Simion Hăncescu, FSLI: Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează

4.831 de vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Gov.ro
Liderul celei mai mari federații sindicale din învățământul preuniversitar a anunțat la intrarea la discuții cu premierul că „oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”, după ce Guvernul Ciucă a aprobat forțat creșteri salariale respinse deja aseară de profesori.

La intrarea la discuții cu premierul, Simion Hăncescu a declarat: „Marți e grevă, cum alte date eu nu am până la această oră. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii nu cedează”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu.


26 comments
  1. Oameni buni,domnilor profesori,treceti la urmatorul Nivel-cereti DEMISIA GUVERNULUI si a lui IOHANNIS nu va mai lasati pacaliti de REPETENTII ASTIA,impuneti-va puncul de vedere,degeaba iesiti in strada daca nu actionati cu aceeasi moneda,v-a umilit guvernul si Iohannis-Umilitii si voi,cereti demisii in bloc,faceti ceva!!! Iar chestia ca parintii vor sa se intoarca-copiii-la clasa,sa fim seriosi este mesajul lui Cristache care nu reprezinta chiar toti parintii!

  2. Scumpa Daniela, profesorul e angajatul Statului. Statul e responsabil ca nu s-a asigurat de buna functionare a sistemului. În învatamantul privat e la fel. Patronul institutiei se asigura ca angajatul lui e capabil – profesional si financiar- sa faca tot ce i se cere. Elevii sunt beneficiarii acestei relatii. Nu poti, nu face. Restul e manipulare.

  3. Eu sunt de partea cadrelor didactice si a celor care sunt angajati in mediul educational din punct de vedere financiar, dar nu va razbunati pe copii! Declaratia pres…edintelui este o manipulare, o incercare de a baga zazanie intre profesori si copii/parinti, dar gandita fireste de altii, stiind (dar nepasandu-i de nimic) dorinta tuturor parintilor de a nu pierde trenul copiii lor, ca la intrarea in liceu sau la examenul de bac. Cu rezultatele la BAC de dupa revolutie, chiar si cu examenele de capacitate (cine dadea pe vremuri atatea examene si iaca terminau un liceu, ce, erau toti de olimpiada?), fiecare familie are morcovul infipt sa aiba copilul macar liceul terminat, apoi si asa pleaca dincolo dupa bani. (Oricum nu au de ce sa ramana aici, sa plateasca doar taxe? Sa nu aiba drepturi? Vorba e ca pleaca si geniile! Copiii dotati si cei care invata pentru ca vor!) Toti isi doresc sa aiba copilul macar bac-ul luat.
    Pentru materiile aberante in plus facute la clasa si pentru cele importante excluse din clasa a X-a ii doare in cot pe toti. Nu zice nimeni nimic, totul se rezuma la bani. Cereti si asta guvernantilor, domnului fost profesor acum pres…edinte. Materia lui nu se mai preda la f multe licee. Aaah, de aia s-a bagat in politica, nu mai intrunea numarul de ore pentru o catedra (si asa putine).
    Pacat de noi si de frumusetea tarii noastre apreciate de toti, ravnita de toti, ca noi ne batem joc de ea.

  4. Până la urmă cred că nici acești 1000 lei nu ni-i vor da, dacă au dat o ordonanță de urgență neconstituțională. Cine garantează că nu a făcut acest lucru intenționat, să încheiem greva și apoi să tărăgăneze luni întregi până vor da o altă ordonanță, dacă o mai dau?
    E strigător la cer ce se întâmplă. Profesori amenințați de președintele țării, culmea și el profesor, soț de director de școală care ia la bătaie un profesor, care nu vrea să încheie media unui copil de clasa a XII-a. Dacă omul ăla s-a dus să-l bată în calitate de părinte, să ne așteptăm cu toții să fim bătuți de părinți?

