Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

69.432 de vizualizări
Foto: Guvernul României – Facebook
O serie de modificări legislative sunt în pregătire la Ministerul Educației, anunță cele două federații sindicale din Învățământ, potrivit unei informări trimise în teritoriu, obținută de Edupedu.ro. Conform documentului, ar fi deja scris un proiect de ordonanță de urgență care ar modifica ordonanța „trenuleț” astfel încât în școli să fie verificată anual folosirea abilităților căpătate în timpul doctoratului în munca de zi cu zi, nu lunar cum prevede acum legea.

Sindicatele își mai anunță membrii că a fost ședință joi, la Ministerul Educației. La ședința au fost ministra Ligia Deca, secretarii de stat Sorin Ion, Florian Lixandru și Gigel Paraschiv, Ioana Lazăr – secretarul general, Corina Marin – directoarea direcției de învățământ preuniversitar și Mihai Păunică – directorul direcției economice.

„Referitor la modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, operată prin art. XXXVIII din O.U.G. nr. 115/2023, conducerea ministerului ne-a informat că nu a fost agreată propunerea federațiilor sindicale de a fi exceptat personalul didactic. S-a acceptat completarea, prin ordonanță de urgență, a cadrului legal existent, astfel încât verificarea modului în care activitatea cadrului didactic este valorificată în mod suplimentar să se realizeze cu ocazia evaluării anuale a personalului didactic, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 (nu lunar)”, potrivit liderilor sindicali care semnează documentul – Marius Nistor, FSE Spiru Haret și Simion Hăncescu, FSLI.

Amintim că pe 15 decembrie, înainte ca Guvernul Ciolacu să adopte prevederea care stabilește că activitatea trebuie verificată lunar pentru a putea primi sporul de doctorat, iar în urma evaluării se va stabili în ce măsură cunoștințele și abilitățile certificate prin doctorat au fost folosite în munca de zi cu zi, Consiliul Legislativ solicită eliminarea prevederii: „Are un caracter arbitrar şi este practic imposibil de realizat”, atăra instituția.

Pe 19 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Neamț trimitea școlilor o notă prin care amintea că sporul pentru titlul de doctor va fi plătit din luna ianuarie doar dacă activitatea profesorilor este verificată suplimentar.

Măsura care pune acum probleme a mai fost vehiculată în 2023, în proiectul de ordonanță pentru economii la buget din luna mai, potrivit surselor Edupedu.ro, însă a fost eliminată din varianta publicată în Monitorul Oficial. Atunci s-a pus următoarea problemă: dacă într-o școală sunt doi profesori de matematică (unul are doctorat, iar celălalt este fără doctorat), cum ar putea decide școala că postul pe care este încadrat profesorul cu doctorat justifică faptul că pentru acest post să se acorde indemnizația de doctorat

În ceea ce privește indemnizația de hrană și voucherele de vacanță – „prin aceeași ordonanță de urgență se va reglementa expres că, pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea acestor drepturi se va stabili prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază”, mai arată docuemntul.

Indemnizația de hrană este în prezent 347 de lei pe lună, iar sporurile, în majoritatea lor, sunt plafonate în Învățământ la nivelul salariilor din 2018.

Ar urma să fie deblocate posturile pentru angajare, mai scriu sindicatele, iar acest lucru o să fie făcut printr-un memorandum în ședință de Guvern, săptămâna viitoare.

„În ceea ce privește decontarea cheltuielilor de navetă ale personalului didactic – Ministerul Educației va solicita Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să transmită o adresă către toate unitățile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua plățile, în conformitate cu Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 569/2015”, mai precizează sindicatele.

Articol în curs de actualizare


35 comments
  1. De ce nu se calculează sporul de noapte 25% pentru paznici așa cu prevede codul muncii art.126 la salariu de bază și se calculează la salariu de bază din 2018?
    Noi nu trăim,măncam și plătim facturile în trecut,ci la prezent la preturile actuale.
    Și profesorii diriginți i-au sporul de dirigenție tot la salariu din 2018,numai că dansilor le-au dat diferența sporului din 2018 până acum 2024 în luna aprilie acestui an.
    D-na Ministru de ce faceți o asemenea DISCRIMINARE SOCIALĂ?

  2. De ce profesorilor,care i-au spor de dirigenție și li s-au calculat la salariu din 2018,în luna aprilie li s-au dat diferența și nou paznicilor care la fel sporul de noapte de 25% ni se calculează la salariu din 2018 nu ni s-a dat niciun ban,nu este asta DISCRIMINARE SOCIALĂ?

