Sindicat al profesorilor: Nu există certitudini în ceea ce privește ultima etapă a creșterilor salariale preconizate, printr-o viitoare lege a salarizării / Noile grile de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ, majorate cu 50% față de grila din actuala lege a salarizării, au fost trimise la Ministerul Muncii, transmite Ministerul Educației

20.268 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara a transmis că „nu există certitudini în ceea ce privește ultima etapă a creșterilor salariale preconizate (printr-o viitoare lege a salarizării unice)”. În luna august, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ, pentru că mai este o diferență care trebuie acordată.

„Nu există certitudini în ceea ce privește ultima etapă a creșterilor salariale preconizate (printr-o viitoare lege a salarizării unice), dar anul 2025 va pretinde din partea sindicatelor din educație să se concentreze pe obligarea viitorului Guvern al României să respecte angajamentele asumate față de salariații din educație”, se arată în informarea SIP Hunedoara.

  • În perioada 2-5 decembrie 2024 au avut loc, în conformitate cu prevederile statutare, ședințele Consiliului Național F.S.E. „Spiru Haret”.

Ministerul Educației a trimis la Ministerul Muncii propunerile de creștere cu 50% a salariilor din Învățământ pentru noile grile de salarizare. Informația a fost transmisă deputatului Silviu-Titus Păunescu (AUR) de către Ministerul Educației.

„Propunerile referitoare pentru elaborarea unor noi grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, majorate cu circa 50% față de grila de salarizare din Legea-cadru nr. 153/2017, au fost înaintate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se arată în răspunsul Ministerului Educației.

Despre salariile profesorilor

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că profesorii nu sunt plătiți la înălțimea meseriei pe care pe care o practică. „Un profesor nu livrează doar cunoștințe, da, el și educă, face și altceva. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. Și apoi, după ce pleacă de la școală, are de corectat și are de evaluat”, a spus aceasta.

„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”

George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Ziare.com că în 2025 vor fi majorări salariale de 20%.

„În ceea ce privește partea salarială, așa cum am convenit în perioada grevei, prin Ordonanța nr. 57, până în acest moment au fost aplicate grilele de salarizare. Această ordonanță prevede pentru anul 2025 o nouă creștere salarială. Ordonanța nr. 57 prevede că pentru anul 2024 se acordă doar jumătate din diferență, în ceea ce privește viitoarea lege a salarizării, ce întârzie să apară. Prin urmare, Ordonanța nr. 57 obligă Guvernul să acorde sumele pentru majorări salariale în anul 2025, deci încă 20%. Încă nu avem informații dacă este vorba despre luna ianuarie sau altă lună din 2025”, a spus George Purcaru.

Informații de context

Pe 1 iulie, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie, potrivit unui document ajuns în școli. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iunie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le-au primit în luna iulie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie 2023, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie 2023, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. Introducerea numărului de zile de concediu de odihnă pentru directorii de școli și actualizarea algoritmului de calcul pentru deducerea suplimentară acordată personalului cu vârsta de cel mult 26 de ani, printre noutăți
Profesorii nu sunt plătiți la înălțimea meseriei pe care o practică, spune directoarea Raluca Ivănuș: Un profesor nu livrează doar cunoștințe. Face mult mai mult decât pare la prima vedere. După ce pleacă de la școală, are de corectat, de evaluat
Simion Hăncescu, FSLI: În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei. Guvernul care va veni va trebui să facă efortul ca, în următorii 4 ani, salariile să se dubleze
În 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesori, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului. Va fi diferența dintre salariul aflat în plată în momentul de față și maximul stabilit de grila noii Legi a salarizării

10 comments
  1. Sindicatelor, lasati acum salariile…astea mai sunt cum mai sunt deocamdata.
    Vedeti ca urmeaza sa se dea atacul definitiv la ultimul avantaj pe care il mai au cadrele didactice: stabilitatea postului! Vor sa elimine titulatura si toti profesorii sa fie recertificati” la un interval de timp. De cine? Probabil de directorii pusi politic. Vor veni si vor incerca sa impuna asta cu un raport OECD dubios, comandat de guvernul Romaniei, in care se “Recomanda” exact aceste lucruri, care au fost probabil sugerate celor de la OECD. Vor veni si vor decreta ca trebuie sa aplicam astea ptr ca asa ne cere OECD ca sa aderam la aceasta organizatie. Acelasi raport propune ca toti profesorii sa fie reexaminati la un interval de timp, inclusiv prin examen/test scris. Adica un fel de umilinta. Va rade si femeia de serviciu de profesori , ca ea va avea loc de munca stabil, nu ca profesorii care trebuie sa fie retestati, reexaminati si recertificati de nu stiu cate ori.
    Asa ca lasati majorari de salarii (care oricum nu se vor mai face, deficitul bugetar fiind imens) , se au in vedere lucruri mult mai nefavorabile…

