Sindicatele din Educație vor acord cu Guvernul, nu doar cu Ministerul Educației. Nistor, FSE Spiru Haret: Nu este suficient atâta vreme cât banii și modificările legislative sunt la alte două ministere

Foto: FSE "Spiru Haret"

Reprezentanții profesorilor spun că nu vor accepta semnarea unui acord doar cu Ministerul Educației privind măririle salariale, așa cum a propus mai nou Guvernul, pentru că plata efectivă a banilor este în mâinile ministerelor Finanțelor și Muncii. Astfel, sindicatele vor accepta un acord doar direct cu Guvernul, așa cum a fost convenit oficial. Amintim că premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni, într-un comunicat de presă despre cu totul altceva, că marți, de la 12:00, cheamă federațiile din Educație la discuții la Palatul Victoria. Comunicarea oficială, însă, nu a fost făcută oficial până la ora 15:00, când Edupedu.ro a vorbit cu Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Întrebat care este rezultatul referendumului privind greva generală, Nistor a răspuns: „rezultatele referendumului pot permite orice formă de protest în momentul de față”, dar nu a precizat clar care este procentul profesorilor care vor grevă generală.

„Nu m-a chemat nimeni până la ora actuală (15:00), știu doar de o declarație de presă, dar invitațiile la o întâlnire care să presupună discutarea unui eventual acord între Executiv – Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației – și sindicatele din Educație presupune o comunicate oficială”, a spus Nistor.

Întrebat ce crede despre faptul că în ultima comunicare a Guvernului este prevăzut un parteneriat doar cu Ministerul Educației, nu și cu celelalte ministere care gestionează efectiv orice creștere de salarii, Nistor a răspuns: „Deci noi avem nevoie de garanții, ca să fim foarte bine înțeleși. Nu este suficientă semnarea unui acord doar de către un ministru al unui domeniu de activitate atâta vreme cât banii și modificările legislative sunt la alte două ministere. Deci banii vin de la Ministerul de Finanțe, iar modificările pe legea 153 sunt de competența Ministerului Muncii”.

Întrebat dacă sindicatele vor refuza semnarea unui parteneriat doar cu Ministerul Educației și vor cere o înțelegere oficială direct cu Guvernul, Nistor a răspuns: „Noi vom propune exact ceea ce ne dorim, avem nevoie de garanții, iar de semnat, doar membrii de sindicat sunt în măsură să ne împuternicească să semnăm un anume tip de acord. Vreau să văd care este forma finală pe care o poate susține Guvernul prin miniștrii lui, care poate fi asumată de premier și ea va fi prezentată colegilor noștri, iar ei ne vor spune dacă se semnează ceva sau nu”.

Întrebat care este rezultatul referendumului privind greva generală, Nistor a răspuns: „Rezultatele referendumului pot permite orice formă de protest în momentul de față. Eu sper să nu fie nevoie să ajungem la așa ceva, sper să existe suficientă maturitate și înțelepciune și dacă premierul general al armatei române știe să-și respecte cuvântul dat și cunoaște foarte bine ce înseamnă onoarea, atunci va face tot ce este necesar ca noi să avem o resursă umană care să fie motivată corespunzător și să treacă la acele modificări legislative care sunt absolut normale. Este jenant ca în România, care se dorește „educată”, cei din învățământ să fie pe ultima poziție în grila de salarizare de pe legea 153”.

Informații de context

Concluzia întâlnirii de la Guvern pe proiectul România Educată, dintre premierul Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este chemarea sindicatelor la noi negocieri pe un acord de parteneriat. Anunțul vine după ce vineri, 4 februarie, ar fi trebuit să se semneze un nou acord între sindicatele din Educație și Guvern, care să prevadă soluții „pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017” și „plata eșalonată a drepturilor salariale” pentru profesori, potrivit unui comunicat de presă al aceluiași Guvern. Premierul Ciucă a participat la întâlnirea din 21 ianuarie la care a stabilit personal data, termenii, promisiunile și cuvintele din text.

Însă acordul între sindicate nu s-a mai semnat vineri, iar cele trei sindicate din Educație au solicitat partidelor din coaliția de guvernare „să declare public dacă susțin sau nu învățământul românesc, având în vedere refuzul Prim-ministrului României, Nicolae Ionel Ciucă, de a semna un acord cu federațiile sindicale din învățământ, deși în urmă cu două săptămâni a susținut un asemenea pact”.

Față de promisiunea inițială, în care acordul urma să fie semnat între sindicate și Guvern, în ultimul mesaj al Executivului se precizează că documentul va fi semnat cu Ministerul Educației, nu direct cu Guvernul Ciucă.

Iată ce scria în comunicatul oficial al Guvernului din 21 ianuarie, care poate fi consultat pe gov.ro: „Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022”.

Astfel, în contextul unor discuții despre cu totul altceva, Guvernul a transmis următorul mesaj:

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat, astăzi, împreună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, problematica din educație și demersurile necesare implementării Programului ”România Educată”.

Cu această ocazie, premierul a decis să invite la Guvern federațiile reprezentative din învățământ, mâine la ora 12.00, pentru o discuție pe baza proiectului de acord cu ministerul Educației.

Acordul este un pas esențial pentru implementarea optimă a măsurilor de care are nevoie sistemul educațional, precum și de sprijinire a salariaților acestuia, pentru reformarea legislației din domeniul educației în concordanță cu principiile și obiectivele strategice stabilite prin Proiectul România Educată.

Evoluția societății noastre depinde de buna funcționare a sistemului educațional. Elevul se află în centrul acestui sistem, în care dascălii reprezintă factorul determinant. Avem nevoie de o resursă umană bine pregătită și motivată, dedicată profesiei didactice, recunoscând, totodată, rolul personalului didactic auxiliar și nedidactic în ansamblul sistemului de educație. Guvernul înțelege pe deplin importanța unei abordări coerente și incluzive a tuturor factorilor implicați în procesul de educație din România, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.”

Mii de profesori au făcut grevă de avertisment în ianuarie și 100 de sindicaliști au protestat în fața Guvernului

În ianuarie, reprezentanții profesorilor au făcut proteste în fața Guvernului și au amenințat chiar cu o grevă generală dacă executivul nu acordă mărirea salarială promisă din 2020 și amânată doi ani.

Pe 19 ianuarie zeci de mii de profesori au făcut grevă de avertisment, timp de 2 ore, în majoritatea școlilor.

A fost lansat un referendum între membri de sindicat, în urma căruia majoritatea au optat pentru declanșarea grevei generale în învățământ, dar ale cărui rezultate nu au fost niciodată făcute publice în mod transparent.

După întâlnirea cu premierul, orice revendicare s-a stins, protestele s-au încheiat și nu a mai existat nicio poziție despre opțiunea profesorilor din sindicate.

Anul acesta profesorii ar fi trebuit să ajungă la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153/2017, după două amânări succesive în 2020 și 2021, în timpul guvernelor Orban și Cîțu. De la 1 ianuarie au primit o majorare salarială mult mai mică (cca 4%) decât cea promisă și prevăzută în lege (+16%).

Exit mobile version