  5. Părinții sa facă presiuni asupra guvernanților,nu asupra profesorilor.
    Dacă se aplica Leg.salarizarii și ptr.profesori nu se ajungea aici.
    La întrebarea:cine îndrăznește sa se joace cu examenele copiilor?
    Dar voi politicienii cum îndrăzniți sa va jucați,bateți joc ,de munca dascălilor prin neaplicarea unor legi ,mai ales cea a salarizării?Cei care nu respectați legile în aceasta tara sunteți voi,politicienii,atunci când trebuie sa răspundeți pasati pe profesori,responsabilitatea va aparține.
    Copiii sunt prinși la mijloc,reprezinta principalii nostri “actori” de pe scena educației.

    1. CORECT!!!! Cu un amendament, NOI și nu americanii sau chinezii sau copii de clasa a 8 și 12 am votat acești politicieni! Și, sa va mai amintesc o teapa luată, nu mai știu în ce an, cred în 2008 chiar înainte de alegeri, PSD-ul a votat o lege de mărire cu 50% a salariilor profesorilor, și cind au ajuns la guvernare au anulat-o. Ce am facut noi ca societate, ca oameni maturi? NIMIC, i-am acceptat de LASI ce suntem. Și acum aruncam în fata copii sa ne rezolve problemele noastre de lași ce suntem!!! SUNTEM NISTE LASI!!!! Inclusiv eu!!!

  6. NU CEDĂM!!! Societatea întreagă înțelege în aceste zile că, pentru binele “ȘCOLII ROMÂNEȘTI”, nu se poate face mare lucru de catre guvernanți. Atunci, înțelegem cu toții că învățătura și viitorul copiilor nu e mare lucru. Acesta este cruntul adevăr.

  7. Doamna Daniela. Mulțumim părinților care ne au trimis la sapa sau cu oile Ura fata de profesori e la unii boala mintala Ce comparați privatul, unde iau prime de Crăciun și Paști, cu bugetarii, unde ni se transmit gânduri și urări false și atat

    1. Domnule, eu respect foarte mult profesorii, și înțeleg foarte mult ca nu se poate trai decent cu aceste salarii. Dar sa ameninți niște copii care nu te pot ajuta cu nimic, ce pot face elevii de a 8 și 12? Nimic, ca sa rezolvi niște probleme pe care foștii tai colegi care au stat la Cotroceni 14 ani, deci repet: FOSTI TAI COLEGI, 4 ani Constantinescu, 10 ani Jonanis, mi se pare foarte ciudat, mai ales ca în 2024 sunt alegeri și ii putem schimba pe toți. Haideți la vot în 2024 și sa votam oameni competenti care pot rezolva problema, problema este la noi ca societate, nu la copii. Dacă s-ar opri greva pentru clasa 8 și 12, demersul ar fi complet moral, dar așa …. nu știu, mi sa pare ca ce faceți nu este corect și MORAL în primul rind.
      Legat de privat, prime de Craciun etc.. acestea se dau la multinaționale, dar la firma unde lucrez eu, va rog sa mă credeți ca nu exista așa ceva, avem doar un bonus de performanta care se ia cam 60% deoarece încasările au scăzut. Și de asemenea, la serviciul de contabilitate, pentru ca au adus un soft automat, 5 colege din 12 vor pleca de la 1 august acasă în șomaj. Viață e dura în privat, sa știți! Eu lucrez la marketing, și se zvonește ca se aduce un soft automat în septembrie și cam jumate trebuie sa ne căutăm de lucru în alta parte.

  8. S-au inmultit trolii care insista ca profesorii cedeaza si renunta la greva. Se dau tot felul de exemple cum ca “x” si “y” au cedat. Eu i-am sunat pe respectivii si i-am întărâtat și mai tare. Oamenii vor greva in continuare. Ar fi buna o noua manifestatie in Bucuresti pe 6 iunie, care sa fie mai mare decat cea din 30 mai, si sigur va fi. Oamenii sunt tot mai nervosi. Sa le aratam ca dezinformarile lor au efectul opus.
    NU E ADEVARAT CA PROFESORII ABANDONEAZA GREVA!
    GREVA CONTINUA!

