Simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2025, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, va avea loc în perioada 11-13 decembrie 2024 și vor fi evaluate doar o parte dintre conținuturile programelor disciplinelor de examen, conform ISJ Iași, citat de Ziarul de Iași.
Calendarul simulării examenelor naționale din județul Iași pentru elevii înscriși în clasa a VIII-a și a XII-a în anul școlar 2024-2025
- 11 decembrie – Evaluare Națională (Limba și literatura română) și Bacalaureat (Limba și literatura română);
- 12 decembrie – Evaluare Națională (Matematică) și Bacalaureat (Proba obligatorie a profilului);
- 13 decembrie – Bacalaureat (Proba la alegere a profilului și specializării).
Conținuturile pentru simularea Evaluării Naționale 2025 din județul Iași
Simularea Evaluării Naționale la Limba și Literatura Română va evalua cunoștințele elevilor de clasa a VIII-a conform programei aprobate prin O.M.E. nr. 4730/2022, cu anumite excepții.
La partea de lectură, vor fi excluse banda desenată, interviul, versificația, textul liric și textul dramatic.
La gramatică, nu vor fi evaluate la această simulare construcțiile sintactice incidente, concesive și condiționale, alături de realizările propoziționale ale unor funcții sintactice complexe (atributiva, completiva directă, completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala).
Proba la Matematică, din cadrul simulării Evaluării Naționale, va include toate conținuturile pentru clasele a V-a și a VI-a.
Din materia de examen de la clasa a VII-a vor fi evaluate: mulțimea numerelor reale, patrulaterul și relațiile metrice.
În cazul materiei de clasa a VIII-a, vor intra următoarele conținuturi: mulțimi de numere reale, intervale, inecuații, corpuri geometrice (piramida, piramida regulată, tetraedrul regulat; prismă dreaptă, paralelipiped dreptunghic, cub; cilindru circular drept; con circular drept; reprezentare, elemente caracteristice, desfășurări) și paralelism (drepte paralele, unghiul a două drepte, dreaptă paralelă cu un plan), potrivit ISJ Iași citat de Ziarul de Iași.
Conținuturile pentru simularea examenului de Bacalaureat 2025 din județul Iași
Conținuturile care vor fi evaluate la proba la Limba și literatura română, de la simularea examenului de Bacalaureat, sunt simbolismul (George Bacovia), modernismul poetic (Tudor Arghezi, Lucian Blaga), basmul cult și nuvela.
În cazul probei la Matematică, pentru toate filierele vor intra toate conținuturile programei de clasa a IX-a și a X-a. Apoi, pentru proba celor de la matematică-informatică, vor fi evaluate următoarele elemente de clasa a XI-a și a XII-a: matrice, determinanți, limte de funcții, continuitate, derivabilitate, grupuri (până la morfisme și izomorfisme de grupuri), primitive și integrala definită (Suma Riemann, proprietăți ale integralei definite, formula lui Leibnitz-Newton).
Cei de la specializarea științe ale naturii și de la profilul tehnologic vor fi evaluați din următoarele conținuturi de a XI-a și a XII-a: matrice, determinanți, limite de funcții, funcții continue, funcții derivabile, studiul funcțiilor cu ajutorul derivatelor, grupuri (până la morfisme și izomorfisme de grupuri), primitive și integrala definită (formula lui Leibnitz-Newton, proprietăți ale integralei definite).
Elevii de clasa a XII-a de la profilul pedagogic vor fi evaluați la matematică, pe lângă toate conținuturile programei de a IX-a și a X-a, din matrice, până la determinanți.
Proba la Istorie, din cadrul simulării examenului de Bacalaureat, va evalua următoarele conținuturi: popoare și spații istorice (Romanitatea românilor în viziunea istoricilor), statul și politica (Autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc în evul mediu, secolele IX – XVII) și relații internaționale (Spațiul românesc între diplomație și conflict în evul mediu, secolele XIV – XVIII).
Toate probele din cadrul simulării Evaluării Naționale și examenului de Bacalaureat, organizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, se vor desfășura în conformitate cu O.M.E. nr. 6479 din 30 august 2024, respectiv O.M.E. nr. 4730/2022 (privind aprobarea programelor pentru susţinerea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a) și cu O.M.E. nr. 6481 din 30 august 2024, respectiv Anexa nr. 2 la O.M.E.N. nr. 4.923/29.08.2013 (privind aprobarea programelor pentru probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat). Potrivit ISJ Iași, structura probei, subiectele şi baremele de notare vor respecta modelele oficiale, postate pe site-ul Ministerului Educației, conform sursei citate.
Informații de context – simulările la nivel național
Simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2025 are loc în modulul 4 de cursuri, mai exact începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.