  3. Dar în grădinițele cu program prelungit când o să fim încadrate ca și ingrijitoare educație timpurie, legea fiind dată din ianuarie

  4. Referitor la vaucherele de vacanta ,care sunt amintite în proiect ,poate se clarifica și discriminarea făcută între profesorii titulari detașați,cărora în anul școlar 2022-2023 li s-au tăiat vaucherele pe patru luni calendaristice ,septembrie octombrie noiembrie decembrie 2022 ,astfel încât au primit doar vauchere doar în valoare de 1000 de lei pentru același timp lucrat ca și colegii lor care au primit pachetul complet (1450lei)

  5. Sindicatele să lupte pentru toți deopotrivă. Și pentru cei cărora, în mod abuziv, discreționar și neconstituțional, li s-a tăiat sporul prin halucinantul ordin din iunie 2022.
    Văd niște reacții pline de ură la adresa celor cu doctorat. Nu îi băgați pe toți în aceeași oală. Sunt oameni care au muncit enorm pentru titlul de doctor. Nu aruncați cu noroi. Nimeni nu aruncă cu noroi în cei care și-au copiat lucrări de gradul I sau care au obținut gradații de merit numai pe merit nu.
    Fiecare pădure cu uscăturile ei, dar ura asta la adresa celor cu doctorat e de-a dreptul paroxistică.

  6. Prin faptul ca statul vrea sa verifice aplicarea noțiunilor din doctorat la clasa își da singur la picioare. Cu alte cuvinte dragilor statul poate sa zică “de mâine toți ce care aveți diploma de bacalaureat o să vă întrebam dacă știți tabla înmulțirii”.

  7. De ce încă se mai calculează sporul de noapte la paznici de 25% la salariul de bază din 2018 și nu la cel actula 2024 conform codului muncii?Atunci vă rog să anulați codul muncii,dar deja l-ați anulat.In 2030,o sasă ne dați sporul de noapte tot la salariu din 1900 toamnă?

  8. Daca este un doctorat in psihologie, pedagogie sau una si disciplinele de invatamant, este …super. Acel prof. poate, zic eu, sa faca o ora la alt nivel, cu metode care sa ajute elevul spre o intelegere mai buna a lectiilor.

  9. Legea asta cu ” sa vedem daca faci ceva in plus la oră cu doctoratul tau” e ca și cum s-ar zice: ” Bine, ești deștept, dar noi trebuie să verificăm dacă nu cumva la ora faci pe prostul sau daca nu cumva la oră chiar ești mai prost ca de obicei.” .

    1. ooo….da….și cât de gravi vor fi verificatorii ăștia….unii neavând nicio formare după absolvirea facultății (acum muuuuulti ani)….vor studia,vor tuși apăsat ..vor da pagini….cunoaștem,știm câte parale fac…din păcate,vor rămâne în funcții (sunt in inspectorate unii neclintiți de 30 de ani)…

  10. Dragi profesorii,
    Stați “liniștiți” pentru că unii dintre noi, cei care am participat la greva “suspendată” din vară, încă mai avem de așteptat pentru ca liderii sindicatelor să se ridice cu demnitate în fața autorităților și să ceară Guvernului să respecte prevederile actelor semnate cu reprezentanții profesorilor. Cred că se vede “buna credință” a liderilor politici din firmiturile primite de dascăli (cu care paradoxal unii sunt foarte fericiți).
    Toate cele bune dragilor!

  11. Exista sindicat și pentru nedidactic? Oare ei mai mananca,se mai spala sau mai consuma ceva? Indemnizatia de hrana mai creste? Multumesc

  12. Personalul administrativ nu face parte din învățământ? vrem demontarea navetei , sporurile care ni se cuvin și salarii decente, demne pt aceasta țară. Va rugam ,fara discriminări. De ce exista aceasta discrepanță?

  13. Doctoratul in inv.preumiversitar ar trebui sa fie doar o mandrie intrinseca si nu in supliment financiar. Pt ce ar trebui dr. in gimnaziu? ce cercetare sau act stiintifica desfasoara acel profesor la clasa mai ales ca preda ed tehnologica si are doctorat in zootehnie???😏

  14. De ce nu te poți titulariza chiar și cu note de 8-9 (dacă ai ghinion și nu sunt posturi) având vechime cel puțin 20 ani În învățământ și gradul I ?

  15. De ce nu se dă o ordonanță de urgenta și pt bursele de merit? De ce se dau în continuare 450 lei unor puturoși care nu învață nimic? Care este meritul lor? Că au luat 2.la capacitate?

  16. sporul/doctoratele sunt ca uleiul/adevărul, nu pot fi tangibile, la discreția nărodului…
    – ele, doctoratele onoreaza exigențele spiritelor super-evoluate, certifica altitudinea, abilitățile si cutezanță deținătoarilor, sunt ca diamantele pt.avizati, nu-s ordinare, ci excepții, șlefuiete cu măiestrie și migala, nu pot fi stirbite nici ingurgitate de oricine… retrograzi, grohăitori invidiosi … poftiți accedeți la cutezanță ! cine, ce va oprește ?

