Sindicatele din educație cer suspendarea transferului profesorilor itineranți și de sprijin de la școli la centrele de asistență educațională – CJRAE, după publicarea procedurii în Monitorul Oficial: Nu a fost dezbătută cu partenerii sociali

2.741 de vizualizări
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită suspendarea aplicării ordinului Ministerului Educației nr. 7868/2024, care reglementează transferul profesorilor itineranți și de sprijin către Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și către Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).
  • Ordinul de ministru al Educației emis în perioada mandatului Ligiei Deca, aprobat pe 20 decembrie și publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 9 ianuarie 2025, poate fi descărcat mai jos din articol.

Reprezentanții sindicatelor subliniază că această decizie „nu a fost discutată cu partenerii sociali” și atrag atenția că implementarea acesteia fără un calendar clar generează riscuri pentru întreg sistemul educațional, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Transferul profesorilor itineranți ar trebui să se petreacă de la 1 ianuarie 2025, potrivit noului regulament de funcționare al CJRAE/CMBRAE aprobat în luna iulie 2024, însă, după cum semnalează sindicatele, calendarul etapelor este neclar, mai ales că în etapele de mobilitate pentru anul școlar curent (2024-2025) nu există o etapă alocată pentru acest aspect.

Într-o adresă comună transmisă noului ministru al Educației, Daniel David, aflat în funcție din 24 decembrie 2024, sindicatele argumentează necesitatea „suspendării procedurii aprobate prin OME nr. 7868/20.12.2024” și modificarea articolului 42 alin. (3) din Regulamentul-cadru aprobat prin OME nr. 5701/2024.

Potrivit adresei reprezentanților profesorilor, sindicatele consideră necesară „stabilirea unui alt termen pentru transferul personalului didactic încadrat pe posturi de profesor itinerant și de sprijin, astfel încât să fie respectate etapele de mobilitate ale personalului didactic”​​.

Sindicatele evidențiază că procedura actuală nu reglementează „calendarul concret al etapelor desfășurării transferurilor” și că acest lucru riscă să provoace interpretări eronate și aplicări neunitare la nivelul județelor. În plus, ele atrag atenția că personalul itinerant este esențial pentru elevii din învățământul special și pentru integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale în școlile de masă, iar orice modificare a raportului de subordonare poate afecta grav eficiența serviciilor oferite.

Domnule ministru,
Așa cum arătăm deja în numeroasele materiale înregistrate la minister pe această temă, trebuie reanalizată problema transferului personalului didactic încadrat pe posturile de profesor itinerant și de sprijin către CJRAE/CMBRAE, având în vedere că:

  • Art. 69 alin. (2) prevede: „Serviciile de sprijin prevăzute la art. 70 alin. (2) sunt asigurate de către specialiștii din cadrul CJRAE/CMBRAE și din cadrul unităților de învățământ special, care reprezintă centre-resursă pentru educația specială din toate unitățile de învățământ.”

Deci, specialiștii enumerați la art. 69 (inclusiv profesorii itineranți și de sprijin, prevăzuți în text, așa cum am citat în paragraful anterior), aparțin și unităților de învățământ special și nu doar CJRAE/CMBRAE.

În consecință, având în vedere și punctele de vedere exprimate de specialiștii noștri din învățământul special, apreciem că transferul normelor de profesor itinerant și de sprijin către un singur angajator, respectiv CJRAE/CMBRAE, potrivit O.M.E. nr. 5701/2024, este nu doar în contradicție cu dispozițiile Legii nr. 198/2023, ci și inoportun”, mai scrie în documentul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor.

De menționat că în ziua aprobării ordinului de ministru cu procedura de transfer, pe 20 decembrie 2024, de ministerul condus de ligia Deca, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a reacționat propunând cinci etape Ministerului Educației pentru ca activitatea cadrelor didactice să nu fie bulversată.

FOTO DOCUMENT Adresa comună FSLI și FSE „Spiru Haret” din 10 ianuarie 2025 privind transferul profesorilor itineranți:

FOTO DOCUMENT Ordinul – OME 7.868 din 30 decembrie 2024:

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie în cel puțin zeci de localități din țară, potrivit răspunsurilor primite de la ei sau de la părinți / Data plății obligatorii a burselor este de 15 a lunii, pentru luna anterioară

Bursele elevilor întârzie din nou în cel puțin câteva zeci de localități din țară, potrivit răspunsurile transmise de elevi și părinți pe pagina EduPedu.ro, la un chestionar făcut la o…
Vezi articolul

Scriitorul Mircea Cărtărescu, despre România educată a președintelui Iohannis: O vorbă-n vânt. Nu avem nevoie de sloganuri. Educația începe în familie și există această educație a faptului de a fi între oameni – mi se pare lucrul cel mai important

Nu îl percep bine, mi se pare o vorbă în vânt. Nu avem nevoie de sloganuri, spune scriitorul și profesorul Mircea Cărtărescu despre proiectul de țară al președintelui Iohannis, „România…
Vezi articolul

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 – tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, după o săptămână de vacanță pentru toți elevii din sistemul public

Desfășurarea activității didactice în anul școlar 2021-2022 este tema unei declarații a ministrului Educației, luni, la 13:00, potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației. Declarația vine după o săptămână de vacanță…
Vezi articolul