Sindicatele așteaptă întâlnirea de vineri cu premierul Ciucă, după greva de avertisment. Nistor, FSE: Următoarea formă de protest poate fi greva generală / Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare, nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2.250 de lei

Marius Nistor / Foto: ISMB.ro

“Nu am pus un termen limită, dar asta nu înseamnă că termenul de așteptare este unul foarte lung. Următorul pas poate fi greva generală”, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, pentru Edupedu.ro, întrebat care sunt pașii pentru perioada următoare.

Greva de avertisment a durat 2 ore, pe 19 ianuarie 2022, în intervalul 11:00 – 13:00, timp în care profesorii au stat în clase, dar nu au predat. Greva a avut loc în școlile în care există membri de sindicat.

“Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nicio întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, spune Marius Nistor.

“Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de astăzi și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest”, a mai declarat acesta.

Reporter: Care este următoarea formă de protest? 

Marius Nistor: Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că avem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate.

Reporter: Cât timp sunteți dispuși să așteptați? 

Marius Nistor: Nu am pus un termen limită, dar asta nu înseamnă că termenul de așteptare este foarte lung. Deci Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari. Pe lângă problemele salariale, ne confruntăm cu o criză de personal, avem nevoie de noi angajări pe partea de personal didactic auxiliar si nedidactic, avem nevoie de materiale de protecție pentru colegii noștri care își desfășoară activitatea în preuniversitar.

Reporter: Din punctul de vedere al sindicatelor, afectează în vreun fel negocierile, scandalul legat de plagiat în care este vizat premierul Nicolae Ciucă? 

Marius Nistor: Sunt lucruri diferite. Oamenii noștri nu pot să aștepte până când se clarifică tema doctoratului primului ministru. Învățământul nu poate sta pe loc. Are nevoie de soluții și rezolvări rapide. Cineva trebuie să vină cu lucruri concrete.”

Reamintim că personalul didactic ar fi trebuit să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Anul acesta au primit o majorare de doar 4,5%, ceea ce înseamnă 65 de lei în plus la salariu, potrivit documentelor oficiale.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” subliniază că, pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu o gravă problemă de personal.

“Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are niciun fel de căutare. Nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2250 de lei, și dacă lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a concluzionat Marius Nistor.

Exit mobile version