Sindicate din educație: Testele de salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară

2.448 de vizualizări
Foto: pachet teste salivă (surse – EduPedu.ro)
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, transmite Agerpres, preluat de G4Media.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual.

Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare.

De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat al celor două federaţii sindicale reprezentative pentru învăţământul preuniversitar transmis duminică de Agerpres.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Sunt doua probleme diferite, cu cauze si efecte diferite, dar tratate simultan si neprofesionist, in numele respectarii cerintelor de securitate sanitara si spre fericirea beneficiarilor:
    1.Nici profesorii si nici parintii nu vor/pot/stiu sa administreze testele NEINVAZIVE – ce au fost totusi cerute de ei, in locul testelor INVAZIVE mult mai dificil de administrat si mai scumpe..
    2.Nici ANDMR si nici ONAC nu au solicitat furnizorilor KITURI/ SETURI INDIVIDUALE asamblate, probabil pentru a evita costurile superioare ale acestora dar si neanticipand implicatiile unei asemenea decizii contraproductive, inclusiv asupra securitatii sanitare…
    Banii publici s-au consumat, produsele neconforme cerintelor REALE ale beneficiarilor, au sosit dar, probabil, nu vor fi utilizate de destintarii lor si se vor casa…. Cine plateste lipsa de profesionalism a celor platiti special pentru asa ceva?
    Inca un simulacru se adauga celor multe adunate deja de 3 decenii…

  2. Să înțeleg că școala a devenit centru de testare? Acesta este rolul școlii acum? Deci, testăm, nu mai predăm elevilor (căci se reduce cu aproximativ 70% timpul de predare).
    Consider că este mai bine să se dea părinților aceste teste, ținând cont că trebuie făcute pe stomacul gol. Nu cred că părinții își trimit copiii la școală fără să le dea să mănânce înainte (doar dacă nu mai sunt părinții ca altădată…).

    1. A ramas la alegere. Nicio scoala normala la cap nu si va obliga angajatii la asa ceva in conditii ce nu au treaba cu igiena dintr-o zona medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Rezultatele de la Evaluarea Națională

Cum motivează Consiliul pentru Combaterea Discriminării decizia ca elevii cu cerințe educaționale speciale să aibă locuri speciale la admitere / Ei se confruntă cu discriminări “de la grădiniță până la faza studiilor superioare”

“E imperios necesar” ca Ministerul Educației să gândească măsuri de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, care se confuntă cu discriminări în accesul la educație, de la grădiniță până…
Vezi articolul

DOCUMENT Peste 1.700 de școli ar putea primi până la 200.000 de euro, în prima rundă a programului de combatere a abandonului școlar, cu aproape 700 mai multe decât în estimarea inițială. Depunerea de proiecte a început și durează până pe 13 martie

A început sesiunea de depunere de proiecte pentru școlile care vor granturi prin care să reducă abandonul școlar. Ghidul solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi –…
Vezi articolul

Aproape 300 de monitorizări ale școlilor din București, decise de inspectoratul școlar. În toate, media elevilor de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale a fost sub 7, pe una sau ambele discipline – Raport

Inspectoratul școlar al Municipiului București a decis monitorizarea a 294 de școli care “au obținut performanțe scăzute la simularea Evaluării Naționale”, adică cu media notelor sub 7 / probă de…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Educației, Ligia Deca, dialog în contradictoriu cu primarul din Slobozia Conachi. Primar: Școala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două / Deca: Ştim că nu a fost afectată, am venit să discutăm unde e bine să mergem

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vizitat luni Școala gimnazială din Slobozia Conachi, localitate din judeţul Galaţi grav afectată de inundaţii. Primarul localităţii i-a spus ministrului că unitatea de învăţământ nu…
Vezi articolul

Confuzie creată în rândul directorilor de școli și angajaților aflați în grevă generală, printr-un document trimis de Ministerul Educației care făcea trimiteri și la amenzi / Sindicatele îl demontează punct cu punct: Conține dispoziții contradictorii și creează o presiune nejustificată asupra directorilor

Sindicatele din învățământul preuniversitar demontează un document trimis de Ministerul Educației, care conținea prevederi din legislație care ar avea legătură cu conflictul de muncă. Adresa de la minister a fost…
Vezi articolul