeniul ăsta, cât de curând.

    PS Foarte curios, de asemenea, cine și de unde va plăti lucrurile astea, și în buzunarele cărui proprietar de firmă de apartament vor ajunge banii respectivi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Ședință de Guvern luni, la ora 11:00, pentru suspendarea orelor și în școlile private. Ministrul Finanțelor anunță că școlile și grădinițele particulare pot primi mâine elevii, dar de marți se vor “bucura de același tratament cu celelalte școli”

“Am fost anunțați că mâine, la ora 11:00, are loc o discuție în format hibrid și va fi remediată această greșeală, astfel încât și școlile private să se bucure de…
Vezi articolul

Ce spun cititorii: “Ne-au cerut pungi pentru a pune aceste teste” / “A fost un coșmar” – Luni începe testarea elevilor. Cei mai mulți profesori și părinți din comunitatea Edupedu.ro afirmă că elevii vor face testele acasă

Majoritatea covârșitoare a părinților și profesorilor din comunitatea Edupedu.ro afirmă, cu nemulțumire cel mai adesea, că în cazul elevilor lor testarea rapidă se desfășoară acasă, nu la clasă. Luni este…
Vezi articolul

Ministrul Educației: “Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

O lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și pentru a înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă…
Vezi articolul