Cum noua lege a salarizării nu va fi gata până la 1 ianuarie 2024, „angajamentul premierului Marcel Ciolacu este că se va găsi soluția să se acorde o majorare salarială”, transmit sindicatele din Învățământ, într-o informare comună. Luni, reprezentanții profesorilor s-au întâlnit cu premierul Ciolacu, miniștrii Educației și Muncii, pentru „stabilirea modalității de majorare a salariilor” în școli și universități din 1 ianuarie 2024.
„În ceea ce privește salarizarea în învățământ de la data de 1 ianuarie 2024, chiar dacă legea salarizării nu va fi finalizată și adoptată până la acea dată, angajamentul premierului Marcel Ciolacu este că se va găsi soluția să se acorde o majorare salarială, așa cum s-a angajat Guvernul atât prin acte normative, cât și prin declarații oficiale”, se arată în informarea sindicatelor.
Conform sursei citate mai sus, săptămâna viitoare se va lua o decizie: „Săptămâna viitoare se vor definitiva toate calculele financiare și se va lua o decizie, care urmează să fie transpusă într-un act normativ, având în vedere că, fără acesta, nu pot fi cuprinse sumele suplimentare necesare în Legea bugetului de stat pentru anul 2024.”
„Tot în cadrul întâlnirii de astăzi am primit asigurări că nu vor fi probleme în ceea ce privește plata salariilor până la finalul acestui an”, potrivit reprezentanților profesorilor.
Redăm mesajul integral al sindicatelor:
„Astăzi, 23 octombrie 2023, reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământ au avut o discuție la Palatul Victoria cu reprezentanții Guvernului României: Prim-ministrul Marcel Ciolacu, Vice-premierul Marian Neacșu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru Mihai Ghigiu și secretarii de Stat Daniela Pescaru (Ministerul de Finanțe) și Gigel Paraschiv (Ministerul Educației).
Cele mai importante probleme abordate în cadrul acestei întâlniri au fost următoarele:
1. Eliminarea inechităților salariale pentru cei care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, funcțiile didactice auxiliare de conducere și pentru personalul administrativ. Reprezentanții Guvernului României au agreat ca propunerile rezultate în urma discuțiilor avute între reprezentanții federațiilor sindicale din educație și Ministerul Educației să se regăsească într-un proiect de act normativ, care urmează să fie adoptat în perioada imediat următoare.
2. În ceea ce privește salarizarea în învățământ de la data de 1 ianuarie 2024, chiar dacă legea salarizării nu va fi finalizată și adoptată până la acea dată, angajamentul premierului Marcel Ciolacu este că se va găsi soluția să se acorde o majorare salarială, așa cum s-a angajat Guvernul atât prin acte normative, cât și prin declarații oficiale.
Săptămâna viitoare se vor definitiva toate calculele financiare și se va lua o decizie, care urmează să fie transpusă într-un act normativ, având în vedere că, fără acesta, nu pot fi cuprinse sumele suplimentare necesare în Legea bugetului de stat pentru anul 2024.
Tot în cadrul întâlnirii de astăzi am primit asigurări că nu vor fi probleme în ceea ce privește plata salariilor până la finalul acestui an.
Despre legea salarizării și majorările salariale promise de la 1 ianuarie 2024
Legea salarizării este esențială pentru a se putea aplica majorările salariale promise profesorilor prin ordonanța nr. 57/2023, după greva generală din mai.
După consultările de luni de la Palatul Victoria, Guvernul a transmis că „dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, potrivit unui comunicat de presă.
Luni, ministrul Educației, Ligia Deca, după consultările de la Guvern cu sindicatele din Educație, a dat asigurări că sunt bani pentru plata salariilor actuale, a burselor și decontarea navetei elevilor: „sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea plății salariilor cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar, precum și pentru plata burselor pentru elevi și decontarea navetei.”
„Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, a declarat Ligia Deca săptămâna trecută.
Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro săptămâna trecută că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.
Reamintim, șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ, fără ca Ministerul Educației să fi prezentat vreo soluție la situația de criză în care se află directorii și personalul de conducere – secretarii-șefi și contabilii-șefi din școli, conform surselor Edupedu.ro.
Înainte de întâlnirea din 16 octombrie, cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie, când liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”. Declarațiile de atunci se bat cap în cap cu ceea ce declară ministrul Deca acum, când într-un interviu la Europa Liberă a fost rugată să dea exemple de salarii din grila de la învățământ. Răspunsul: „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată”. Fără să existe o grilă publică a salariilor din Educației, profesorii nu știu ce anume înseamnă creșterea de 50% din diferența între salariul din grilă și cel din prezent.
În Parlament, Guvernul a trimis săptămâna trecută un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca tocmai ce anunțase că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata.
Ce majorări prevede Ordonanța de urgență
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”
4 comments
frunza verde,mar uscat….eu ma tem de sindicat:)) folclor de cancelarie…
Genial =))
Sa le fie rusine sindicatelor, in loc sa vorbeasca cu presa ei fug de intrebari.
de deciziile sindicatelor,ne temem …am avut un exemplu de decizie în vara…