  9. Dl Hancescu, totusi copiilor din clasa XII ce le spunem? sa mai învețe pt BAC sau sa stea un an fără BAC și sa se duca salahori pe santiere? Adică cu copiii ce aveți? Ca profesor, ce le spuneți?
    Legat de acest așa numit șantaj cu greva, credeți ca ii pasa lui Ciuca/Ciolacu/Budai de o generație de copii trimisa de voi fără BAC pe santiere la “împinge roaba”? Ce doriți sa facă ei pentru profesorii lor mai exact? a stea un an fără BAC acasă sau salahori pe santiere? Asta doriți?
    Totuși, salariul unui debutant creste cu 23%, și eu mi-aș dori o asemenea creștere în domeniul privat, dar așa ceva nu exista în viață reala.

    1. Nu este adevarat ca nu sunt mariri in privat. Doar salariul minim a crescut cu aproape 50% in ultimii 2-3 ani.
      Poate procentele par mari, dar 25% la 2500 lei nu inseamna mare lucru, nu acopera nici inflatia si nu face profesia didactica mai atractiva pentru tineri…

    2. N-ai înțeles nimic, vi se tot explică și NU vreți să înțelegeți. Suma aia de 1000 lei brut e ADĂUGATĂ la salariul total, nu în salariul de încadrare (care e oricum o glumă proastă). Cu impozite și contribuții la diverse fonduri, se transformă în aproximativ 585 lei net (vreo 200 net pentru nedidactic, NIMIC pentru auxiliar, și sunt o groază de oameni acolo).

      Și acum, catch-22 (mai mult de una).

      1. Urmează (cândva) concediul de odihnă. Indemnizația se calculează în baza salariilor ANTERIOARE, deci prima dată s-ar adăuga suma aia netă la salariul din septembrie, luat în octombrie. Deci maxim 3-4 luni cu o sumă compensatorie derizorie, timp în care inflația continuă să galopeze. Și apoi vine iarna din nou, și bogăția asta de energie verde va scădea, și ne vom întoarce la prețurile liberalizate pe piața energiei, cu aceleași glume proaste de salarii.

      2. Din ianuarie, Iohannis și guvernul au GARANTAT FERM că se trece la o grilă unde debutantul are salariul egal cu media pe economie, evoluând odată cu aceasta. DAR ACUM nu, acum se va ”da” 40% din diferență și apoi în etape în trei ani, până ajunge la 4000 net. ACUM salariul mediu pe economie e 4300 lei, cât va fi în 2026-27? Asta, dacă-i credem că se aplică. Au mai dat o lege în septembrie 2008 cum cresc salariile în învățământ cu 50% din ianuarie 2009 și apoi în octombrie le-au tăiat pe cele deja în plată cu 25%. Deci, cunoaștem.

      3. Consiliul Legislativ tocmai a spus că e neconstituțional ce face acum guvernul Ciucă. Deci lege de aprobare a OUG ori nu va exista, ori cade la CCR. Deci tot ce minte Ciucă acum și trepădușii lui sunt, din nou, MINCIUNI SFRUNTATE.

      De ce ar trebui să ne sacrificăm NOI iar? Dar ce ați cumpărat, martiri? Când vă vine, ne înjurați că nu facem performanță, că dăm meditații, că avem ore puține și vacanțe multe, acum dintr-o dată faceți apel la empatia noastră, să îi înțelegem pe elevi și pe părinți și să cedăm tot noi – faceți apelul ăsta la guvernanți!

    3. Copiilor din a XII-a le spunem ca exista valori eterne, MORALA,MATEMATICA,BRANCUSI,….,pe care noi le predam,DAR,cum in Romania de astazi acestea nu au nici o valoare pentru ca guvernul schimba legile de 3 ori pe zi,furand ,mintind,falsificand,…,copii sa aleaga sa sprijine profesorii pentru ca impreuna sa schimbam aceasta stare de fapt.Dupa aceea vor da BAC-ul.

      1. dar de ce folosim copiii pentru schimbare și nu o schimbam noi în 2024 cind sunt 4 alegeri, și putem vota NOI, și nu copii, oameni care sa rezolve problema. Știu ca este greu, dar folosim copii nevinovați pentru NOI toți suntem incapabili sa ne alegem niște lideri capabili, adică incompetenta noastră ca societate o aruncam pe umerii lor. Ce țară, ce oameni, ce profesori!

