Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor, solicitări făcute de sindicate și acceptate de Guvern / Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei

15.401 de vizualizări
Foto: Agerpres Foto / Silviu Matei
Sindicatele își întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi acceptat o propunere a sindicatelor care conține o promisiune de majorare a salariilor pentru anul următor, cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare. „Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului”, scrie unul din liderii sindicali în mesajul transmis.

Sâmbătă au fost două mesaje transmise de sindicate, la interval de câteva ore. Primul a fost cel în care oferta de ieri a Guvernului, cu 45% creștere salarială din diferența între salariul de acum și cel din grila nouă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, a fost respinsă. Tot în acesta apărea și un „mandat minimal” de negociere pentru întâlnirile viitoare cu guvernanții. Al doilea mesaj conținea informația că ar fi fost acceptate cererile din „mandatul minimal”.

Redăm mesajul inițial de sâmbătă, cel cu oferta respinsă:

„În urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, am decis să refuzam oferta Guvernului prezentată în data de 9 iunie 2023. Greva continuă!

Cu toate acestea, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, din data de 10.06.2023, s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:

  • 25% creștere salarială de la 1 iunie;
  • 1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
  • 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);

Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024. Va solicitam sa consultati membrii de sindicat si sa ne trimiteti daca acestia sustin aceasta oferta”.

După care tot liderii sindicali au revenit cu vestea, sâmbătă seara, că Guvernul tocmai ce a acceptat oferta de mai sus, însă fără să mai existe vreo discuție despre garanția oferită prin ordonanță de urgență, cerută și la protestul de vineri, și în toate cererile profesorilor, pentru că nu au încredere în guvernanță, după cum au spus aceștia.

Redăm mesajul de sâmbătă seara, cel cu opropunerea acceptată de către Guvern:

„Buna seara! Acum 5 min ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 lei anual pentru peronalul nedidactic până în 2027, 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024.

Condiția este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului. Rog consultați colegii rapid și ne comunicați in aceasta seara”.


54 comments
  1. 16, 83% imi dați, domnilor guvernanți, dar îmi luați aproape 100%!
    Păi înseamnă ca e la fel cu acum 3 sapt.: ce rămâne e din ianuarie incolo…cât o fi, când o fi!
    M-ați lăsat in grevă, pe mine si pe copii, ca să ce? Sa fiu pe 0, cu nervii la pământ?Și asta peste jumătate de an! Ne dezbinati cu procente diferite intre noi, cu gradații care fac anormale diferențieri, pe care pompos le numiti ,,de merit”! Veniți pentru noi cu salarizarea cea mai de jos in grila salarială!
    Ce pensii vom avea la asemenea salarii !!!!!!???

    Ceva imi scapă! Oare am fost din nou folosiți la crearea unui context favorabil cuiva?

    Si despre tot ce se întâmplă in școli imoral, când mai faceți ceva?
    E clar ca ne aruncă praf in ochii obosiți!
    VĂ băieți joc de noi! Ne vreți plecați pe toți din sistem! Este CLAR!
    Colegi cu vechime peste treizeci de ani, am văzut cât de mulți erati pe pod! Sunteți de acord cu așa ceva?

  2. Dragule, profesorii muncesc continuu, învață continuu că sa fie in pas cu materia școlară. Ti se pare că parlamentarii muncesc mai mult de 4-5 ore pe zi? Sau ești parlamentar?!

  3. citesc si ma minunez, la 4-5 ore pe zi muncite, 2 luni concediu, vreti salariu mediu, dar ala minim ce are, vreti salarii de parlamentari faceti-va parlamentari, nu va tine nimeni la catedra, puteti pleca daca nu va convine, nimeni nu e de neinlocuit.

    1. Este adevărat că nimeni nu este de neînlocuit, dar la fel de adevărat este spre exemplu că după 16 ani în specialitate constați că marele salariu pe care îl primești nu îți ajunge nici măcar pentru coșul minim +copilul, haine, igienă, utilități, etc. Chiar dacă sunt 2 salarii în casă. Și mai trebuie să îți pavoazezi clasa, să pregătești lecțiile folosind materia primă cumpărată de tine, (dacă nu vor părinții să ajute pentru copiii lor), să cumperi cretă pentru că statul nu dă. Și multe altele. Așa că cele 4-5 ore împreună cu elevii sunt urmate de orele de corectură lucrări, pregătirea viitoarelor lecții. Și nu numai profesorii vor salarii mai bune. Așa că nu mai vorbi precum un cârcotaș, căci despre parlamentari ai uitat de tot. Să vezi muncă pe ei, în fotoliile alea incomode și salariile mici pe care le încasează. O adevărată viață de câine.

