Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ nu permite plata sporului pentru condiții vătămătoare, semnalează sindicatele din Educație, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Sindicatele din Învățământ au cerut Ministrului Educației și Cercetării ca aplicația de salarizare să fie modificată urgent, astfel încât să permită permită calculul și plata acestor drepturi. Responsabilitatea gestionării sistemului de salarizare al personalului din învățământ revine Ministerului Educației și Cercetării, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.
„Federațiile sindicale reprezentative din învățământ – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – au solicitat Ministerului Educației și Cercetării, prin Adresa comună nr. 38/276/17 martie 2025, dispunerea, în regim de urgență, a măsurilor necesare pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești care au ca obiect plata drepturilor salariale neacordate reprezentând sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, se arată în informare.
Conform sursei citate, sindicatele afiliate au semnalat că multe școli și instituții nu pot efectua plata sporului pentru condiții vătămătoare, întrucât platforma EduSal nu permite introducerea și calculul acestor drepturi salariale.
Potrivit documentului, neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezentând infracțiune: „Această situație transformă o obligație legală într-o imposibilitate tehnică, cu consecințe juridice grave, neexecutarea hotărârilor judecătorești reprezentând infracțiune, conform prevederilor art. 287 din Codul penal.”
Sindicatele au solicitat măsurilor necesare:
- „modificarea urgentă a aplicației EduSal, prin crearea unei funcții care să permită instituțiilor/unităților de învățământ să indice titlul executoriu în baza căruia sunt acordate drepturile salariale, perioada pentru care instanța a dispus plata acestor drepturi și care să permită calculul și plata acestor drepturi;
- modificarea aplicației EduSal, astfel încât aceasta să permită plata drepturilor mai sus menționate, conform dispozitivului hotărârilor judecătorești, pentru a fi evitate costurile suplimentare pe care le presupun executările prin intermediul executorilor judecătorești.”
„În caz contrar, organizațiile sindicale se vor adresa executorilor judecătorești, toate cheltuielile de executare urmând a fi suportate de instituțiile/unitățile debitoare”, conform informării.
- Amintim că toți directorii de școli din județul Argeș au fost convocați de inspectoratul școlar, miercuri, 2 aprilie, la Pitești, la o întâlnire la care trebuie să aducă toate dosarele aflate în instanță pentru sporul de condiții vătămătoare.
Despre sporul pentru condiții vătămătoare
În februarie 2024, Edupedu.ro a scris că zeci de angajați ai Inspectoratului Școlar Hunedoara – inspectori, profesori și personal administrativ – nu au mai primit sporul de condiții vătămătoare după o decizie arbitrară a conducerii instituției. Decizia inspectoratului a fost suspendată apoi în primă instanță doar pentru cele patru persoane care au reclamat abuzul.
În luna martie 2024, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.
Apoi, reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
În luna mai 2024 a fost dat un ordin de ministru care stabilește că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe. Este vorba de ordinul ministrului educației nr. 4517 din 30.05.2024, pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022.
De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.
Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017
Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.
(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”
Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 prevede următoarele:
Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”
8 comments
Lucrez in cresa de stat. Suntem preluate de Învatamant de 3 ani. Timp in care ni sau furat drepturile si ne- au facut sclavele institutiilor in care lucram. Avem dreptul la acel spor ,nu trebuie neaparat sa deschidem procese. Dar Ministerul isi bate joc de ingrijitoarele din creșă. Este dreptul nostru care ni se cuvine. Atata timp cat stam cu educatorii pe grupa (permanent), si ingrijim copiii tot programul de muncă.Sistem mizerabil, condus de oameni..mizerabili !😡
de ce nu se dau drepturile restante la Oug 48 din 2022
Dacă gândim logic, de acest spor ar trebui să beneficieze și persoanele care desfășoară un program de lucru de 8 ore în fața calculatorului și care sunt grav afectate de radiații. Dar nu știu ce ne mai miră de vreme ce există posturi similare și aici mă refer la posturile didactic auxiliare de administrator financiar, care sunt retribuite diferit doar datorită unor sentințe judecătorești. Din ce motiv? Poate aflăm și noi !
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/incident-socant-in-bistrita-nasaud-o-eleva-de-16-ani-si-a-lovit-profesoara-la-scoala-femeia-a-ajuns-la-spital-3185845
pentru cine nu știe ce s alea condiții vatamatoare
Sindicatele sa lupte pentru diferența de bani, de după grevă urgent! Au trecut 3 ani, iar noi nu ne am primit banii nici în ziua de azi…👎👎👎
Perfect de acord sa se acorde acest spor celor care au câștigat în instanta și sa se modifice Edusalul dar ceilalți? Secretari, informaticieni, contabili ei nu au dreptul la acest spor? Trebuie câștigat doar in instanta?
Alo Sindicatule care ești tu sindicat!
poate vă gândiți și la sporurile de îngrijitor care luam contact in fiecare zi cu viruși, numai zic dezinsecția care se face zilnic și înghițim mirosuri și luam contact cu sute de copii. Sa existe și pentru noi drepturi.
Dar ce este de mirare?!… Guvernul Ciolacu se mișcă repede! În curând, fără “performță’ nu vei mai primi nici măcar salariul de drept…