Elevii de clasa a XII-a din județul Maramureș susțin luni, 5 decembrie, proba scrisă a simulării la Limba și literatura română, după cum a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Mihai-Cosmin Pop, inspectorul școlar general, a declarat pentru Edupedu.ro că „nu se modifică orele, profesorul de la clasă supraveghează, copiii dau proba în clasă, notele nu se trec în catalog”.
Întrebat de ce a fost aleasă perioada aceasta, Mihai-Cosmin Pop a spus următoarele: „Ca să avem un punct de pornire. Vrem să vedem cum se organizează copiii, cum își completează foaia și o luăm ușor, ca să putem să fim pregătiți pentru simulările pe care le vom face undeva în martie, mai facem noi, probabil, una în aprilie-mai”.
„Nu se modifică orele, profesorul de la clasă supraveghează, copiii dau proba în clasă, notele nu se trec în catalog, doar dacă dorește elevul, este aceeași situație ca la celelalte simulări”, a menționat acesta.
Edupedu.ro: În funcție de rezultatele obținute de elevi, v-ați gândit la un plan?
Mihai-Cosmin Pop: „Bineînțeles, fiecare coleg va vedea cum intervine la clasă, copiii vor deveni mai conștienți de realitatea în care se află și lucrurile vor sta mai bine.”
Organizarea simulării a fost o decizie a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, după cum a precizat Mihai Pop: „A fost o decizie a inspectoratului școlar, în colaborare cu colegii din școli. Am avut câteva întâlniri cu directorii de licee și de acolo am pornit. Am făcut și la clasa VIII-a aceeași poveste și n-au fost probleme, lucrurile s-au desfășurat bine. Eventual, săptămâna aceasta avem și centralizarea rezultatelor (pentru simularea de la clasa a VIII-a – n. red.)”.
Marți, 6 decembrie, elevii din Maramureș susțin proba obligatorie a profilului, iar pe 7 decembrie are loc proba la alegere a profilului și a specializării.
În procedura de organizare se arată că timpul destinat elaborării unei lucrări pentru fiecare dintre probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat pentru absolvenții claselor a XII-a/a XIII-a seral/frecvență redusă este de 3 ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Potrivit documentului consultat, „probele din cadrul simulări începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectele multiplicate”.
Evaluarea lucrărilor scrise se realizează de către profesorul care predă la clasă, conform procedurii de organizare. „Eventualele contestații legate de nota acordată se vor soluționa în conformitate cu art. 9 din Statutul elevului”.
„Rezultatele obținute la simulările organizate la nivel județean nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, fiind comunicate elevilor și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”, se arată în document.
Amintim că programele pentru examenele din cadrul Bacalaureatului 2023 sunt aceleași de dinainte de pandemie, după cum a scris EduPedu.ro încă din august 2022. Se aplică și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a (EN VIII) 2023. Acest lucru înseamnă că s-a revenit la conținuturile întregi și că nu se mai simplifică din materie, așa cum s-a întâmplat pentru Bacalaureat 2020, 2021 și 2022, în context pandemic.
Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023
- 29 mai – 02 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
- 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023
- 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.