  4. Daca vorbim de relația lideri sindicali-guvern, putem intelege, din ce se vorbește, că e proastă (nu discutăm aici de ce!)!
    Dar să privim la relația lider-sindicalist, cea în care nu am fost informați consecvent, măcar o dată pe zi ( în anumite momente se cerea și o dată pe oră, spre a nu fi manipulați) despre ce se întâmplă! Despre ce cer sindicatele în amănunt, cu feedback și perioadă de gândire! Suntem toți capabili să facem alegeri, inclusiv ce să cerem! De ce să fim priviți ca o masă amorfă? S-a pus problema cam asa: Am cerut asta si am primit asta! Ce ziceți? Adică precum manipulezi pe cel mic, cel caruia nu-i dai voie sa aleagă, dar ii induci ideea că a ales, punându-i la dispoziție două posibilități (la noi câte una)!

    Am stat cu inima în gât și stomacul ghem toată perioada, informați doar de TV și în urechi cu jelania liderilor: ,,nu știm nimic deocamdată”!
    Asta vi se pare firesc?

    Evident, toți suntem vinovați pentru toate relațiile în care ne aflăm!

  5. Sustin greva si cred ca ar trebui sa se dubleze salariile cadrelor didactice cu condiția ca aceștia sa stea 8 ore/zi in scoala la dispoziția elevului (asa se va reduce si dependenta bolnavicioasa a acestei tari de pregătirile individuale), timp in care profesorii pot sa se ocupe si de pregătirea lor profesionala. Programul trebuie sa fie valabil si in timpul vacantelor cand elevii vor putea merge la scoala pentru activitati.

  6. iar ma imprumut toata luna si cand iau mizeria de salariu o impart sa scap de datorii si ma imprumut iar. ce viata nenorocita !!!!!

  7. Tupeu de borfas ! Cum sa consulti oamenii in mai putin de 12 ore, peste noapte ? Hotarasc liderii , de capul lor sau li se cere sa simuleze consultarea asa cum simuleaza ei guvernarea ? Cum sa-i inteleaga, cum sa-i priveasca pe profesori un om care in 2021 a incasat net 168.000 lei ca parlamentar si 215.000 lei ca pensionar special ? (Atentie , in anul 2021 cand nu era PM !!)

  8. Sindicatele intreaba? Pe cine intreaba? M-a intrebat cineva in somn? La ora 9 e intalnirea de taina. Vreau sa vad semnatura noastra, a tuturor ca ne-a intrebat, ca ne-a consultat. Unde am semnat ca sunt de acord? Cand tu esti mandatat de sute de mii de oameni si dai un raspuns in numele lor fara o semnatura, asta e fals, tata. E blat pe fata. O sa manance paine cu pufuleti Nistor mult si bine daca face asa ceva. Sa manance, ca si noi tot asta mancam de pe 22 mai. Iesim urgent din sindicat. Eu am de gand sa ma mut la FSLI, macar Hancescu nu spune ca se duce azi sa accepte fara voia noastra. Nistore, de ne vinzi va fi nasol!

  9. Nu vad nicaieri ca salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie.
    Vad doar o propunere de crestere cu 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024.
    Unde este noua grila publicata si asumata de guvern?

  10. Daca profesorul e atata de prost incat sa abandoneze acum pentru asemenea facaturi fara niciun document, dupa atata greva si pierdere de bani, eu ma declar scarbita de colegii mei si in vecii vecilor nu mai raman in invatamant. Si primul lucru nu e sa mi dau demisia, ci sa plec din sindicat. Intreruperile de greva nu se fac intr-o noapte la hotararea pe persoana fizica a liderilor de sindicat. Ca greva nu a pornit pe persoana fizica a plangaciosului de Nistor. Sa indrazneasca liderii sa hotarasca fara noi ca va fi revolta mare si val de iesiri din sindicat. V-au oferit ceva…din nu stiti ce si cat, nu va dau nicio lege, va strang cu usa sa dati spargerea grevei intr o noapte si voi poate ne vindeti. Mergeti la pazit la BAC, nu? Nu guvernul ne tradeaza, ci proprii nostri colegi daca accepta acum si in aceasta forma propunerea. Mi-e rusine ca am facut greva si am suferit de bani ca sa vad ca sunt pe cale sa fiu tradat pentru asa ceva. Si cei ca mine NICIODATA nu se vor mai uni la greva. Sa va fie rusine! Pentru colegii din Sibiu, din Suceava, Iasi, Craiova sau Tg.Jiu care au suferit poate de foame de pe 22 mai si au umplut o autostrada de oameni. Nu aveti respect pentru acestia daca renuntati acum. Nu cedam! Mergem inainte! Nistor, Hancescu, Hadar, sunteti liderii nostri, nu ai Coreei de Nord. In tara asta inca mai e democratie. Putere!

