Sindicatele profesorilor cer autorităților ca „angajații din sistemul de educație să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„Considerăm că Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există. În acest fel vaccinarea va fi realizată mult mai rapid, fără ca medicii de familie să fie suprasolicitați”, este solicitarea oficială a FSLI.
„Federația noastră vine cu această cerere, după ce chiar ministrul Sănătății a declarat că au fost achiziționate până în prezent 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie incluse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia în acest an de vaccin. Atragem atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din învățământ sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal”, se arată în comunicat.
Reprezentanții profesorilor atrag atenția că, „în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii (de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii) sau a altor simptome de boală infecţioasă (de exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, ceea ce va da naștere la noi sincope în desfășurarea în bune condiții a procesului instructiv-educativ din unitățile de învățământ preuniversitar”.
Dacă profesorii vor beneficia de vaccinare gratuită, atunci „vor putea fi evitate blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu, generat de incertitudini privind infectarea sau nu cu virusul SARS-CoV-2.”
„Colegii noștri sunt îngrijorați de ce se poate întâmpla în unitățile de învățământ, odată cu începerea sezonului gripal, în contextul actual al pandemiei cu noul Coronavirus. Credem că tot personalul din învățământ este supus unor riscuri de îmbolnăvire, în mod special angajații care au vârsta peste 60 de ani și care suferă de anumite boli cronice. Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării pot demara o campanie națională de vaccinare împotriva virusului gripal, pentru că imunizarea cadrelor didactice și a personalului nedidactic sau didactic auxiliar este foarte importantă dacă ne gândim că sunt deja școli care au trecut pe scenariul roșu din cauza COVID-19. Colegii noștri au nevoie de o atenție sporită și de sprijin real din partea autorităților, pentru că ne place sau nu, trebuie să admitem, sunt o categorie de risc, în prima linie”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
Foto: INQUAM Photos – Marius Dumbraveanu
2 comments
Sunteti remunerati in fiecare luna…dacă doriți să vă vaccinati scoateți bani din buzunarul vostru nu mai stati cu mâna întinsă si cersiti…
Salarii 100%,vouchere de 1400,acu vaccinare gratuită,2000 lei ca vin la ore in plus la salariu…dlor unde va credeti?Sunt si alte categorii care ar trebui să fie incluse si cei din mediul privat care va tin pe voi bugetarii in brate…si asa nu va omorîti cu orele vai de capul ei educatie…sa va fie Rusine ….