  2. Hai să ne dăm cu curul de pământ, de indignare. Atâta ipocrizie este în acest sistem de învățământ, că mă apucă greața. Este de ajuns să analizăm greva prin care am trecut… în unitatea unde sunt angajat, la începutul grevei doar 50% au avut “nemulțumiri” și au intrat în grevă; restul și-au spus că ar fi mai bine să stea deoparte și să privească, dar și să își ia salariul… că na, sacrificiul nu este pt ei, este pt proștii de rând. Spre finalul grevei doar 30% mai participau.
    La acele mitinguri de protest, am fost, în cazul fericit, vreo 15000 din totalul de aproape 300.000 de angajați. Asta nu ne spune nimic? Iar la măririle salariale (atât cât au fost) am intrat cu toții… și cei care nu și-au luat salariul în grevă și cei care postau pe rețele cum făceau activități și proiecte, în timp ce fraierii încercau să forțeze politrucii mizerabili.
    Așa că, hai să fim sinceri și să nu ne mai umflăm în penele de activiști civici. Liderii de sindicat nu au nicio putere concretă dacă nu vin la negocieri cu presiunea maselor. Grețoșii de la butoane nu dau 2 bani pe dialog, iar faptul că noi plătim o cotizație sindicală, nu înseamnă că trebuie să stăm și să ne așteptăm că acei 5, 7 oameni vor rezolva din vorbe nemulțumirile noastre. Și apropo de rezolvare prin vorbe… sunt destul de sigur că cei mai mulți dintre noi nu avem curajul să ne contrăm cu directorul de instituție, darămite să ne arătăm nemulțumirile în alt mod.
    Deci, stați liniștiți la locurile voastre/noastre, ca să parafrazez pe cineva, că vor mai trece mulți, mulți ani (probabil că se va termina planeta) până când va fi o solidaritate constructivă. Până atunci, fiecare cu interesul și bisericuța lui.

  3. Aceleași grile, care la 25, 30, 35, 40 de ani de activitate, dau același salariu?
    Aceleași grile in care intre un învățător, un profesor II (cu niște hârtii de echivalare obținute pe genunchi-cu aprobarea d-nei Andronescu) și un profesor I nu există diferențe?
    De asta s-a ajuns aici!
    Aprecierea efortului, a devenirii, a metamorfozei nu există!
    Gradele didactice nu fac nici ele diferențieri prea mari!

  4. Desigur, creștere de încă 50% din salariul prevazut in grila unei legi care nu exista.
    Oare cum reușesc sa estimeze aceasta valoare?

  5. maricel a anulat alegerile , când nu a ieșit el pe lista
    maricel face ce vrea el
    maricel e măricel .
    nu aștepta nimic de la el că el face ce vrea mușchii măriei sale.
    maricel nimic nu cruța pentru funcția supremă în stat .
    maricel nu are educație și nu va da doi bani găuriți pe ea.
    pentru că nu educația la făcut Mare pe maricel.
    sa va dea Cel de Sus un an bun cu sănătate voua , celor care trudiți si ciopliți materialul clientului, că de la maricel și alții ca el n o să vedeți nimic in veac și pururea amin.

    1. Intra în vigoare,, ordonanța trenulet” de la 1 ianuarie 2025!
      Unde este mărirea de salariu despre care liderii de sindicat vorbeau?
      Nu am văzut liderii de sindicate la discuții! Fsli – unde sunteți?
      Iar va ascundeți!
      Dragi profesori, va convine sa platiti cotizația de 1% din brut pentru niște oameni care nu reprezinta interesele profesorilor?
      Ce avantaje aveți?
      Va spun eu-zero avantaje!
      Ieșiți din sindicate! Ele sunt politizate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe profesorul de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când lua mită de la studenți ca să-i treacă la examene

Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la…
Vezi articolul

Drept la replică

În urma articolului publicat, vineri, de Edupedu.ro, cu privire la faptul că „Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale”, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis…
Vezi articolul