  11. Va mai aduceti aminte 2008? Profesorii au obtinut, in urma miscrilor de strada, o lege cu majorarea salariilor. Lege votata in Parlament.
    Ce s-a intamplat? Nu doar ca legea nu s-a aplcat, a fost prorogata, dar profesorilor le-au fost scazute salariile.
    Daca nici o lege nu poate fi o garantie, ce garantii cer acum profesorii? Himere, nu exista garantii credibile.

  12. Art 10 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011
    (1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime și, după caz, a indemnizației de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte.
    (2) Media zilnică a veniturilor se stabilește în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.
    (3) În calculul indemnizației concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare și drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent.
    Indemnizaţia de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizaţiei de concediu.
    Iată că acum Ministerul Muncii vine și confirmă absolut tot ce am spus în urmă cu peste 3 ani și recunoaște că indemnizația de hrană se include în indemnizația de concediu deoarece ARE CARACTER PERMANENT. Ministerul Muncii în adresa nr. 762 DPS / 29.03.2023 spune citez:
    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizația de concediu și nu se adaugă suplimentar la aceasta”
    În sfârșit Ministerul Muncii recunoaște că Ministerul Educației a băgat mâna în buzunarul salariaților din învățământul preuniversitar timp de 4 ANI SI 4 LUNI neincluzând indemnizația de hrană în indemnizația de concediu pentru zilele de concediu de odihnă.

    Indemnizaţia de hrană având caracter permanent, conform art. 10 alin. 3 din Anexa la Ordinul 5559 / 2011 obligatoriu trebuie inclusă în calcularea indemnizaţiei de concediu.
    ”Față de cele de mai sus, indemnizația de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017, SE INCLUDE în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizația de concediu și nu se adaugă suplimentar la aceasta”

    ADICA I-AU MINTIT SI CU INDEMNIZATIA DE HRANA???

  13. Pe drumul de intoarcere de la Bucuresti, Reprezentantul USLIP Iasi a transmis celor din autocar ca ar fi mai potrivit sa accepte ce a oferit Guvernul. Sa nu “intinda”
    coarda. Sa nu “arunce bacul in aer”. Domnul Lacusta explica frumos si clar ca nu isi va asuma eventuale consecinte. Deci, dupa ce a carat oamenii la Bucuresti, dupa ce i-a plimbat in pelerinaj cativa km pe jos, dupa ce i-a scos cu pancartele in maini pe la prefectura, dupa ce s-au taiat salarii (unii chiar au salarii “consistente”cum el afirma), acum le recomanda sa primeasca aceste oferte. Si acum, cand am ajuns “la capat”, pana la urma, au avut ceva de castigat? Sau au pierdut din salarii o treime si au castigat vouchere la sala si pt ochelari? Sa fim slim fit. Zic. La buzunare. Economie la buget.

    1. Am fost in acel autocar. Domnul Lacusta nu a afirmat in nici un moment ca ar trebui sa acceptam oferta. El a prezentat toate aspectele, exact cum este normal sa faca un lider. Ce ne-a recomandat a fost sa analizam echilibrat, la rece si sa luam decizia cea mai buna. Aceasta recomandare eu nu o vad ca pe un demn de a renunta si de a accepta oferta primita. Fiecare are datoria si dreptul de a decide unde este linia de finish a acestei greve.
      Pe fondul oboselii extreme, tot ce este posibil ca mesajul transmis sa nu fi fost receptionat corect si integral.

  14. INDEXAREA CU RATA INFLATIEI, UNDE ESTE?

    4000 NET pentru debutanti, unde sunt?

    ce procente? exemple de calcul, unde sunt?
    sa vedem NETUL, concret?
    3 lei la salariu?
    ce Octombrie? din IULIE, de acum
    NU E BINE
    Parlamentarii au 15.000 de euro
    sa fie clar daca nu se da indexarea cu rata inflatiei din iulie, toti elevii vor ramane ca si acum invatati de 2 lei , educati de 2 lei, ca de asta se vad la TV atatea cazuri de agresivitate si pe Internet numai bullying

    1. Nu mai are răbdare Ciolacu, mistrețul nostru nebărbierit. Vrea urgent rotativa, jilțul de Premier. (Vai de noi toți!). De aceea se pretind răspunsuri peste noapte.

