Simplificarea programului european de distribuție de fructe, legume și lapte în școli, cerută de Parlamentul European / Doar 20% dintre elevii din UE au fost vizați de program. În România, în luna martie încă se mai desfășurau licitații în unele județe

242 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Parlamentul European a adoptat marţi o rezoluţie prin care solicită mai multe resurse financiare şi simplificarea programului UE de distribuţie de fructe, legume, lapte şi produse lactate în şcoli, în condiţiile în care doar 20% dintre elevii din UE au fost vizaţi de program, transmite Agerpres. Amintim că în România, în luna martie, încă se desfășurau licitații și, în prezent, sunt județe unde nu se primesc toate cele 3 componente ale programului: lapte, fructe și legume.
  • Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit Ministerului Agriculturii.

În urma dezbaterii plenare de luni, eurodeputaţii au adoptat rezoluţia privind punerea în aplicare a programului cu 534 voturi pentru, 57 împotrivă şi 23 abţineri, potrivit unui comunicat al PE.

În ciuda cererii ridicate a şcolilor din unele state membre de a participa la program, bugetul limitat a împiedicat acest program să ajungă la mulţi elevi, avertizează eurodeputaţii. Prin urmare, aceştia solicită o majorare a bugetului programului, astfel încât produsele să poată fi distribuite mai multor elevi, mai des şi în mod regulat.

Având în vedere că există diferenţe mari între statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare a programului, rezoluţia adoptată propune realocarea către alte state membre a sumelor care nu au fost utilizate.

Cel puţin 10% din finanţare ar trebui să fie alocată pentru măsuri educaţionale privind obiceiurile alimentare sănătoase, adaugă eurodeputaţii.

Amintim că măsurile educative prinse în acest program nu au fost aplicate pe deplin. Școlile dintr-un singur județ au implementat măsuri educative aferente distribuţiei lapte şi produse lactate, iar în semestrul 2, doar în 5 judeţe, mai precizează Ministerul Agriculturii.

Valoarea ajutorului financiar plătit din fonduri europene pentru măsurile educative aferente distribuţiei de lapte şi produse lactate a fost de 88.512 de euro.

Fructele, legumele şi produsele lactate care urmează să fie distribuite în şcolile din UE ar trebui să fie neprelucrate, fără adaos de zahăr, grăsimi, sare sau îndulcitori, ecologice, produse la nivel local şi cu indicaţii de calitate, menţionează rezoluţia.

Simplificarea modului de acordare a fructelor, legumelor și laptelui în școli

Modalitatea de participare a şcolilor la program trebuie simplificată pentru a fi atrăgătoare, potrivit eurodeputaţilor, care solicită mai puţină birocraţie pentru şcolile implicate. De asemenea, aceştia propun să se analizeze posibilitatea de a extinde sistemul către ţările candidate.

“Comisia Europeană trebuie să majoreze bugetul, statele membre trebuie să reducă birocraţia şi, împreună, trebuie să deschidă calea pentru ca mai multe şcoli şi fermieri să adere la program. Procurarea fructelor, a legumelor, a laptelui şi a produselor lactate proaspete şi locale nu ar trebui să fie în detrimentul calităţii. Nu putem strânge cureaua atunci când vine vorba de produsele sănătoase şi durabile pentru copiii din şcoli şi de măsurile educative aferente”, a declarat după vot raportoarea Carmen Avram.

Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, în acest an școlar, 2022-2023.

Amintim că, în România, aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit datelor de la ministerul Agriculturii. Pentru anul școlar în curs, în luna martie, încă se mai desfășurau licitații în unele județe, spunea pentru Edupedu.ro, un distribuitor de lapte.

Informații de context 

Programul UE pentru şcoli funcţionează cu un buget de 220 de milioane de euro pe an şcolar. Raportul din proprie iniţiativă al PE examinează punerea în aplicare a programului în perioada 2017-2022, în cursul căreia toate ţările UE au înregistrat o scădere a participării. Practic, doar 16 din 76 de milioane de elevi din UE au fost vizaţi de acest program.

Potrivit H.G. nr. 640/2017, toți elevii preșcolari și școlari din clasele primare și gimnaziu primesc “gratuit pe parcursul unei săptămâni, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.

Se acordă gratuit pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/ preșcolar/elev”.

Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, în acest an școlar, 2022-2023, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut. Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz, potrivit legii.

În România, programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe partea de lapte, fructe și legume, iar produsele de panificație, de la bugetul național. 

Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene

Citește și:
Aproape 400 de mii de elevi nu au primit deloc lapte și produse lactate în școli în 2021-2022, prin “Programul de școli al României”, finanțat cu bani europeni, potrivit Ministerului Agriculturii / Pentru anul școlar în curs încă se mai desfășoară licitații în unele județe, spune un distribuitor de lapte
Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut / Prin lege, produsele de panificație pot nici să nu fie distribuite dacă atribuirea contractului nu a fost finalizată
Programul lapte și fructe în școli 2023-2024, pus în consultare din februarie, de Ministerul Agriculturii, pentru ca elevii să primească produsele din prima zi de școală, în septembrie, după ce în anul trecut întârzierile au fost de luni de zile
Programul european de Lapte în școli, “omorât” de Guvern încet și sigur. Procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Promisiuni în programul de guvernare: Investiții în programe de after school – școala de la 8 la 17 – muzee și centre de știință, grădinițe și laboratoare, introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență care va aloca 6% din bani pentru Educație

PNRR a fost rescris pentru domeniul Educație, potrivit noilor detalii apărute în programul de guvernare al guvernului Cîțu. Au fost introduse în planul de 34,4 miliarde de euro măsuri ca…
Vezi articolul

Oana Moraru, mesaj pentru educatoare: În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu există abdicare de la metodica predării activităților în învățământul preșcolar

Pedagog și fondator de școală privată, Oana Moraru le transmite educatoarelor următorul mesaj: “În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu…
Vezi articolul

Aproape 1.400 de școli vor primi bani pentru reducerea abandonului școlar, anunță Sorin Cîmpeanu: Finanțarea medie per școală înseamnă 136.000 de euro / Urmează să fie publicată lista finală a unităților de învățământ

Aproape 1.400 de școli vor primi finanțare pentru reducerea abandonului școlar, în prima rundă, după cum a anunțat ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă. Lista finală a unităților…
Vezi articolul

Elevii cu note sub 5 la simularea Evaluării Naționale 2024 pot depăși această barieră „având încredere în ei” și ”obținând rezultate remarcabile” – inspectorul general adjunct din Dolj, județ unde doar 44% au primit note peste 5 la Matematică

„Cei care au luat note sub 5 pot depăși această barieră având încredere în ei, muncind și obținând rezultate remarcabile”, a apreciat profesoara Aida Ionescu, inspector general adjunct la Inspectoratul…
Vezi articolul