Sindicatele profesorilor cer ministrului Educației ca aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ să fie modificată, pentru ca indemnizația de hrană să fie luată în calculul indemnizației de concediu de odihnă

37.946 de vizualizări
Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr / Foto: Gov.ro
Sindicatele profesorilor solicită ministrului Educației ca aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ să fie modificată pentru ca indemnizația de hrană să fie luată în calculul indemnizației de concediu de odihnă, potrivit unui document publicat de Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara. Solicitarea vine în contextul în care indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu pentru profesorii și pentru personalului contractului plătit din fonduri publice și funcționarilor publici, după cum a decis luni, 16 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform sindicatelor, această decizie nu poate să conducă la nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ.

„Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, ținând cont de prevederile în vigoare ale art. 28 alin. (7) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P, vă solicită să dispuneti celor responsabili de programul de salarizare să procedeze la modificarea imediată a versiunii EduSAL 2.44.3 (livrată în sistemul de învățământ preuniversitar în zilele anterioare), versiune care numai permite luarea indemnizației de hrană în calculul indemnizației de concediu de odihnă, deși nu există niciun act normativ care să statueze în acest sens”, se arată în document.

Recent, aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată și o noutate este „actualizarea modului de calcul a indemnizației de concediu de odihnă în baza prevederilor Deciziei ÎCCJ nr. 13/2024”:

„Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, au luat act de de instrucțiunile transmise de Echipa Edusal la începutul acestei luni, unde, la antepenultimul punct se precizează: „Actualizarea modului de calcul a indemnizației de concediu de odihnă în baza prevederilor Deciziei ÎCCJ nr. 13/2024”.

Reprezentanții angajaților din Învățământ amintesc de prevederile art. 28 din contractului colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ: „(7)Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majorările/creşterile salariului de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent – inclusiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, indemnizaţia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică – pentru perioada respectivă …”.

Potrivit sindicatelor, executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți: „Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector constituie legea părților, potrivit art. 229 alin. (4) din Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, iar executarea contractului este obligatorie pentru părți, conform art. 115 alin. (1) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările ulterioare.”

Informații de context

Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv.

  • Este vorba despre ordinul nr. 4.441 din 15 mai 2024, privind acordarea indemnizației de hrană personalului din sistemul de învățământ de stat.

Într-o informare transmită în teritoriu, liderul sindical Marius Nistor a precizat că „la stabilirea plafonului de 8000 de lei net nu se ia în calcul și indemnizația de hrană; atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană”.

Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.

Citește și:
Indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu pentru profesorii și angajații din Învățământ sau alte instituții publice – decizie obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Sindicatele din Învățământ au cerut Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul de doctor
OFICIAL Pentru profesorii și angajații din Învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază. Indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv

14 comments
  1. Pentru ce ai obtinut gradație de merit la gradinita? Pentru proiecte și parteneriate făcute doar pe hartle in ,, dosare”. Gabriela ești educatoare ai salariu 8000 de lei ,dar nu știi să te exprimi și să scrii corect ,dar daca ai fi plătită cum te exprimi si cum scrii , valoarea ta este de muncitor necalificat.N as vrea ca fiul meu să aibă la grădiniță o educatoare cu gradație de merit analfabeta și nemulțumită de venitul ei .

  2. Normal ar fi să dispară această sumă separată ‘de HRANĂ’ și sa se mărească încadrarea cu suma respectivă. Același lucru se poate face și cu spor suprasolicitare (acesta se numea cândva spor de stres și s-a introdus în încadrare.

  3. Cu tot respectul faceti greseli de exprimare….in ceea ce priveste gradatia de merit stiu toti dascalii ca se cam ia pe pile si dosare imense cu multe hartii pentru punctaj. Poate ca ati muncit nu zic nu dar si altii muncesc mult …voluntar. 8000 mii de lei este un salariu mai mult decat decent. Sunt profesori care alearga cu disperare dupa ore suplimentare… mi se pare in regula masura aplicata. Eu as propune ca in zecile de comisii pe scoala sa se adauge un procent la salariu ca toti fug de ele …iar fraierii fac munca gratis. Ca nu primiti norma de hrana pt perioada concediilor la salariul d-voastra nu mi se pare chiar o injustitie. Sunt multe altele care trebuiesc reglementate urgent.

