Sindicatele din Educație o contrazic pe Ligia Deca: Am respins, la întâlnirea de la Guvern, ideea eliminării salarizării profesorilor din lege / Noile legi ale educației vor fi un eșec garantat

5.620 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Sindicatele din Educație o contrazic pe Ligia Deca, ministrul Educației, și anunță că sunt împotriva eliminării din proiectul Legii învățământului preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea profesorilor, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Reacția vine după ce ministrul Educației a anunțat miercuri că salarizarea profesorilor nu mai este în proiectul de lege, ci a fost eliminată. Declarațiile Ligiei Deca au fost după aprobarea în Guvern a proiectelor de legi ale Educației.

Potrivit informării, o delegație a sindicatelor a discutat miercuri, 29 martie, cu ministrul Educației, premierul Ciucă și cu președintele PSD (Marcel Ciolacu). Președinții partidelor PNL și PSD ar fi spus că articolul care se referă la salarizarea profesorilor a fost eliminat din proiectul de lege, conform comunicatului.

„Reprezentanții părții sindicale au respins ideea de a se renunța la această prevedere, iar cei doi președinți de partid au afirmat că acest principiu se va regăsi în noua lege a salarizării”, se arată în informarea sindicatelor.

  • Sindicatele transmit că acțiunile de protest vor continua, forma finală fiind greva generală.

Joi, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu am agreat eliminarea prevederii privind salarizarea din legea Educației”.

Tot ieri, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu, spunea că examenele naționale riscă “să fie chiar perturbate”, dacă prevederea privind salarizarea nu se va regăsi în noua lege a salarizării.

Redăm comunicatul integral:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER”, în contextul declarației făcute în data de 29 martie 2023 de ministrul educației, doamna Ligia Deca, potrivit căreia ,,sindicatele din educație au agreat eliminarea din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a articolului referitor la salarizarea profesorilor”, fac următoarele precizări:

1. După pichetarea sediului Guvernului României în data de 29 martie 2023, o delegație formată din șase reprezentanți ai celor 2 federații sindicale a avut discuții cu: Prim-ministrul României – domnul Nicolae Ciucă, Președintele PSD – domnul Marcel Ciolacu și ministrul educației – doamna Ligia Deca.

2. Printre problemele abordate în cadrul întâlnirii a fost și cea legată de legile educației. Reprezentanții federațiilor sindicale au întrebat președinții celor două partide, PSD și PNL, „dacă la nivel de coaliție s-a luat decizia, așa cum se vehiculează în spațiul public, de a se elimina din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, articolul care se referă la salarizarea profesorilor”.

Răspunsul a fost afirmativ, argumentul fiind acela că învățământul ar fi singurul domeniu care ar avea în Legea de funcționare o prevedere legată de salarizare, lucru care ar fi incorect și nelegal și care ar crea un precedent periculos.

3. Reprezentanții părții sindicale au respins ideea de a se renunța la această prevedere, iar cei doi președinți de partid au afirmat că acest principiu se va regăsi în noua lege a salarizării. În aceste condiții, liderii de sindicat au solicitat celor doi președinți să iasă public și să-și asume instituirea și aplicarea acestui principiu, și anume: „în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu brut pe economie”. Așteptăm declarațiile celor doi lideri. Tăcerea oare să fie un răspuns?

4. Liderii de sindicat au atras atenția că aplicarea acestui principiu ar fi benefic pentru sistemul de învățământ, numai dacă, în noua lege a salarizării, raportul dintre coeficientul maxim și coeficientul minim de ierarhizare va fi de 12:1 și dacă acest principiu nu se va aplica tuturor salariaților debutanți din sectorul bugetar, cu studii superioare. În situația în care raportul între coeficienți va fi de 15:1 și toți debutanții cu studii superioare vor avea salariul egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci meseria de profesor va rămâne, în continuare, nemotivantă! În plus, în noua lege a salarizării, salarizarea întregului personal didactic de predare trebuie să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

5. Reprezentanții federațiilor sindicale prezenți la discuțiile de la Palatul Victoria au atras atenția că a sosit momentul unei decizii politice pentru a se acorda salarii motivante în învățământ; dacă nu se va lua această decizie, noile legi ale educației vor fi un eșec garantat, iar învățământul va continua să se prăbușească și, o dată cu el și țara, aspect recunoscut de cei doi președinți.

