Sindicatele profesorilor solicită ministrului Educației ca aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ să fie modificată pentru ca indemnizația de hrană să fie luată în calculul indemnizației de concediu de odihnă, potrivit unui document publicat de Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara. Solicitarea vine în contextul în care indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu pentru profesorii și pentru personalului contractului plătit din fonduri publice și funcționarilor publici, după cum a decis luni, 16 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție.
Conform sindicatelor, această decizie nu poate să conducă la nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ.
„Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, ținând cont de prevederile în vigoare ale art. 28 alin. (7) din C.C.M.U.N.S.N.C.I.P, vă solicită să dispuneti celor responsabili de programul de salarizare să procedeze la modificarea imediată a versiunii EduSAL 2.44.3 (livrată în sistemul de învățământ preuniversitar în zilele anterioare), versiune care numai permite luarea indemnizației de hrană în calculul indemnizației de concediu de odihnă, deși nu există niciun act normativ care să statueze în acest sens”, se arată în document.
Recent, aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată și o noutate este „actualizarea modului de calcul a indemnizației de concediu de odihnă în baza prevederilor Deciziei ÎCCJ nr. 13/2024”:
„Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, au luat act de de instrucțiunile transmise de Echipa Edusal la începutul acestei luni, unde, la antepenultimul punct se precizează: „Actualizarea modului de calcul a indemnizației de concediu de odihnă în baza prevederilor Deciziei ÎCCJ nr. 13/2024”.
Reprezentanții angajaților din Învățământ amintesc de prevederile art. 28 din contractului colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ: „(7)Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majorările/creşterile salariului de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent – inclusiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, indemnizaţia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică – pentru perioada respectivă …”.
Potrivit sindicatelor, executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părți: „Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector constituie legea părților, potrivit art. 229 alin. (4) din Codul muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, iar executarea contractului este obligatorie pentru părți, conform art. 115 alin. (1) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările ulterioare.”
Informații de context
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv.
- Este vorba despre ordinul nr. 4.441 din 15 mai 2024, privind acordarea indemnizației de hrană personalului din sistemul de învățământ de stat.
Într-o informare transmită în teritoriu, liderul sindical Marius Nistor a precizat că „la stabilirea plafonului de 8000 de lei net nu se ia în calcul și indemnizația de hrană; atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană”.
Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.