Simulare BAC 2025. 60% din lucrările de la Limba română sunt deja corectate, anunță Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Avem ceva mai mulți evaluatori decât la Evaluarea Națională, deși sunt mai puține lucrări

16.366 de vizualizări
Simulare BAC 2025
Foto: captură – ghidul profesorului asistent
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că 60% din lucrările de la Limba română (simulare BAC 2025) au fost deja corectate. Pentru cea de-a doua probă (Matematică sau Istorie), 30% din lucrări sunt corectate, după cum a precizat secretarul de stat.

„Avem și aici câteva date preliminare cu privire la stadiul evaluării (pentru simularea examenului de BAC 2025 – n.red). La prima probă de Limba română, deja 60% din evaluări au fost realizate. La doua probă – 30%, la a treia (probă – n.red) pot să vă dau un procent, dar este extrem de mic, având în vedere că azi-noapte am distribuit lucrările. Avem cam 2% din lucrări evaluate, dar și aici desfășurarea de forțe este una mare. Avem ceva mai mulți evaluatori decât la Evaluarea Națională, deși sunt mai puține lucrări”, a spus Sorin Ion.

Simulare BAC 2025: când se desfășoară

Simularea examenului național de Bacalaureat 2025 se desfășoară în perioada 24-27 martie, potrivit calendarului oficial.

Sorin Ion a declarat, pentru Radio România Actualități, referitor la simularea examenului național de BAC 2025, că profesorii corectori vor putea evalua lucrările, inclusiv de la domiciliu, până pe 8 aprilie.

Profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor, după cum se arată într-o înștiințare a unui inspectorat școlar. „În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o notă explicativă la care va atașa declarațiile/ notele/ informările respectivilor colegi pentru a menționa clar care sunt motivele pentru neparticipare”, se arată în informare.

Rezultatele de la simulare, pe 8 aprilie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor.

Cum vor fi comunicate rezultatele, conform procedurii

Rezultatele simulărilor nu vor fi publice, ci transmise individual fiecărui elev printr-un cod unic. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)).

Dacă elevii doresc, notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog, dar doar la cererea scrisă a acestora sau a părinților. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog” (art. 20 (2)).

Ce se întâmplă cu liceele cu rezultate slabe?

Ministerul Educației va analiza rezultatele simulării și va lua măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor, conform procedurii consultate de Edupedu.ro. „Unitățile de învățământ care obțin rezultate necorespunzătoare la simulările naționale sunt monitorizate și îndrumate constant de către inspectoratul școlar, în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare ale elevilor” (art. 20 (6)).

Inspectoratele școlare trebuie să analizeze rezultatele și să trimită un raport Ministerului Educației în termen de o lună. „Inspectoratele școlare analizează rezultatele simulărilor naționale și elaborează un raport pe baza rapoartelor unităților de învățământ. Acesta include un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere, în cazul în care acest fapt se impune” (art. 20 (4)).

Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
Citește și:
Profesorii au terminat corectarea lucrărilor la simularea Evaluării Naționale mai devreme / Sorin Ion: A fost o desfășurare de forțe impresionantă. Vom începe să trimitem de săptămâna aceasta borderourile cu rezultatele pe fiecare item în școli
Simulare BAC 2025. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Până pe 8 aprilie, colegii noștri vor putea evalua lucrările inclusiv de la domiciliu, iar pe 8 aprilie vom comunica rezultatele, individual, fiecărui elev
Rezultate simulare BAC 2025. Ministrul Educației Daniel David: E foarte important să fie discuții care să meargă până la nivel de elev și părinți, astfel încât elevul să vadă un câștig prin participarea la aceste simulări

1 comment
  1. domnu” Bolojan, mai treceti pe la ministerul invatamantului. Poate observati ce “digitalizare” generatoare de costuri mari, pierdere de timp, birocratie, a adus scanarea. o noua bataie de joc a ministerului,pe bani foarte multi.daca tot vorbiti de costuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile să aibă o mai mare autonomie în decizii precum angajarea profesorilor, organizarea orarului și alegerea vacanțelor în funcție de specificul local – propuneri ale unor directori de școală, potrivit unui raport al Ministerului Educației / Nivelul birocrației a crescut în școli după introducerea modulelor

Creșterea autonomiei unităților școlare în angajarea profesorilor, organizarea orarului, alegerea perioadei vacanțelor în funcție de specificul local, sunt câteva dintre propunerile directorilor de școală din toate zonele țării intervievați prin…
Vezi articolul

Titularizare 2024. Probele practice și inspecțiile speciale la clasă încep miercuri, 29 mai, și țin până pe 28 iunie. Acestea sunt evaluate cu note de la 10 la 1 și sunt aduse la cunoștință candidaților în ziua susținerii probei

În perioada 29 mai-28 iunie 2024 au loc probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă, precum şi soluţionarea contestaţiilor la aceste probe, conform calendarului oficial pentru Titularizare 2024. Acestea sunt…
Vezi articolul

Monica Anisie: Elevii și studenții nu vor repeta anul școlar sau pe cel universitar. Eu înțeleg îngrijorarea celor care ar trebui să susțină examenele naționale, ministerul pregătește un set de măsuri

În momentul de față nu se pune problema ca elevii și studenții să repete anul școlar sau universitar, subliniază ministrul Educației într-o declarație la Realitatea Plus. Întrebată care este „scenariul…
Vezi articolul