Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a este, în primul rând, pentru profesori, afirmă secretarul de stat Bogdan Cristescu: Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul

15.743 de vizualizări
Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a
Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a declarat, la Euronews România, că simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a este, „în primul rând, pentru profesori”. „Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul, pentru că, atunci când identific ce a greșit, pot repara eu, ca profesor”, a spus acesta.

Secretarul de stat a explicat că, la început, simularea a fost tehnică, astfel încât elevii să se obișnuiască cu felul de redactare, cu faptul că sunt evaluați de alți profesori.

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a

Moderatoare: Un copil care a dat acum simularea evaluării de clasa a VIII-a își poate compara nota pe care o primește la simulare cu nota pe care o va lua în vară?

Bogdan Cristescu: „Da și nu. Și o să vă spun de ce. Pentru că, iarăși, vorbim de mai dificil, mai puțin dificil. Cele două probe sunt două probe cu scop diferit. De ce? La nivel de clasa a VIII-a, tu certifici ceva, rolul tău este ca tu să arăți că acel copil poate merge mai departe spre liceu, pe baza aceea ce a învățat și poate să facă cu ceea ce a învățat. Rolul simulării este altul. La început, simularea a fost tehnică: să se învețe copiii cu ceea ce este acolo, să se învețe cu felul de redactare, să se învețe cu modul de foaie, să se învețe cu felul în care sunt evaluați de alți profesori, pentru că, la noi, copilul este obișnuit să fie (evaluat – n.red) de același profesor. Apoi, să reacționăm la golurile pe care le identificăm, pentru a-i pregăti cât mai bine pentru clasa a VIII-a.

Deci, să știți că simularea aceasta este, în primul rând, pentru profesori. Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul, pentru că, atunci când identific ce a greșit, pot repara eu, ca profesor.”

Informații de context

Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de joi. Amintim că simularea pentru Evaluarea Națională 2025 s-a desfășurat în perioada 17-19 martie.

Conform calendarului oficial, rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.

Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.

Lucrările redactate de elevi sunt evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul a pus la dispoziție acest ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori.

Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii au terminat corectarea lucrărilor la simularea Evaluării Naționale mai devreme / Sorin Ion: A fost o desfășurare de forțe impresionantă. Vom începe să trimitem de săptămâna aceasta borderourile cu rezultatele pe fiecare item în școli
Din păcate, la noi, Evaluarea Națională este un examen cu dublu rol, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Un rol de diagnoză pentru sistem, care este important, iar celălalt rol, din păcate, de selecție
Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este foarte important să dăm valoare notelor. Dacă facem o comparare între mediile la Evaluarea Națională și mediile la nivelul claselor V-VIII, vedem o diferență foarte mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile particulare au propus Guvernului ca infrastructura lor să fie folosită și de școlile de stat, din septembrie. Turcan: Un număr mare de copii cum avem în momentul de față în clasă va trebui să rămână o amintire

Vicepremierul Raluca Turcan anunță că astăzi a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Școlilor Private, alături de premierul Ludovic Orban și Ministrul Educației, Monica Anisie. “Școlile particulare au propus…
Vezi articolul

Cine este Daniel David, noul ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Ciolacu 2, după eșecul România educată: susținător al politicilor bazate pe dovezi științifice, al regândirii formării profesorilor în universități, dar și al legii Deca-Iohannis pe care a catalogat-o ca „bine conectată cu reformele europene”, deși un raport al Parlamentului European a criticat dur legea românească – UPDATE

Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România, Daniel David (52 de ani) este propunerea oficială înaintată de liderul PNL,…
Vezi articolul

Consilierul prezidențial pe Educație: Președintele Iohannis va discuta cu partidele și guvernul pentru ca orice viitoare lege a Educației să aibă la bază rezultatele proiectului ‘România Educată’

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta în următoarele 3 luni cu partidele și guvernul pe marginea proiectului “România Educată”, care urmează să fie lansat miercuri, 5 decembrie, a declarat consilierul…
Vezi articolul

DOCUMENT Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Cîmpeanu: „Vom putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la alte instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Măsura a fost luată…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie“ în cazul profesorului reținut de DNA, acuzat de luare de mită într-un proiect cu fonduri europene: „În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc“

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie pentru a proteja studenții și comunitatea academică, pe parcursul întregului demers judiciar“, după ce profesorul Cristian-Florian Dincă a fost reținut…
Vezi articolul