Simulare BAC 2025 – Română. Profesoara Irina Căpățînă: Subiectele acestea le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și o reduc la autorii canonici

Foto: Irina Căpățînă / captură TVR Craiova - Facebook

Profesoara Irina Căpățână este de părere că subiectele date la simularea examenului de BAC 2025 „le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și, deopotrivă, programele anilor de studiu”. Aceasta, care predă Limba și literatura română la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, scrie într-o postare pe Facebook că la simularea de la limba română se dă „ce nu s-a dat niciodată”.

La subiectul al III-lea, elevii de la uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat.

În schimb, candidații de la real și tehnologic au avut de prezentat particularitățile unui roman psihologic sau al experienței studiat.

„În sfârșit, nu doar ca “ce nu s-a dat niciodată” se dă, dar subiectele acestea le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și, deopotrivă, programele anilor de studiu”, a scris profesoara.

Aceasta a vorbit despre faptul că sunt profesori care „contorsionează programa dupa bunul lor plac”, reducând-o la lista autorilor canonici:

„Sper să înțeleagă toti cei care pactizează cu elevii doritori de “puțin și repede” și contorsionează programa dupa bunul lor plac, reducând-o, cu de la sine putere, la lista canonicilor. Și la fel, să înțeleagă și cei care rostogolesc (de la prietenul/ varul X care face cu profesorul Y și așa i s-a spus) ca profesorul care fantazează în afara programei, a subiectului și a baremului nu e de ascultat.”

Profesoara Adelina Beldugan a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele la Limba română și a menționat ce opere ar fi putut alege elevii la subiectul al III-lea.

La subiectul al III-lea sunt convinsă că vor exista confuzii pentru că mulți elevi s-au îndreptat și spre nuvela psihologică Moara cu noroc. De faptromanele vizate spre analiză erau, printre altele, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu; Patul lui Procust, de același autor, Maitreyi și Nuntă în cer de Mircea Eliade, Ioana sau O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban etc.”

Conform programei pentru simularea examenului de BAC 2025, autorii canonici sunt următorii:

DOCUMENT Programă simulare BAC 2025 – Limba și literatura română real și tehnologic:

DOCUMENT Programă simulare BAC 2025 – Limba și literatura română uman și pedagogic:

Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
Redăm postarea profesoarei:

Deci n-am făcut degeaba creme brulee!

Merita subiectul de la simulare un așa răsfaț.

Ca și după sesiunea din vara a bacului 2024, le mulțumesc celor care au propus subiectul III.

În sfârșit, nu doar ca “ce nu s-a dat niciodată” se dă, dar subiectele acestea le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și, deopotrivă, programele anilor de studiu.

Mai există un motiv egoist al mulțumirilor mele: cu subiectul de azi, pe lângă “umila precizare a programei de clasa a XI-a”, mai am un argument pentru încăpățânarea cu care predau an de an un roman al experienței, altul decât cel psihologic.

Mulțumesc pentru “sau”, cum ar veni!

Sper să înțeleagă toti cei care pactizează cu elevii doritori de “puțin și repede” și contorsionează programa dupa bunul lor plac, reducând-o, cu de la sine putere, la lista canonicilor. Și la fel, să înțeleagă și cei care rostogolesc (de la prietenul/ varul X care face cu profesorul Y și așa i s-a spus) ca profesorul care fantazează în afara programei, a subiectului și a baremului nu e de ascultat.

Mai sper și să se continue practica atât de necesara începută anul trecut cu ședința de instruire la nivel national înainte de începerea evaluării. Cu citirea subiectului și a baremului inclusiv pentru “oamenii din spate”. Ca sa nu se mai găsească niciun evaluator deranjat de “Alexandru Lăpușneanul” sau de “Maitreyi”.

În cinstea subiectului III de la simulare!

Să nu fie cea din urma propunere care să deschidă ochii!”

Citește și:
Rezolvare subiecte Limba română, simulare BAC 2025. Profesoara Adelina Beldugan: Grad de dificultate excelent ales pentru a-i determina pe cei mai mulți dintre elevi să conștientizeze seriozitatea examenului
Exit mobile version