Două simulări ale operatorilor de tablete de la alegeri vor avea loc vineri, 15 noiembrie, și luni, 18 noiembrie, în secțiile de votare organizate în școli, potrivit unei adrese a Ministerului Educației (ME) de joi. Nota a fost transmisă pentru inspectoratele școlare și grădinițele, școlile și liceele din țară, obținută de Edupedu.ro.
- Activitățile sunt prevăzute în Hotărârea Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 36/2019 și vizează testarea sistemului informatic folosit pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal, conform documentului.
Simulările includ instalarea tabletei în sala de clasă (organizată secție de votare temporar în ziua alegerilor) și urmarea unor pași de pe tableta configurată în sistem de simulare, conform ghidurilor și precizărilor primite de operatorii de calculator aleși ai birourilor electorale la instruirile organizate de reprezentanții AEP și ai STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Ministerul (ME) solicită unităților de învățământ „sprijinul în vederea luării măsurilor care se impun, astfel încât să se asigure accesul nerestricționat” pentru desfășurarea acestor simulări. Adresa este semnată de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Sorin Ion.
Conform notei de la ME, simulările sunt organizate în conformitate cu prevederile legale privind funcționarea birourilor electorale și pregătirea pentru alegerile viitoare. De regulă, secțiile de votare sunt amenajate în spațiile școlilor – clase și săli de sport.
- Potrivit celor mai recente date dintr-o informare AEP prezentată în ședința de Guvern de joi, 14 noiembrie, în țară sunt 79.749 operatori de calculator activi. Retrași sunt 6.193, iar suspendați – 2.370. Totodată, există 18.968 de secții de votare.
Redăm textul integral al adresei:
„Ministerul Educației
Cabinet Secretar de Stat
Nr. 33172/14.10.2024
Către
Inspectoratele școlare
Unitățile de învățământ preuniversitar
Având în vedere adresa cu nr. 35115/13.11.2024 a Autorității Electorale Permanente, prin care ni se aduce la cunoștință organizarea în data de 15.11.2024, respectiv 18.11.2024, a activităților de simulare prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. b) din Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 36/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, cu precizarea că aceste simulări trebuie realizate în sediul secțiilor de votare, vă solicităm sprijinul în vederea luării măsurilor care se impun, astfel încât să se asigure accesul nerestricționat în toate unitățile de învățământ în care urmează a se desfășura votarea.
Secretar de stat,
Sorin Ion”.
Probleme la alegerile din 9 iunie
La cele mai recente alegeri, alegerile locale și europarlamentare din iunie 2024, a existat o serie de probleme în organizarea cursurilor în zilele de după, cel puțin în București.
Atunci, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), 23 de unități de învățământ preuniversitar au modificat durata orelor de curs și a pauzelor, 31 de unități de învățământ preuniversitar au suspendat cursurile cu prezență fizică la nivelul unor formațiuni de studiu – grupe/clase și 8 unități de învățământ preuniversitar au suspendat cursurile cu prezență fizică la nivelul unității de învățământ.
Când au loc alegerile
Alegerile prezidențiale 2024 au loc în două tururi – duminică, 24 noiembrie și duminică, 8 decembrie (sursa). Între aceste runde de vot, sunt plasate alegerile pentru Parlamentul României (Camera Deputaților și Senat), pe 1 decembrie, de Ziua Națională.
Calendarul alegerilor parlamentare 2024 (sursa)
Alegerile parlamentare din 2024 se vor desfășura pe data de 1 decembrie.
17 octombrie 2024 este data limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.
– 1 noiembrie 2024 – începerea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora 7.00 – închiderea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora locală 7.00 – începerea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie, ora locală 21.00 – închiderea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votar;
– 1 decembrie, ora 7.00 – începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora 21.00 – încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.