UPDATE: Protestatarii AUR au încercat să îi atragă pe profesori la ei în miting, conform imaginilor surprinse de fotoreporterul G4Media lona Andrei.
Știrea inițială: „Protestul nostru continuă. Nu avem nicio treabă cu cei care demonstrează la Parlament”, a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. În paralel, la Parlament are loc un protest violent al partidului extremist AUR, după cum relatează G4Media.ro.
„Noi suntem opriți în dreptul Palatului Regal, deci între Palatul Regal și Biblioteca Universitară, așteptăm să se elibereze zona Parlamentului. Protestul nostru continuă. Nu avem nicio treabă cu cei care demonstrează la Parlament”, a declarat Marius Nistor.
Peste 15.000 de angajați din Educație protestează miercuri, 10 mai, în Capitală, potrivit sindicatelor. Printre solicitări se află acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și majorarea salariilor.
Referitor la protestul profesorilor, ministrul Educației a spus că a purtat ieri discuții cu reprezentanții profesorilor. „În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului”, a declarat Deca.
Revendicările sindicatelor din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.