Sindicatele din Învățământ au cerut Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul de doctor

40.267 de vizualizări
Foto: Guvernul României – Facebook.com
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat Ministerului Educației să transmită inspectoratelor și școlilor că la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul științific de doctor, pentru personalul didactic care beneficiază de aceasta. Informarea apare în buletinul informativ al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„La data de 16.07.2024, prin adresa comună nr. 242/726, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ s-au adresat Ministerului Educației, solicitând transmiterea, cu celeritate, către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, a unor precizări din care să rezulte că, la calcularea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă se ia în considerare și indemnizația pentru titlul științific de doctor, pentru personalul didactic care beneficiază de aceasta, conform prevederilor Legii -cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în informarea FSLI.

Conform sursei citate, cadrul legal prevede că indemnizația pentru titlul științific de doctor se ia în considerare la stabilirea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă.

„În susținerea solicitării sus-menționate, federațiile sindicale au aratat că legislația în vigoare (art. 8 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin OME nr. 4050/2021, coroborate cu art. 28 alin. (7) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar, înregistrat M.M.S.S. – DSS sub nr. 1199/05.07.2023) prevede în mod expres că indemnizația pentru titlul științific de doctor se ia în considerare la stabilirea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă cuvenite”.

Iată ce stabilește ordinul nr. 4.050 din 29 iunie 2021:

Art. 8 -„(1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizație calculată în raport cu numărul zilelor de concediu corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care acestea se efectuează. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte. Indemnizația de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sumele compensatorii, indemnizațiile, sporurile și majorările cu caracter permanent – inclusiv cele care nu sunt incluse în salariul de bază – pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus menționate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.”

Contractul colectiv de muncă pentru Învățământ:

Art. 28 – „(7) Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majorările/creşterile salariului de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent – inclusiv indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor, indemnizaţia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică – pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus menţionate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu şi se acordă angajatului cu cel puţin 5 zile înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia. Indemnizaţia se acordă şi pentru activitatea desfăşurată de angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, în regim de cumul.”

Citește și:
Profesorii titulari care au și plata cu ora pot beneficia de concediu de odihnă și pentru aceste ore, precum și de indemnizația aferentă lor? Procesul a ajuns la Înalta Curte, anunță instituția care reclamă un val de litigii pe muncă după aprobarea OUG nr. 62/2024
Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum

4 comments
  1. Sunt învățătoare pensionara care a refuzat anul acesta sa continue sa lucreze, în interesul elevului, ca asta înseamnă educatie, din motive de salarizare aberanta:fără sporuri de dirigenție, fără plata pe post(18ore) și nu cu ora, fără plata concediu!!! Cand se vor primi banii pe concedii, care zac undeva de peste 2 ani, li se vor da când nu vor mai avea valoare, iar cineva a încasat probabil o dobânda? Cine e în măsura sa rezolve?

  2. Secretarele școlilor sunt printre persoanele cele mai importante din școli și au sarcini multe ,complexe,dificile ,va tin in spate pe majoritatea le plătiți execrabil.Sustineti cu salarii mari și sarcini de serviciu puține bibliotecarele,laborantele,administratorii și contabili din școli care toti sunt pilele voastre și a directorilor de școli ,la funcții de asta unde nu faci nimic toate concursurile sunt aranjate dinainte. Toți din functiile astea sunt normați de pomană stau la școală degeaba,dacă au activitate 2-3 ore in 10 zile lucrătoare din luna. Bibliotecarele,laborantele stau la ore cu elevii ,in locul directorilor și profesorilor care nu vin la ore ,administratorii și contabilii au alte contracte de munca și vin in vizita la școală doar 3-4 ore pe zi și în rest la ținut evidente contabile ,asigurări la firmele lor.Toti știți asta dar faceți pe prostii că de ,voi toți aveți rude în aceste funcții,că așa ați și spus in marile voastre ședințe naționale , citez,,
    Ce mă eu sunt prost sa o pun pe nevasta mea secretara de școală”.Voi liderii de sindicat sunteți corupți,hoți,incompetenți ,leneși și nu vreți schimbarea sistemului în favoarea elevilor,că voi sunteți în centrul sistemului,voi sunteți avantajati sistemului de învățământ corupt din Romania eșuată ,iar în viitor cu concursul vostru Romania îngropată .

  3. cât mai țin sindicatele astea la doctoranzi…apoi indemnizația pt sporul de vechime e luat în calcul…nu mai spun că s-au schimbat aceste sporuri in defavoarea celor care au peste 35 ani vechime…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Deca prezintă datele referitoare la educația românească, prezentate în raportul OCDE “Education at a Glance”, drept punct de plecare pentru schimbări viitoare, unele planificate peste 6-7 ani: “O imagine de moment” utilă pentru a “cadra legislația secundară și politicile publice pe care urmează să le implementăm”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat datele despre educația din România, care se află mult în urma mediei OCDE la numeroși indicatori-cheie, potrivit unui raport al organizației internaționale, drept o…
Vezi articolul

CCR a admis sesizarea PSD pe proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul transportului de persoane / Consiliul Elevilor: Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres…
Vezi articolul

DDS Diagnostic, una dintre cele două companii acuzate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență că „nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale” în privința livrării testelor de salivă pentru elevi, anunță că are un stoc de peste 2,4 milioane de teste și că IGSU ar fi cerut rezilierea contractului pentru o întârziere de 30 de ore

Compania DDS Diagnostic anunță într-un comunicat de presă că are pe stoc 2.400.000 de teste pentru școli, pe care le poate livra imediat, anunță societatea care susține că are contract…
Vezi articolul