  15. Doamne, ce conducători are acest popor! 🙆‍♀️ Unul mai strălucitor ca altul. Zici că toți si-au dat doctoratul în tehnici de amăgire a oamenilor.

  16. URMEAZĂ ORE ȘI ZILE GRELE. SUNTEM VIGILENȚI. PAS CU PAS SE FAC LUCRURILE. NU AȘA, PESTE NOAPTE. SUNT DECIZII IMPORTANTE. NU SE FACE ASA. VORBA CEEA: AIASTA NU SE POATE!”.

  17. Sa dea Ordonanță, să o publice în Monitorul Oficial. Apoi o vom citi și vom decide. Nu asa, noaptea ca hoții! 😡😠👎

  18. Este o ofertă păguboasă!
    Nu se vorbește nicăieri despre perspectiva salarială! Și nici de o altă perspectivă din care sa se facă schimbări ptr. învățământ! Greva noastră e si pentru multe ce trebuie reconsiderate!

    ,,Perspectiva” :
    •1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
    •500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);

    Oare chiar atât de naivi ne cred? Din ofertă reiese că putem sta de-a pururi cu salariul de azi+25% !…Pân’ la pensie!

  19. Tare … crestere ,,cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare”. Cu cat? intreaba unii ,,anafabeti functional” care si-au luat bacul si licenta, apoi au fost angajati ,,la catedra”. Nici ceilalti, mai rasariti, nu prea s-au prins cu cat le creste! Da’ sigur, sigur vor sta ,,cu sufletul la gura” cand se va dezbate in Parlament legea salarizarii unitare (daca n-o s-o treaca prin ordonanta, se intelege). Pentru a afla, desigur cat vor avea salariul in noua grila. Urmand apoi sa-si faca calculul pt. a afla ,,diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare”, sa imparta la 2 (50%) iar suma rezultata s-o adauge la salariul actual. Deci, ,,ori pun burta pe carte” pt. a intelege ori o sa li se dea ,,conform intelegerii”. Da’ ,,s-a meritat”, pt. pozele reusite ,,virale” de pe poduri!

  20. Minciuna de zile mari !
    gândiți va că Ciuca pleacă !
    poate promite orice,dar apoi vor intervenii cu fel și fel de tertipuri sa scape de obligații !

  21. Să nu uităm că în timpul acestei greve am pierdut un drept, suspendarea de drept a contractului individual de muncă. Modificarea legii a avut ca scop exclusiv limitarea extinderii grevei și pentru a sancționa, pe viitor, salariații. Dacă ieșim din grevă cu acest drept anulat, indiferent de promisiuni, ieșim în pierdere. Susțin că nu trebuie ieșit din grevă fără anularea prevederilor din OUG nr. 42/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Codului muncii, referitoare la suspendarea contractului individual de munca la inițiativa angajatului.

  22. Nu este decât o nouă tentativă jalnică a guvernului de a ne face să lăsăm garda jos!!! Ghinion!!! 😡👎

    1. Ar trebui ca juristii nostri sa studieze draftul Ordonanței ,apoi sa decidem .
      Nu se decide “dupa ureche “.

    2. Este o abureală tipică acestui guvern! Vor sa se spele puțin pe mâini că să poată pensionarul militar să-și de-a demisia că premier și să-și vadă de rocada ordonata de președinte. Să-și de-a demisia dacă este graba și se solutioneaza problema cum trebuie de către următorul premier. PNL vrea să-și treacă rezolvarea problemei in palmaresul lor dar nici chiar așa, cu prostirea mișcării sindicale, in condițiile lor ușor mai bune decât cele anterioare dar departe de cele solicitate. Nu cedați! Daca cedați acum veți marca o mare înfrângere în istoric și nu meritați asta! Ați luptat atâtea săptămâni, primiti câțiva lei la salariu pentru perioada de greva, nu stati acum sa vi se arunce praf in ochi!

  23. Oferta mai buna, garantiile la fel de proaste si inexistente. Ce se schimba? Nimic. Continuam greva. Ma pis pe 25 la suta ai vostri. Iau cateva zeci de lei la salariul meu. Deci clat, nu, nu, nuuuuuu.

