Miercuri, 6 martie, elevii de clasa a XII-a au susținut proba la alegere a profilului și specializării, din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2024, potrivit calendarului oficial. Accesul în săli al elevilor s-a făcut până la ora 08:30 cel târziu. La ora 09:00, candidații au început să scrie lucrările după ce subiectele din plicurile sigilate primite de la comisia de organizare din centrul de examen au fost distribuite de profesorii asistenți.
- Subiecte Geografie – simulare BAC 2024. Elevii au avut de precizat numele a trei unități de relief pe care le străbate sau le delimitează fluviul Dunărea
- Subiecte Psihologie – simulare BAC 2024. Elevii au avut de prezentat, într-o jumătate de pagină, caracterul Anei Aslan, conform teoriei lui G.W. Allport
- Biologie vegetală și anatomie – subiecte simulare BAC 2024. Elevii au avut de explicat modul în care sângele realizează transportul gazelor respiratorii și funcțiile organismului uman
- Subiecte Informatică simulare BAC 2024
- Subiecte Sociologie simulare Bac 2024
- Chimie organică și anorganică- Subiecte simulare BAC 2024
- Subiecte Logică simulare BAC 2024
- Subiecte Fizică – simulare BAC 2024
- Subiecte Filosofie – simulare BAC 2024: Analiză de o pagină din perspectivă filosofică a problematicii raportului existent între plăcere şi moralitatea unei acţiuni
Potrivit procedurii de desfășurare a simulării, candidații pot ieși cel mai devreme la o oră și jumătate de când au început să redacteze rezolvările.
Dacă greșesc, elevii vor putea tăia cu o linie de aceeași culoare pe lucrare, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.
Simularea de azi este susținută la 11 discipline – acestea sunt:
- Anatomie și fiziologie umană;
- Biologie vegetală și animală;
- Chimie;
- Economie;
- Fizică;
- Geografie;
- Informatică;
- Logică, argumentare și comunicare;
- Psihologie;
- Sociologie;
- Filosofie;
Edupedu.ro a scris aici despre care sunt pașii pentru un candidat în ziua simulării și ce este diferit în procesul de organizare a simulării odată cu introducerea corectării digitalizate. De exemplu, colțul negru de pe prima pagină nu se mai sigilează. Subiectele nu pot fi luate la finalul probei și trei candidați rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări – mai mult.
Rezultatele elevilor nu sunt făcute publice. Vor fi comunicate prin profesori
Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor. Potrivit procedurii, rezultatele nu se contestă (art. 13, alin. 8 din procedură) și pot fi trecute în catalog la cerere.
Art. 18 – „(1) Prezența și rezultatele elevilor la simulările naționale se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice.
(2) Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise (în cazul simulării probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a), respectiv după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli (în cazul simulării probelor scrise ale examenului national de bacalaureat), fără a primi subiectele.
(3) Lucrările scrise ale elevilor care au susținut probele din cadrul simulărilor examenelor naționale se arhivează și se păstrează, până la sfârșitul anului școlar următor, în unitatea de învățământ din care provin aceștia.”
Edupedu.ro va publica subiectele și baremele probelor de la simularea examenului național de Bacalaureat după ce acestea vor fi afișate de Ministerul Educației, în după-amiaza zilei de examen, la ora 15:00.
- De exemplu, la simularea Evaluării Naționale 2024 pentru elevii de clasa a VIII-a, rezultatele s-au comunicat pe 23 februarie în unele cazuri sau pe 26 februarie, luni, pentru elevii care erau cu câteva zile înainte în vacanța mobilă. Profesorii au discutat apoi pe marginea lucrărilor cu elevii și părinții după ce borderourile au ajuns în școli, marți, 27 februarie, potrivit surselor Edupedu.ro.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.