Sindicatele din învățământ solicită ministerului Educației să ceară de urgență inspectorilor și directorilor să nu mai cheme angajații la lucru în sute de școli. Hăncesc: „Este absurd să chemi zeci sau chiar peste o sută de persoane la școală”

11.078 de vizualizări
FOTO: FSLI
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere Ministerului Educației și Cercetării să oblige inspectoratele și directorii să nu mai cheme angajații din învățământ la lucru, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. ”Este o situație de urgență națională, iar populația trebuie protejată”, scriu sindicatele în comunicatul citat. Sindicatele solicită și amânarea tuturor procedurilor pentru gradațiile de merit, programate în această perioadă, precum și a programului de mobilitate a personalului.

Redăm comunicatul FSLI:

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că protejarea oamenilor în fața COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este indiscutabil obligatorie!

Federația noastră solicită Ministerului Educației și Cercetării să dispună de urgență inspectorilor și directorilor să nu mai cheme angajații la lucru! În mai multe județe ale țării, directorii pun în pericol sănătatea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic prin chemarea acestora în unitățile de învățământ. Toate școlile trebuie să fie dezinfectate în această perioadă, iar angajații trebuie să stea acasă. Se încalcă astfel drepturi constituționale ale acestor persoane prin impunerea forțată a prezenței acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate în învățământ, din întreaga țară, care sunt puse în pericol în acest moment, dar care pot pune în pericol și familiile acestora. Deplasările în perioade de alertă crescută trebuie limitate.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ constantă faptul că recomandările Ministerului Educației și Cercetării referitoare la modul de lucru al unităților de învățământ pe perioada suspendării cursurilor școlare au fost interpretate diferit. În sute de unități de învățământ angajații – personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic – sunt chemați la lucru! Reamintim faptul că în data de 10 martie 2020, Ministerul Educației și Cercetării a transmis o Notă către unitățile de învățământ, prin care se recomandă o serie de măsuri care trebuie luate de către conducerile unitățile de învățământ. Din păcate, sunt directori care nu sunt conștienți de gravitatea situației și au luat decizia total neinspirată și periculoasă de a-i chema pe angajați la școală. Este o lipsă de responsabilitate totală a acestor inspectori și directori, în condițiile în care la nivel național sunt dispuse de către autorități măsuri drastice!

Dacă elevii sunt protejați, ceea ce este un lucru lăudabil, FSLI consideră că și resursa umană trebuie să beneficieze de aceleași măsuri de protecție. Oricând există riscul ca un salariat să aducă în școală acest virus și să își infecteze și colegii.
FSLI solicită Ministerului Educației și Cercetării să ia această decizie imediat și ferm, prin care solicită inspectoratelor, respectiv conducerilor unităților de învățământ să nu mai aducă oamenii la școală, ci doar pe acei angajați de care este strictă nevoie pentru realizarea măsurilor de dezinfecție.

FSLI solicită, de asemenea, Ministerului Educației și Cercetării să amâne toate acțiunile din calendarul concursului privind obținerea gradației de merit, având în vedere că, în conformitate cu prevederile acestui calendar, este nevoie de convocarea membrilor consiliului de administrație și a consiliilor profesorale, consilii care în anumite cazuri au peste 100 de cadre didactice în componență. Sunt încălcate astfel dispozițiile autorităților, iar Ministerul Educației și Cercetării trebuie să fie în acest moment radical în măsurile pe care le ia.

Cerem totodată și amânarea etapelor privind mobilitatea personalui didactic de predare, respectiv restrângerea și pretranseferul, având în vedere că îndeplinirea criteriilor și condițiilor specifice implică și probe practice cu elevii, lucru imposibil de realizat.

“Avem solicitări și apeluri disperate din partea cadrelor didactice, dar și a celorlalți angajați din educație care ne cer să intervenim pentru că se simt puși în pericol, în aceste momente în care în România, de la o zi la alta, crește numărul celor infectați cu COVID -19. Este absurd să chemi zeci sau chiar peste o sută de persoane la școală, doar pentru că directorul unității de învățământ nu este în stare să înțeleagă proporțiile dezastrului pe care îl poate provoca. În mai multe sectoare de activitate, inclusiv la stat, a fost dispusă măsura prin care angajații vor lucra de la domiciliu sau își suspendă activitatea. Acestea sunt măsuri dure, dar obligatorii pentru a preveni raspândirea virusului. Cred cu tărie că protejarea oamenilor în fața acestui virus extrem de periculos, prin orice fel de măsuri, este de departea cea mai importantă! Ministerul Educației și Cercetării trebuie să aplice cu fermitatea aceste măsuri prin care să protejeze populația școlară, inclusiv angajații”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

FOTO: FSLI


2 comments
  1. Poate va intereseaza domnilor de la sindicat nu numai gradatiile si inspectiile la clasa a celor care s-au titularizat pe o disciplina si acu prin restrangere si reconversii la apelul de seara vor sa o schimbe. Poate ati dori sa discutati tipul de recuperare a materiei, datele pentru examenele nationale. Sau poate ca veti fi de acord cu ministra care are impresia ca peste 2 saptamani ne readuce in scoli si nu ia masuri in avans comunicand ce face cu examenele nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu: Singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt liderii de sindicate / Să discutăm despre această lege: Este ok ca acele cotizații să fie făcute automat din conturile oamenilor?

Premierul Florin Cîțu a amintit astăzi la Parlament, în legătură cu protestele sindicaliștilor de săptămâna aceasta, că „singurii oameni care au rămas în funcție de peste 30 de ani sunt…
Vezi articolul

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: De foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală. Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență. Nu vă temeți de reacția părinților și a societății

Alina Gorghiu, ministra Justiției, a spus că e nevoie de educație juridică în școli, că “partea de prevenție trebuie făcută mult mai bine” și a subliniat că profesorii și elevii…
Vezi articolul

Foto: Profesorii au ieșit din nou în stradă. Sindicaliștii din Educație protestează astăzi în fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD / La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii din 2020 și ce mărire primesc acum

Aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au început protestul, joi dimineață, de la 10:00, în fața Guvernului. Aceștia se vor deplasa la 11:30 la…
Vezi articolul

Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”

Ministerul Educației urmărește zilnic situația greviștilor din școli, conform declarațiilor făcute de secretarul de stat Florian Lixandru, la Euronews România. Acesta a spus inițial că are informații conform cărora „o…
Vezi articolul