    1. Sper că nu sunteți profesor, mai ales de matematica.

      “Câteva zeci de lei” – voi fi generos și voi presupune maximul, 99

      99×4= 396

      Aveți salariul lunar net sub 396 RON in prezent?

      1. Ce 40? Tu nu citesti oferta sau…??? Nu, nu predau matemtica, dar, cu siguranta nici tu limba romana, altfel ai sti sa citesti marea oferta de la guvern.

        1. Ați spus că mărirea salarială de 25% este de câteva zeci de lei.

          25% = 1/4, deci pentru a afla salariul dvs trebuie sa înmulțim cu 4

          Greu 🤦🏻‍♂️

          Ați spus mai jos că aveți 2300 salariul. Bun. 25% din 2300 este 575. Nu câteva zeci!

      1. M-am saturat sa ma abandonez bunului simt ce-mi caracterizeaza educatia. M-am saturat sa suport foamea si jignirile celor din jur: parinti, elevi, negrevisti etc. Am dreptul si eu, ca sunt om, sa-mi strig revolta in acest fel, pentru ca mi-a ajuns cutitul la os. Iau 2300 lei, fac 100 km la zi cu trenul, am ore in 4 scoli, stau in chirie, naveta nu mi se deconteaza, ca nu sunt bani, aduc totul de acasa, fac hartogaraie cat altul intr-o viata, cresc un copil de 1 an singur si nu mai vreau sa fiu prostit pe fata. Mars sa-i spui celei care te-a crescut si vezi cum reactioneaza. Si vii apoi si-mi faci mie morala. Din 22 mai sunt admonestat, amenintat pe orice sursa de mame deplasate ca nu le merg plozii la facultate in strainatate din cauza grevei. Eu mor de foame si ca mine zeci de mii si ea la asta se gandeste. N-ai cum sa ai intelegere si respect pentru asemenea personaje care cred ca lumea graviteaza in jurul propriei persoane si te trimit la clasa cu “mars”.

    2. Dupa cum te exprimi, cu @ma pis@, nu prea pari a fi profesor. Mai curand ai fi bun sa te pisi in sus si sa inghiti.

    3. Ia pune aici salariul brut si facem calculul cu contabila noastră .
      Nu ai cum sa iei doar câteva zeci de lei ,nu mai induce naivii in eroare.

    4. “D-nul” Gigi, sunteti profesor? Stiti ca in momentul de fata elevii, in special cei ai claselor a VIII-a si a XII-a si parintii lor, adica cateva mii de oameni in total, citesc aceste articole cu sufletul la gura? Cum se poate ca un PROFESOR sa foloseasca un asemenea limbaj???

    5. Draga Gigi, daca iei careva zeci de lei, esti suplinitor, si nu ai norma intreaga. Ai 2 variante:
      1. invata sa vorbesti frumos, ca nu dau taxe la stat sa iei tu salar si sa folosesti cuvinte ca cele de mai sus!
      2. Cauta-ti de lucru sa iti rotunjesti veniturile!
      3. In viata nu exista garantii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transferul elevilor de clasa a IX-a se face în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, doar în situații medicale deosebite, potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Care sunt situațiile speciale

Elevii de clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea…
Vezi articolul

USR cere desființarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România: ”Cheltuieli inutile, sinecuri, posturi gras plătite în statul român, jaf al bugetului”, a transmis Cătălin Drulă / Institutele Levantului și pentru Drepturile Omului, și ele pe lista neagră a USR

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) ar trebui desfiinţată, au reafirmat, vineri, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi Cristian Ghinea, coordonatorul departamentului de politici publice al Uniunii, într-o conferinţă de…
Vezi articolul

Nicolae Ciucă, la deschiderea noului an școlar: Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le dezvolte aptitudinile. Una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea școlilor profesionale

La deschiderea anului școlar 2024-2025, Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a ținut un discurs la Liceul Tehnologic din Sebeș. Ciucă a subliniat că “școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze…
Vezi articolul

Primă de instalare pentru profesorii care se titularizează în școli din mediul rural, în valoare de 3 salarii medii brute pe economie – propunere agreată de minister, la finalul consultărilor publice pe proiectele legii Educației

Sorin Cîmpeanu a explicat, într-o conferință de presă, câteva dintre propunerile pe care ministerul deja le-a acceptat în cadrul dezbaterii pe proiectele legilor Educației și care se vor regăsi în…
Vezi articolul