6. Referitor la păstrarea sau scoaterea din Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a acestei prevederi, este evident că hotărârea nu aparține organizațiilor sindicale din educație, ci Parlamentului României. Dacă articolul va fi păstrat în Legea Învățământului Preuniversitar, dar nu și în Legea salarizării, nu ajută cu nimic – avem experiența prevederii din Legea nr. 1/2011 potrivit căreia educației i se alocă anual 6% din PIB, care nu a fost aplicată niciodată.

De asemenea, printre problemele abordate, a fost și cea privind aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic, cerință făcută încă din luna decembrie 2022. Răspunsul a fost că „mâine (adică în data de 30.03.2023), sindicatele vor primi răspunsul și că, cel mai probabil, se va găsi soluția să se aplice cât mai repede.”

Până la ora trimiterii comunicatului, federațiile sindicale nu au primit niciun răspuns de la cei doi președinți de partide, conform informării.

Citește și:
Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației – video
Examenele naționale “pot fi serios perturbate” dacă prevederea privind salarizarea profesorilor nu se va regăsi în noua lege a salarizării, spune liderul FSLI, Simion Hancescu
BREAKING “Nu am agreat eliminarea prevederii privind salarizarea din legea Educației”, spune liderul FSE, Marius Nistor, după ce Ligia Deca a declarat de la Guvern că sindicatele au agreat eliminarea

8 comments
  1. Dar chiar nu mai au nici un pic de jenă ,că de prostie nici nu mai se pune problema,să vii să minți și pe deasupra sa contribui la distrugerea învățământului? O dileală totala desființarea tezelor ,și trecerea la idioțenia cu module,marca Tâmpeanu! Acum discipolul/a lui Tâmpeanu continuă dezastru din învățământ! I ați nenorocit pe profesorii, terminațiilor! Ați fost Intr o școală să vedeți cum vorbesc și se poartă elevii cu cadrele didactice??? Ați eliminat de TOT din școlii termenul de Respect,de Disciplină și Bun Simț!! Ați întinat numele și renumele școlii românești! Un profesor NU mai are nici o ” ustensila ” la dispoziție în fața elevului,acesta efectiv îl terfelește când și cum dorește pe profesor!

  2. Părinții școlarilor vor, in general, profesori bine pregătiți, dar destui nu sunt de acord sa li se mărească salariile fiindcă, chipurile, nu muncesc prea mult, au vacante des (de parca și le iau singuri). Va redau ce se discută într-un grup al părinților de la Colegiul Lazar, dar probabil concepția e cvasigenerala.

    1. Profesorii bine pregatiti muncesc foarte mult. Nu are importanta ce zic unii conteaza ce fac sindicatele, iar profesorii slabi pregatiti pot primi reclamatii de la parinti.

  3. Dna Livia, rămâneți la vapoare și bărci…Nu știți ce înseamnă învățământul…e greu, dificil de ingerat și în cădere liberă…Se pare că ați venit să ajutați declinul nu să ne salvați

  4. >> Noile legi ale educației vor fi un eșec
    Noile legi vor fi prezentate ca un succes extraordinar al dulapului von Cotroceni si al doctoritei von Luxemburg. Ei si toti acolitii lor vor fi super fericiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I se va aplica de anul viitor școlar / Cadrele didactice trebuie să depună o cerere la director

Aplicarea articolului 207, alineatul 11, din Legea învățământului preuniversitar 198/2023 în privința profesorilor cu peste 15 ani vechime ar urma să se facă odată cu noua metodologie de mobilitate, conform…
Vezi articolul