Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a din județul Călărași participă pe 16 și 17 decembrie la o simulare județeană, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Călărași, potrivit unei adrese consultate de Edupedu.ro. Scopul acestor testări este acela de a observa nivelul de pregătire actual al elevilor care vor susține examenul de Bacalaureat, dar și cel de Evaluare Națională, la sfârșitul acestui an școlar.
UPDATE 29 noiembrie: ISJ Călărași a publicat și conținuturile la matematică, aferente simulării la Bacalaureat și Evaluarea Națională, acestea se regăsesc mai jos, în articol.
În acest moment, orele exacte și măsurile organizatorice detaliate nu sunt încă stabilite, dar vom reveni cu detalii imediat ce vor fi publicate. Probele se vor desfășura în condiții similare examenului oficial, pentru a familiariza elevii cu formatul și rigorile acestora.
Conform instrucțiunilor primite de la ISJ Călărași de la testarea din toamnă, elevii vor fi așezați individual în bănci, în ordine alfabetică, și nu vor avea acces la telefoane sau materiale auxiliare în sălile de examen.
Potrivit Roxanei Natalia Pațurcă, inspector școlar general al ISJ Călărași, „simularea are, în primul rând, rolul de a obișnui elevii cu rigorile unui examen (modalitatea de completare a tipizatelor, încadrarea în timpul destinat probei, gestionarea emoțiilor unui examen etc). Desigur, și rezultatele sunt importante, dar aceste simulări au rolul de a descoperi problemele întâmpinate de elevi în pregătirea examenelor, de a trage un semnal de alarmă, dacă este cazul, de a identifica soluții eficiente pentru atingerea obiectivelor stabilite”, a spus aceasta pentru Edupedu.ro.
Mai mult decât atât, începând cu simularea națională din acest an, cadrele didactice care predau discipline de examen, îndrumate de inspectorii de specialitate, vor analiza gradul de reușită la nivelul fiecărui subiect și vor trimite în școli materiale remediale: „Încercăm să schimbăm paradigma pregătirii examenelor, să abordăm pregătirea diferențiat, pe domenii de conținut, pe tipuri de subiect, fără a neglija niciun aspect al programei de examen. Inspectorii de specialitate vor consilia și îndruma cadrele didactice care solicită sprijin, vor pregăti și transmite în unitățile școlare fișe de lucru, teste structurate pentru evaluarea atingerii competențelor specifice fiecărei discipline.””, a adăugat aceasta.
În județ, 53 de unități școlare derulează proiecte PNRAS pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar, vizând creșterea procentului de elevi care obțin medii de peste 6 la Evaluarea Națională. „Un indicator important al acestor proiecte este progresul elevilor, iar inspecția școlară va continua să joace un rol esențial în îndrumarea și consilierea cadrelor didactice pentru a atinge aceste obiective,” suține inspectorul general școlar Roxana Pațurcă.
Inspectoratul a pus la dispoziția profesorilor, momentan, lista cu conținuturile pentru ambele simulări la Limba și Literatura Română:
Bacalaureat:
- Romantismul . Simbolismul. Modernismul.
(Mihai Eminescu. George Bacovia, Lucian Blaga, Ion Barbu, Tudor Arghezi). - Basmul cult. Nuvela – Ion Creangă și Ioan Slavici
Evaluare Națională:
- Textul narativ . Textul dramatic.
- Rezumat . Caracterizare de personaj. Compunere imaginativă cu inserarea anumitor tipuri de secvențe. Scrisoare. Pagină de jurnal.
- Fonetică . Vocabular . Morfosintaxă (inclusiv construcțiile verbale). Sintaxa frazei (propoziții principale, propoziții secundare, raporturi sintactice).
- Sunt exceptate textul liric și propozițiile subordonate( atributivă , completivă directă, completivă prepozițională, completivă indirectă, propozițiile circumstanțiale).
Lista cu conținuturile limită pentru ambele simulări la Matematică:
Evaluarea Națională:
- algebră: calcul algebric, fără descompunere în factori
- geometrie: inclusiv paralelism în spațiu și unghiul a două drepte,
- fără dreaptă perpendiculară pe plan
- Bacalaureat:
- legi de compoziție și primitive (inclusiv).
Calendarul examenului național de Bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
- 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025:
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
În septembrie 2024, Inspectoratul Școlar Județean Călărași a organizat o testare inițială pentru elevii de clasa a VIII-a, cu scopul de a evalua nivelul de pregătire pentru Evaluarea Națională de la acel moment. Subiectele au respectat structura examenului oficial. Aceste date au stat la baza ajustării programelor de pregătire suplimentară și remedială din școli, oferind un punct de plecare pentru examenul de la finalul anului școlar. În plus, aceștia au realizat auxiliare pentru pregătirea elevilor la matematică, în vederea examenului de Evaluare Națională.
Foto: © Potatushkina | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.