    – iată cum doar popoarele mici continua, pin majoritate, sa venereze bata ca armă a dictaturii prostimi asupra spiritului, in loc sa-și onoreze/ remunereze, promoveze liderii (doctoratele) și urmeze vârfurile spre progres, si lumina spiritelor, nu al distrugerii/ intunericului … (arme, bate, neputințe, invidii, regres si dictatura repetentilor) …până când?
    N.Stef_Buc_02.02’24

    1. Serios? În ce ești doctor? În șpagă? Să fim serioși! 90% dintre deținătorii de titlu de “prof. dr. ” au plagiat ori și-au cumpărat “lucrarea” PUNCT
      Ce vă mai place să vă făliți!
      Ce mai iubiți arginții? Îm? 25% la leafă … o rotunjește frumușel! Așa-i?
      Dar, care-i meritul tău? Ce noutate ai adus tu în domeniu, în disciplina pe care o predai, în zona științifică și de cercetare cu ce te remarci?
      Concret?!

    2. Dar personalul nedidactic când primește și el ceva ??? Că doar muncă pe degeaba și atâta tot.Restul doar vorbe, să vă fie rușine!!

  17. Mai rea decât nivelul de salarizare din preuniversitar este nesimțirea ( tendențioasă) cu care sunt tratați profesorii cinstiți și valoroși, umilirea lor in toate felurile, care atinge , prin modificările recent adoptate sau preconizate în legătură cu sporul/ indemnizația de doctorat, gradul maxim prin atentarea la niște drepturi dobândite conform unei legislații in vigoare la data respectivă, prin neacordarea ,deja de multi ani , a acelor drepturi printr-o plafonare arbitrară și discriminatorie ( discriminarea apărând și prin neacordarea normei de 16 ore după 25 de ani, ca la gradul I) in raport cu actualizarea salariului minim după care se calculează sporul și prin acordarea / neacordarea, într- o ierarhie falsa, defectuoasă , discreționar și jignitor, a drepturilor corect dobândite , in urma confirmării la cel mai înalt nivel a valorii lor profesionale .

  18. Doctoratul pentru invatamantul gimnazial si liceal este valabil doar daca este in domeniul psihologiei, pedagogiei scolare, metodelor de predare si invatare ale elevilor. In rest este zero.

    1. Cum sa fie egal cu zero un doctorat luat în specialitatea predată?Curtea Constituțională declarase în 2016 ca este constituțional ca profesorii din preuniversitar sa primească spor de doctorat, de atunci ministerul a venit cu tot felul de ingradiri la echivalarea doctoratului cu gradul didactic I.Bun,sa presupunem ca nu se va acorda acest spor,dar măcar va constitui doctoratul drept de veto în toate etapele de mobilitate a personalului didactic?

  19. din nou sindicatele discriminează personalul administrativ. De ce personalul auxiliar beneficiază de bani pentru naveta iar cel administrativ nu?

  20. doar pt pers.didactic sa se plătească naveta,pt pers.nedidactic administrativ de ce nu va luptati sa se plătească bani pt naveta?????

    1. Ministerul nostru sa tina seama de mărirea salariilor , conf.legii din 2019 , care acum ar trebui data retroactiv . Nu ne mai îmbătați cu apă rece ! Multi prof.au ieșit la pensie fără sa aibă această mărire. E si dreptul lor , conform acestri legi.
      Așteptăm ss ne răspundeți. Mulțumim.

    2. Doctoratul este pentru domeniul de cercetare si in invatamantul universitar. Cu ce ajuta o tema de doctorat in matematica ori istorie pentru a preda dupa manual. Pentru bani in plus da, dar oe elevi cu nimic. Intre un pofesor cu talent pedagogic, metode active si apreciat de elevi fata de altul cu doctorat dar cu rezultate mediocre este preferat cel dintai. Aceasta este meritocratia reala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Top 5 măsuri educaționale cu impact. Dragoș Iliescu, expert în testare: Sunt școli care ignoră știința și merg pe o ideologie de genul “să lăsăm copiii să devină ce vor, să nu îi forțăm și anxietăm”

Măsurile care au cel mai mare impact la clasă, în procesul de învățare, și care sunt validate de cercetările științifice ca investiții cu eficiență maximă au fost publicate, ca bază…
Vezi articolul

Acces gratuit pentru elevii și profesorii din țară la Dino Parc Râșnov, până în luna mai, în săptămânile ”Școala altfel” și ”Verde”. Simulator de vulcan, terariu cu reptile și dinozauri în mărime naturală, printre atracții

În perioada martie – mai 2023, Dino Parc Râşnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei şi muzeu în aer liber, oferă instituţiilor de învăţământ şcolar şi preşcolar…
Vezi articolul

Constantin Șerban, fostul învățător înregistrat abuzând elevii săi și sancționat pentru lovirea unei fete de clasa a II-a, este acuzat de hărțuire în timpul probei de interviu pentru funcția de director al Școlii Populare de Arte din Iași

Constantin Șerban, fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, este acuzat de acte de hărțuire în timpul probei de interviu din cadrul concursului pentru funcția de manager…
Vezi articolul