Sindicatele anunță că reducerea numărului de ore de școală nu va fi aplicată din toamnă: “anul școlar 2020–2021 se va merge pe programa școlară veche”

Foto: Pexels.com

Reducerea numărului de ore de școală, promulgată deja de președintele Iohannis și care ar trebui aplicată din septembrie, va fi amânată, au anunțat sindicatele afiliate FSLI. “Anul școlar 2020–2021 se va merge pe programa școlară veche și pe planul de încadrare deja conturat”, se arată într-un mesaj trimis de sindicaliști către directorii de școli, obținut de Edupedu.ro.

Însă sindicaliștii spun că Ministerul Educației va pilota programe școlare noi, dar care nu vor “afecta numărul de ore al profesorilor din celelalte unități de învățământ”.

Mesajul sindicatelor afiliate FSLI către directorii de școli:

“În data de 26.02. 2020, a avut loc la București, la sediul FSLI ședința CNL (Colegiul Național al Liderilor), în care au fost dezbătute următoarele probleme:
(…)

Anunțul sindicatelor vine în contextul în care Ministerul Educației nu a anunțat clar când se va aplica tăierea numărului de ore. În luna ianuarie, secretarul de stat pe preuniversitar declara pentru Edupedu.ro, despre o posibilă amânare a reducerii numărului de ore: “Se iau în calcul toate variantele posibile”.

Referitor la pilotarea unor noi programe școlare, Consiliul Național al Elevilor a anunțat în februarie 2020 că Ministerul Educației se pregătește să piloteze chiar din toamnă o nouă “arhitectură curriculară”, despre care niciun oficial al Ministerului nu a vorbit, însă, public.

Informații de background

Noua arhitectură curriculară anunțată spre pilotare și de sindicate, și de elevi vine în contextul în care Ministerul Educației înregistrează două mari restanțe, cu privire la curriculum:

Pe 21 noiembrie 2019, ministrul Monica Anisie anunța la Realitatea TV că “în ianuarie putem să vedem primii pași de consultare publică pentru planurile-cadru” noi, conforme legii care a redus numărul de ore de școală.

Există deja o lege. Legea este lege și trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunțat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele și numărul de ore și după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe”, a declarat Anisie.

  • Legea care prevede, începând cu anul școlar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu și 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri de până la 9 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de președintele Klaus Iohannis.

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Photo by Andrey Grushnikov from Pexels

Citește și:

 

Exit mobile version