Simona Negru, profesoară de fizică și directoare a Şcolii Gimnaziale din Ghindeni (Dolj), a declarat pentru TVR Craiova că „metodele clasice dau rezultate din ce în ce mai slabe”. „Provocările noastre sunt să găsim metode de a-i face pe copii să fie interesați, de a-i stimula”, a spus cadrul didactic.
- Școala Gimnazială din Ghindeni (Dolj) are un laborator de fizică performant, cu imprimantă și scaner 3D, ochelari virtuali, tablă interactivă, creioane 3D, microscop.
„Diferența o face modul în care predăm și faptul că elevii devin mai interesați, pentru că provocările noastre sunt să găsim metode de a-i face pe copii să fie interesați, de a-i stimula. Metodele clasice dau rezultate din ce în ce mai slabe. Și atunci toate aceste lucruri care lor le sunt familiare le stârnesc interesul și toți copiii vin cu drag aici. (…)”, a precizat cadrul didactic.
Directoarea Şcolii Gimnaziale din Ghindeni a adus în atenție și dezvoltarea gândirii științifice, matematice:
„Vreau să dezvoltăm un parteneriat pe care l-am început anul acesta, în cadrul unui proiect ERASMUS, cu o școală din Olanda. Am fost în luna octombrie cu un grup de copii de aici la
Heerenveen, iar acolo copiii au învățat să programeze niște roboței formați din lego. (…) Să dezvoltăm un pic gândirea aceasta științifică, matematică, tehnică, tehnologică. Prin faptul că lor le place acest lucru, în subsidiar, ei cumva o să și învețe mai mult partea aceasta de științe.”
- În decembrie 2023, profesoara Delia Davidescu a vorbit, la TVR Info, despre fizica predată în școală: „Tot ce înseamnă fizică de școală generală ar trebui abordat, în primul rând, experimental. Nu este cazul ca la acea vârstă să facem prea multă teorie, chestii abstracte legate de partea de fizică.” Aceasta a precizat că problema începe din școala primară. Delia Davidescu este cadru didactic coordonator al lotului olimpic de Fizică al României.
Informații de context
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre lipsa de profesori la matematică și științe: „„Dacă vorbim despre lipsa cadrelor didactice, da, sunt foarte, foarte multe situații, în special la matematică și științe, unde facem apel la colegi pensionari, pentru că nu avem destul de mulți absolvenți care să își dorească să facă asta. Pe de altă parte, numărul profesorilor a crescut în ultimii 3 ani. (…)”
Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului Național George Coșbuc din Capitală, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre lipsa de profesori de fizică: „Am avut, dau exemplu concret, 6 ore vacante la începutul anului școlar pe care le-a ocupat o tânără suplinitoare care, după primul modul, a renunțat, spunându-mi că ea nu e pregătită să facă fața învățământului.”
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că la 1 septembrie 2024 era un deficit de aproape 1.000 de posturi pe fizică, la nivel național, dar a fost acoperit și că profesorii se plâng de faptul că subiectele de la titularizare sunt foarte dificile, într-o intervenție la DC News, pe 16 septembrie.
România înregistrează deficit de profesori calificați la matematică, științe, educație fizică, arte și alte materii, potrivit celui mai nou raport anual Education at a Glance, dat publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).