Sindicatele au solicitat Ligiei Deca „în regim de urgență” modificarea unui ordin de ministru pentru ca indemnizația de hrană să fie introdusă în calculul indemnizației concediului de odihnă al profesorilor – document

Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Federațiile sindicale din Învățământ au depus joi la cabinetul ministrului Ligia Deca o solicitare de modificare a unui ordin de ministru, pentru a putea calcula în indemnizația pentru concediu și norma de hrană de care beneficiază cadrele didactice, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Joi a fost o ședință de Consiliul de Dialog Social (CDS) la Ministerul Educației, la care sindicatele au făcut această propunere.

Liderii sindicali Marius Nistor și Simion Hăncescu arată în textul adresei că „personalul din învăţământ a beneficiat — si beneficiază în continuare — de plata lunară a indemnizatiei de hrană (plafonată), cu exceptia perioadelor în care s-a aflat în concediu de odihnă”. Aceștia au cerut explicații de la Ministerul Muncii, iar pe 29 martie 2023 instituția le-a răspuns că „indemnizaţia de hrană acordată potrivit art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 se include în media zilnică pe baza căreia se calculează indemnizatia de concediu si nu se adaugă suplimentar la aceasta”.

În perioada grevei generale din Educație 22 mai – 12 iunie, Guvernul ar fi „oferit asigurări că această situație va fi rezolvată în sens favorabil salariaților din învăţământ”, spun sindicaliștii, care cer modificarea normelor metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control şi al personalului de cercetare din învăţământul de stat, aprobate prin O.M.E. nr. 4050/2021.

Ce modificări cer sindicatele:

„1. La articolul 5, alineatul (1) se modifică si va avea următorul cuprins:

„(1) Personalul didactic de predare care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora, în baza unui alt contract individual de muncă, distinct de cel încheiat pentru funcția de bază, are dreptul la concediu1 de odihnă plătit pentru fiecare dintre contractele individuale de muncă. Pentru contractul individual de muncă încheiat în regim de plata cu ora concediul de odihnă se acordă proporțional cu perioada lucrată în regim de plata cu ora în anul scolar respectiv, iar cadrul didactic are obligația efectuării propriu-zise a acestor zile de concediu, anterior încetării contractului de muncă pe durată determinată, concomitent cu efectuarea de zile de concediu cuvenite pentru functia de bază.” Motivare: Legea nr. 31/2020, art. 35 alin. (1), art. 144 alin. (1) si art. 150 alin. (1) din Codul muncii.

2.La articolul 8, alineatul (1) se modifică si va avea următorul cuprins:
„Art. 8 (1) Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizatie calculată în raport cu numărul zilelor de concediu corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care acestea se efectuează. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte. Indemnizaţia de concediu de odihnă nu poate fi mai mică decât salariul de bază, majordrile/cresterile salariului de bază, sumele compensatorii, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent — inclusiv indemnizatia pentru titlul tiintific de doctor, indemnizatia de hrană indemnizatia pentru zone izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică — pentru perioada respectivă. Aceasta reprezintă media zilnică a drepturilor salariale mai sus mentionate, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediul de odihnă, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.” Motivare: art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, art. 150 alin. (1) si (2) din Codul muncii, art. 23 din 0.G. nr. 10/2008 și art. 7 din H.G. nr. 250/1992.

3. La articolul 8, după alineatul (3) se introduce un alineat nou, alineatul (4), cu următorul cuprins:
„(4) Calculul indemnizatiei de concediu de odihnă cuvenite pentru activitatea desfdsuratd în regim de plata cu ora se face în raport de numărul de zile de concediu i de salariul de bază calculat potrivit art. 9 din Normele metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare sicontrol, precum si pentru cadrele didactice metodiste din unită ile de învăţământ preuniversitar de stat siunităţile conexe, anexă la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 4827/2018,”. Motivare: corelare cu propunerile de la pct.1.

Documentul depus la cabinetul ministrului, de către sindicate:

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version