Sindicatele cer ministerelor Educației, Finanțelor și Dezvoltării ca primăriile sa deconteze naveta profesorilor, după ce Guvernul Ciolacu a decis blocarea plății de către școli: Starea de nemulțumire a personalului din învățământ a crescut

0 vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro / Inquam Photos
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat Guvernului și mai multor ministere o serie de solicitări privind decontarea navetei cadrelor didactice, după ce Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, transferând responsabilitatea către autoritățile locale. Măsura a generat deja refuzuri din partea unor primării de a mai suporta aceste costuri, conform adreselor oficiale transmise, obținute de Edupedu.ro.

Sindicatele au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, în funcție din 24 decembrie 2024, să intervină prin discuții la ministerul Finanțelor și ministerul Dezvoltării pentru a clarifica obligația administrației publice locale de a deconta naveta profesorilor și celorlalte categorii de personalul din educație care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu.

În altă adresă, FSLI și FSE „Spiru Haret” au cerut ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, condus de Cseke Attila (UDMR), să transmită o adresă către toate unitățile administrativ-teritoriale, clarificând obligația acestora de a deconta cheltuielile de transport, în conformitate cu normele metodologice existente. Solicitarea a inclus precizarea că neplata transportului este contrară dispozițiilor legale, conform adresei, care poate fi consultată integral mai jos în articol.

În celălalt document adresat vicepremierului Tanczos Barna, ministru al Finanțelor (UDMR), solicitarea a subliniat că administrațiile finanțelor trebuie atenționate că, în lipsa decontării transportului profesorilor și angajaților din educației prin școli, de la ministerul Educației, pe baza legii 198/2023, autoritățile locale sunt responsabile cu efectuarea acestor plăți.

În aceste condiții, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” prezintă drepturile și interesele a peste 75% din salariații din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și este de datoria noastră să atragem atenția asupra faptului că, în contextul măsurilor de austeritate impuse prin O.U.G. nr. 156/2024 și al nerespectării promisiunilor guvernamentale de majorare a salariilor personalului din învățământ în anul 2025, starea de nemulțumire a personalului din educație a crescut.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că – așa cum am precizat anterior – și în anul 2024 a fost prorogată intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, prin art. XXVI alin. 1 lit. e) din O.U.G. nr. 115/2023, până la data de 01.09.2025, însă administrațiile finanțelor publice nu au creat dificultăți în decontarea navetei potrivit Normelor metodologice anexă la H.G. nr. 569/2015.

În acest actual context legislativ, autoritățile administrației locale – la „sugestia” administrațiilor finanțelor publice – nu mai prevăd, în bugetele pe anul 2025, fonduri destinate decontării navetei personalului didactic, ceea ce va genera nemulțumiri și acțiuni sindicale, pe care încercăm să le evităm prin demersurile de față. Vă solicităm să analizați cele prezentate și să dispuneți măsurile necesare pentru soluționarea urgentă a acestor probleme, în vederea respectării dispozițiilor legale în vigoare și evitării escaladării stării de nemulțumire în rândul personalului din educație”, scrie în textul adresei către Tanczos Barna.

FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către Ministerul Educației și Cercetării, din 10 ianuarie 2025:

FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din 10 ianuarie 2025:

FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către vicepremierul Tanczos Barna, ministru al Finanțelor, din 10 ianuarie 2025:

Citește și:
Decontarea navetei profesorilor 2025. Trei pagini de explicații trimise de sindicatele FSE în școli despre cum primăriile ar putea plăti transportul pentru cadrele didactice navetiste, după ce guvernul Ciolacu a suspendat banii școlilor pentru aceste beneficii
Profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț
BREAKING Salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în 2025, concursul de Titularizare este blocat și primele didactice și tichetele educaționale sunt în pericol. Ordonanța de Urgență „trenuleț” a fost publicată în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Teste standardizate inițiale de evaluare a pierderilor de învățare, centre de vaccinare în școli, remediale pentru toți doritorii și clarificarea din timp a condițiilor de desfășurare a școlii – cerințele Consiliului elevilor pentru începutul noului an școlar

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și-a prezentat, vineri, cerințele pentru începerea noului an școlar, inclusiv desfășurarea de testări standardizate inițiale pentru a evalua pierderile de învățare, dotarea școlilor cu aparatura…
Vezi articolul

Vă rog să învățați și să nu copiați. Vrem să deveniți niște cetățeni model. Este foarte important și acum să fiți niște elevi buni care nu copiază – mesajul de început de an școlar al primarului sectorului 1, Clotilde Armand

Mesajul de început de an școlar al primarul sectorului 1, Clotilde Armand, către elevii școlii Gimnaziale nr. 162 a fost unul scurt: “Învățați și nu copiați. Vrem să deveniți niște…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Boncănitul cerbilor, întoarcerea prigoriilor, iarna în Munții Rodnei și toamna pădurilor virgine: Natura țării, prezentată interactiv prin imagini spectaculoase și Quiz-uri în aplicația educațională gratuită “România sălbatică”

Nuferi albi din Balta Mică a Brăilei, cocoșul de mesteacăn din Munții Rodnei, Piatra Craiului învelită în zăpadă, Cheile Bicazului înghițite de ceață – fauna și flora României, imagini spectaculoase…
Vezi articolul

Un post de lector de limba română la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, scos în premieră la concurs de Institutul Limbii Române / Candidații pot aplica până pe 19 noiembrie și pentru alte posturi din Bulgaria, Maroc, Republica Moldova

Cadrele didactice care predau limba română pot aplica până pe 19 noiembrie 2024 pentru posturile de lector de la 4 universități din străinătate, printre care se numără și un post…
Vezi articolul