Simulările naționale pentru BAC și Evaluarea Națională să fie organizate în Școala Altfel, din motive logistice, propune Sorin Haiduc, profesor de matematică și director de școală

Sorin Haiduc / Foto: Captură Digi24

Sorin Haiduc, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” din Arad, a propus ca simulările pentru examenele naționale să se desfășoare în timpul programului Școala Altfel. În cadrul dezbaterii Cronica Bacalaureat 2024, organizată marți de proiectul MERITO, pe pagina de Facebook, Sorin Haiduc a spus că astfel nu ar mai exista probleme legate de desfășurarea orelor pentru restul elevilor. O altă propunere, a profesorului de istorie Sorin Langu la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, din Galați a fost ca simulările naționale să fie organizate în martie, pentru ca elevii să cuprindă mai mult din materie, sau poate “o a doua simulare națională”. În cadrul dezbaterii mai mulți profesori de limba română, matematică, istorie și geografie au discutat despre rezultatele de la BAC 2024.

Sorin Haiduc, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” din Arad, a propus ca simulările examenelor de Bac și Evaluarea Națională să aibă loc în Săptămâna Altfel, când elevii sunt plecați pentru a desfășura orele în alt mediu, nu în școală.

“Noi ne confruntăm la liceele pe care le conducem sau unde ne desfășurăm activitatea în perioada de simulare cu un handicap logistic, pentru că simularea se dă în același timp cu desfășurarea programului școlar. Eu, de exemplu, vreau să fac un lucru bun și orele le mut după-masa. Este un compromis. Aș propune ca să se facă simulările fie în săptămână altfel, care să fie aceeași pentru toată țara. Nu cred că este o tragedie ca elevii de clasele a XII-a și a VIII-a să-și desfășoare simulările într-o săptămână în care există colegi disponibili, în care nu există presiunea orelor, se pot corecta lucrările. Cred că ar fi un lucru benefic și din punct de vedere organizatoric. Ne-ar ușura fantastic de mult”, spune Sorin Haiduc.  

O altă propunere a venit din partea profesorului de istorie, Sorin Langu, la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, din Galați. El sugerează ca simulările naționale să aibă loc mai târziu, în luna martie (n. red anul acesta au fost în februarie) pentru a se acoperi cât mai multă materie sau poate chiar să fie două simulări.

“Dacă se poate, această simulare să nu mai fie chiar la început de februarie, ci să fie dusă mai încolo, la sfârșit de februarie. Noi, la istorie avem doar câteva lecții și am prefera mai multă în materie de analizat. Cred că toată lumea ar prefera o simulare ceva mai târziu sau poate a doua simulare națională”, a spus Sorin Langu.  

Informații de context

Desfășurarea simulărilor afectează în fiecare an programul elevilor și al profesorilor pentru că simulările se dau dimineața, când învață elevii de clasele primare. Astfel, în unele cazuri învățătorii participă ca supraveghetori la simulare și nu pot ține orele cu elevii iar elevii sunt nevoiți la rândul lor fie să stea acasă, fie să recupereze orele după un program stabilit de către consiliul de administrație al unității de învățământ.

Anul acesta, Ministerul Educației a anunțat că școlile trebuie să ia toate măsurile ca orele elevilor care nu sunt implicați în simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) să se desfășoare în mod corespunzător, potrivit procedurii, document obținut de Edupedu.ro.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, într-o intervenție la Radio București FM, referitor la orele elevilor care nu dau simulările naționale, că „unitatea de învățământ, practic, se va organiza astfel încât procesul educativ să se desfășoare în condiții normale”. Concret acesta a spus că școlile „fie că vor modifica programul, fie că vor decala programul”.

Într-o analiză, Edupedu.ro a scris că de multe ori, elevii din clasele terminale fac pregătire pentru examene în Școala Altfel sau Săptămâna Verde.

Citește și:

Școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe sau o oportunitate pentru ca elevii să aibă parte de o altfel de învățare? Analiză cu experți, părinți, profesori și elevi
Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor
Poți să iei un 5,60 fără să știi Istorie absolut deloc. Citești textele și rezolvi sarcinile de lucru pe baza textelor, susține profesorul Sorin Langu, despre rezultatele la simulare BAC 2024
Exit mobile version