Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul științific de doctor, pentru personalul didactic care beneficiază de aceasta. Informarea apare în buletinul informativ al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„La data de 16.07.2024, prin adresa comună nr. 242/726, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ s-au adresat Ministerului Educației, solicitând transmiterea, cu celeritate, către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, a unor precizări din care să rezulte că, la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul științific de doctor, pentru personalul didactic care beneficiază de aceasta, conform prevederilor Legii -cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în informarea FSLI.
Conform sursei citate, cadrul legal prevede că indemnizația pentru titlul științific de doctor se ia în considerare la stabilirea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă.
„În susținerea solicitării sus-menționate, federațiile sindicale au aratat că legislația în vigoare (art. 8 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin OME nr. 4050/2021, coroborate cu art. 28 alin. (7) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar, înregistrat M.M.S.S. – DSS sub nr. 1199/05.07.2023) prevede în mod expres că indemnizația pentru titlul științific de doctor se ia în considerare la stabilirea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă cuvenite”.
Iată ce stabilește ordinul nr. 4.050 din 29 iunie 2021:
Art. 8 -„(1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care acestea se efectuează. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte. Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sumele compensatorii, indemnizațiile, sporurile și majorările cu caracter permanent – inclusiv cele care nu sunt incluse în salariul de bază – pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus menționate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.”
Contractul colectiv de muncă pentru Învățământ:
Art. 28 – „(7) Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majorările/creşterile salariului de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent – inclusiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, indemnizaţia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică – pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus menţionate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu şi se acordă angajatului cu cel puţin 5 zile înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia. Indemnizaţia se acordă şi pentru activitatea desfăşurată de angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, în regim de cumul.”