  4. Sporul neuropsihic când se va plati întreg conform legii? Că de ani de zile se plătește ilegal în învățământ…Nu mai putem face fata cu salariile din prezent! La medici s a putut! Mai avem de luat o diferență de 50% conform legii din diferență față de grila…A trecut grevă și au uitat mai marii țării să respecte legea și promisiunile? Că, probabil vom ieși iar în stradă cat de curând…👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  5. Sa nu se plătească sporul neuropsihic conform legii…nu fragmentat și diferența de după grevă pe care o are guvernul datorie la profesori… diferența de 50% din grila… URGENT!

  6. Sporul neuropsihic este blocat la valoarea dinainte de 2019, acum reprezintă cam 50% din cât ar trebui sa fie. Cu noi fac economie mai mult decât sporul de hrană. În alte părți se primesc tichete de masa 30*20 sau 40*20.

  7. Când toate GRADAȚIILE DE MERIT se vor reflecta în GRADUL DE ALFABETIZARE al elevilor, atunci vom putea discuta inclusiv de salarizare pe baza performanțelor reale.
    Momentan, 90% din gradaților de merit se obțin pe baza : “ai și tu o adeverință de la conferința….? Îmi dai și mie o copie că îți dau și eu de la cercul….”. Sau :”facem și noi concursul ăla? da, eu îi aduc pe ai mei (elevi) la tine și tu îi aduci pe ai tăi la mine”. Îi umple pe bieții elevi de diplome și certificate la pictură și povestioare pe bază de imagini, le inflamează stima de sine la maxim, iar la început de gimnaziu vin părinții să se certe cu profesorii pentru note. Pentru că de-abia în cls 5 începe adevărata evaluare, și doar vreo 3-5 elevi mai rămân în top.
    Apoi, vin Evaluarea Națională și Bacalaureatul pentru aceeași elevi, promovează cam 50%-75% într-o școală care se respectă, daaaar, încă se bat unii cu gradația de merit în piept.
    Alo! Bălăceanca! uitați-vă la rezultatele electorale! Elevii rezultați din gradații de merit clonate pe bandă rulantă au drept d3 vot și decid destinul tuturor! Cum vă place acum ceea ce i-ați învățat cu “merit”?

  8. Bună ziua! Stimabili domni! Sunt educatoare..Am o întrebare poate prosteasca pt d- voastră. De ce s- a tăiat bani de hrana și tichetele de vacanta pt cine ia salar de 8000 și un pic??????? Iau atât pt ca am gradația de merit care ESTE MUNCA MEA…DOMNILOR! Dacă nu aveam nu depășească 8000…Eu am muncit în plus pt acești bani..
    As dori un răspuns…ESTE CORECT?????

    1. Stimata doamna învățați să scrieți…când mă gândesc că, copiii noștri sunt porniți în viața de un stimabil cadru didactic ca dumneavoastră mă apucă plansul

    2. Este o lege care specifică acest lucru. Bineînțeles că e o lege gandită și dată de parlament + guvern… cică de cei pe care i-am ales (sau cel puțin au fost aleși de o majoritate) și cărora le-am delegat puterea să ne reprezinte și să aleagă în numele nostru; sper că ați fost la vot 🫢.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță că a solicitat alocarea de fonduri pentru finanțarea suplimentară a unui număr de peste 6.000 de posturi de rezidenți în învățământul superior, înregistrați anul acesta

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Ministerului Finanţelor alocarea de fonduri, la rectificarea bugetară, pentru asigurarea finanţării unui număr de peste 6.000 de rezidenţi în învăţământul superior…
Vezi articolul