Sindicatele din Educație cer Ministrului Educației modificarea urgentă a aplicației de salarizare a personalului din Învățământ, astfel încât să se poată face plata sporului pentru condiții vătămătoare

Foto: Edupedu.ro

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ nu permite plata sporului pentru condiții vătămătoare, semnalează sindicatele din Educație, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Sindicatele din Învățământ au cerut Ministrului Educației și Cercetării ca aplicația de salarizare să fie modificată urgent, astfel încât să permită permită calculul și plata acestor drepturi. Responsabilitatea gestionării sistemului de salarizare al personalului din învățământ revine Ministerului Educației și Cercetării, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

„Federațiile sindicale reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – au solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa comună nr. 38/276/17 martie 2025, dispunerea, în regim de urgență, a măsurilor necesare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești care au ca obiect plata drepturilor salariale neacordate reprezentând sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, se arată în informare.

Conform sursei citate, sindicatele afiliate au semnalat că multe școli și instituții nu pot efectua plata sporului pentru condiții vătămătoare, întrucât platforma EduSal nu permite introducerea și calculul acestor drepturi salariale.

Potrivit documentului, neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezentând infracțiune: „Această situație transformă o obligație legală într-o imposibilitate tehnică, cu consecințe juridice grave, neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezentând infracțiune, conform prevederilor art. 287 din Codul penal.”

Sindicatele au solicitat măsurilor necesare:

„În caz contrar, organizațiile sindicale se vor adresa executorilor judecătorești, toate cheltuielile de executare urmând a fi suportate de instituțiile/unitățile debitoare”, conform informării.

Despre sporul pentru condiții vătămătoare

În februarie 2025, Edupedu.ro a scris că zeci de angajați ai Inspectoratului Școlar Hunedoara – inspectori, profesori și personal administrativ – nu au mai primit sporul de condiții vătămătoare după o decizie arbitrară a conducerii instituției. Decizia inspectoratului a fost suspendată apoi în primă instanță doar pentru cele patru persoane care au reclamat abuzul.

În luna martie 2024, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.

Apoi, reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

În luna mai 2024 a fost dat un ordin de ministru care stabilește că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe. Este vorba de ordinul ministrului educației nr. 4517 din 30.05.2024, pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022.

De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.

Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 prevede următoarele:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Citește și:
Au venit directorii cu zeci de dosare, spune Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, după ce Inspectoratul Școlar Argeș a convocat, miercuri, toți managerii de școli la o întâlnire la care să aducă toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare: Le-au zis să le lase și să semneze prezența
Toți directorii de școli din județul Argeș sunt convocați de inspectoratul școlar, miercuri, 2 aprilie, la Pitești, la o întâlnire la care trebuie să aducă toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare – document
EXCLUSIV Situația posturilor, modificările în statul de funcții, sporul de condiții vătămătoare – printre cele 10 solicitări ale ministerului Educației către inspectoratele școlare, cu termen vineri, 28 martie / Corpul de control al prim-ministrului face verificări
DOCUMENTE Inspectoratul școlar Argeș cere, abia după 4 luni, Ministerului Educației să deblocheze aplicația de salarizare pentru sporul de condiții vătămătoare / Pentru profesorii și angajații din școli, potrivit unui ordin de ministru, aplicația EduSal este deblocată doar unde există sentințe
Pentru sporul de condiții vătămătoare dat profesorilor, ministra Educației a decis ca aplicația de salarizare să fie deblocată doar unde există sentințe – document / În martie, reprezentanții Ministerului Educației susțineau în mod mincinos că aplicația de salarizare a permis mereu plata acestui spor
Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%
Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat
Exit mobile version