Sindicaliștii din Iași îi amenință pe Funeriu și Miclea cu instanța, după ce au vorbit despre interesele ilegitime ale sindicaliștilor din educație: Schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Partea mediocră va utiliza toate pârghiile ca să împiedice reforma

9.886 de vizualizări
Sursa foto Daniel Funeriu: Ciprian Hord
Sindicaliștii din Iași îi amenință cu instanța pe foștrii miniștri ai Educației Daniel Funeriu și Mircea Miclea, pentru declarațiile acestora referitoare la interesele sindicatelor din educație. USLIP IAȘI le cere celor doi cercetători să clarifice folosirea termenilor “văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” și “trebuie să fie cu siguranță un Guvern, un Ministru, care să accepte schimbarea, din păcate, se va face prin conflict!“.

Reacția Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP IAȘI) vine după ce Daniel Funeriu și Mircea Miclea, ambii foști miniștri și foști consilieri prezidențiali, au dezbătut în urmă cu o zi, la Radio Guerrilla, soluțiile pentru criza educației.

Comunicatul integral al USLIP Iași

“Conducerea USLIP IAȘI – sindicat județean cu aproximativ 9.000 de membri – a luat act cu profundă surprindere și îngrijorare de afirmațiile făcute de către doi foști demnitari ai Statului Romȃn. Ne referim la domnul Mircea Miclea și domnul Daniel Funeriu. Declarațiile acestora au fost realizate în spațiul public, inclusiv pe rețeaua de socializare – facebook.

În ceea ce îl privește pe domnul Daniel Funeriu, acesta a făcut următoarele postări și declarații: ,,Văd că sindicatele – de fapt structuri paralele de putere în sistem, cvasi-mafiotizate în România” – postare pe pagina Daniel P. Funeriu (facebook) din 4.12.2019. La Radio Guerilla, în 5.12.2019, a folosit sintagme jignitoare și ofensatoare precum ,,deparazitarea sindicatelor” și ,,sindicatele din Romȃnia nu se ocupă de lucruri de bună-credință, ci pentru interese ilegitime”. Precizăm că sindicatele reprezintă instituții protejate ale statului de drept și care au ca principal obiectiv promovarea și apărarea intereselor socio-profesionale și economice ale membrilor. A se vedea Constituția Romȃniei, articolul 9.

Prin urmare, îi solicităm domnului Funeriu, să fie foarte explicit în ceea ce privește sensul afirmațiilor ,,structuri paralele de putere” sau ,,cvasi-mafiotizate”. Sperăm ca domnul fost Ministru va fi foarte detaliat în ceea ce va spune, în caz contrar, ne simțim obligați moral pentru a ne apăra reputația afectată de aceste aserțiuni – să ne adresăm instanței.

Referitor la domnul Mircea Miclea pentru care aveam o deosebită considerație, ținem în primul rȃnd să îi amintim motivul invocat pentru demisia din anul 2005 – lipsa fondurilor alocate Educației.

Pe fond, domnul profesor universitar, face afirmații ce vin în contradicție cu pregătirea sa și cu profesionalismul pe care l-a demonstrat de-a lungul mandatului de Ministru. Cȃnd inciți la ură socială declarȃnd la Radio Guerilla că ,,trebuie să fie cu siguranță un Guvern, un Ministru, care să accepte schimbarea, din păcate, se va face prin conflict! (…) Trebuie să ne asumăm tensiuni dacă vrem să schimbăm țara. Dacă nu vrem conflicte, vom fi ca apa sfințită” îți asumi și niște consecințe.

Această declarație sună chiar mai șocant prin comparație cu afirmațiile domnului Funeriu, de la care, recunoaștem, nu avem foarte mari așteptări. Folosirea termenului de ,,conflict” ne arată desconsiderarea dialogului social și a instituției sindicale, dar ne mai spune ceva – faptul că singurul adevăr care contează este cel perorat de către domnia sa.

Ne vedem nevoiți să facem exact aceeași observație ca și în celălalt caz. Prin urmare, îi solicităm domnului Mircea Miclea, să clarifice sensul sintagmelor de mai sus. În caz contrar, vom realiza același demers legal.

Cu stimǎ,
Președinte USLIP Iași,
Prof. Laviniu Lăcustă”

Informații de background

Invitat la emisiunea lui Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla, Mircea Miclea a declarat, întrebat pe cine vede ministru al Educației:

  • Acum, nu numele este cel care contează, ci profilul: trebuie să fie cu siguranță un guvern, un ministru care să accepte că schimbarea, din păcate, se va face prin conflict. Nu va fi o schimbare lentă, nu dintr-odată va coborî Sfântul Duh peste capetele sindicaliștilor care vor accepta reforma și trebuie să ne asumăm tensiuni, dacă vrem să schimbăm țara. Dacă nu vrem conflicte, vom fi ca apa sfințită.
  • Trebuie un om care să își asume o schimbare care, din păcate, nu se poate face decât prin conflict. Toată partea mediocră va utiliza toate pârghiile posibile ca să împiedice această reformă.

În cadrul aceleiași emisiuni, Daniel Funeriu a declarat:

  • Măsura zero [dacă ar fi ministru – n.red.] ar fi deparazitarea universităților și deparazitarea sindicatelor. Sindicatele din educație, din România, iau direct 1% din salariile profesorilor, pe care nu îi verifică nimeni. Eu le-am luat banii ăștia. Eu respect sindicatele și mie îmi place reacția sindicală germană. Din păcate, sindicatele din România nu se ocupă de lucruri cu bună-credință, ci pentru interese ilegitime.”.
Citește și:

 

Sursa foto Daniel Funeriu: Ciprian Hord

 

 


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mihai Bobonete, mesaj pentru elevi: „Stați acasă, pentru că în vremurile astea e foarte important să fii deștept, nu să fii prost, ca să pot să tragi o concluzie și să poți să ai propriile păreri”

Actorul Mihai Bobonete transmite un mesaj elevilor și studenților care stau acasă zilele acestea, după suspendarea cursurilor ca măsură de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus. Reamintim că miercuri a…
Vezi articolul

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură sau resurse, iar pentru clasele care sunt încă online regulile se schimbă de luni / Cîmpeanu: Deciziile urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli

UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură, după ce noul ordin comun cu regulile sanitare nu a eliminat această posibilitate și o prevede în continuare. Pentru…
Vezi articolul

Rectorul Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai este “de acord cu renunțarea” la titlul de doctor, dar “cu anumite condiții” – să fie recunoscută problema de integritate academică și să existe implicații administrative / Comisia care preia parțial atribuțiile CNATDCU “este prea dependentă de universități”

Noua Comisie care va prelua o parte dintre atribuțiile CNATDCU, potrivit proiectelor noilor legi ale educației, “este prea dependentă de universități și nu are nicio funcție puternică de control a…
Vezi articolul