        1. Pentru că proști dar mulți. Și sunteți destui care URÂȚI profesorii, sunteți certați cu școala, aveți impresia că vă vrea RĂUL fiecare profesor cu care ați luat contact vreodată și despre care ați auzit. Și votați toți.

          Și copiii profesorilor sunt nevinovați. Ei de ce trebuie să sufere pentru că părinții lor au ales să urmeze o profesie pentru care consideră că au vocație, dar care este complet disprețuită de societate?

          1. Cum puteti spune ca aceasta societate urăște profesorii în condițiile în care noi ca societate am votat de 3 ori, de 3 ori, în 1996, 2014, 2019 în cea mai înaltă funcție în stat un profesor. Repet: de 3 ori am votat noi ca societate in cea mai mare functie din stat un profesor!!!
            Repet: de 3 ori aceasta tara a votat in cea mai inalta functie din stat un profesor!!! Nu un inginer, un arhitect, un sofer etc.. Un profesor de 3 ori!!!

          2. @Daniela

            N-ați votat profesori, ați votat politicieni. Hai n-o mai dați la întors.

            KWI a fost profesor cândva, de mult. Apoi a devenit politician și orice urmă de ”profesorat” a rămas la nivelul blocării timp de zeci de ani a unui post de titular. Au ieșit oameni la pensie suplinind postul pe care-l are el blocat.

            1983-1989 – simplu profesor, întâi la Agnita, apoi, miraculos (în vremea comunismului) la Sibiu
            1990-1997 – ”simplu” profesor, deja înfipt în FDGR (total: 14 ani)
            1997-2000 – inspector școlar (adjunct și apoi general)
            2000-2014 – primar al Sibiului (cu cele 6 case la activ)
            2014-2024 – președinte, ales prin vot contra (contra-Ponta, contra-Dăncilă). (total ca politician: 23, curând 24. Cei trei ani de inspectorat îi neglijăm, deși este administrație și control, nu profesorat.)

            Ce este omul ăsta? Profesor sau politician?

            Iar de urât, țara asta urăște din rărunchi orice și pe oricine nu îi face instantaneu pe plac. Vreți să suspende unii o grevă foarte greu pornită, ca să fie legală, pentru că vă incomodează personal. Și în același timp ne solicitați să înțelegem cât de multe probleme pune greva asta copiilor…

            Dar copiii noștri? Dar noi? Până când să facem sacrificii și să așteptăm? Sunt 18 ani de la ultima grevă generală. CÂND vine și vremea noastră?

            (Nu răspundeți, știu că răspunsul e ”altădată, când nu mă încurcați pe mine”.)

        2. Nu putem aștepta cât ziceți dv.,cum ziceți dv. ! E simplu,am așteptat destul,ne e foame,avem datorii, Anaf nu așteaptă, medicamente nu se dau pe caiet.Dv.,NU credeți în valori morale,culturale,…,pentru că dacă toate mămicile care plâng după BAC astăzi ar crede în valori clasice autentice,România nu ar fi așa astăzi! Dv. vreți numai BAC ! Așteptați !

          1. Serios, nu e vina voastra, e vina unor “mamici care plang dupa bac si care nu cred in valori clasice, autentice”? Ce valori bre, ha? Hai ca m-ai si m-ati enervat. Cand cereti tigari la copii si in clasa si in curte, desi ca diriginti/profesori mintiti in fata parintilor la sedinte ca le-o bagati aprinsa pe gat daca ii prindeti fumand in curtea scolii, cand fumati la ore, cand urlati la masini care trec cu manelele la maxim date pe langa scoala, cand aruncati cu creta dupa copii si ii injurati, cand lipsiti la ore si le puneti note din burta ca a venit “iepurasul” si le-a adus un 5 la engleza de pasti in conditiile in care copilul a preferat sa invete la engleza decat sa rezolve un Capitol de exercitii la matematica, la o alta descreierata de profesoara sustinuta de directorat, cand te duci la sedinta la liceu si laboratorul de it e in spate si ocolesti cladirea si e pamantul plin de chistoace si de copii cu tigarile aprinse in gura, chiar nu vede nimeni? Cand se violeaza fete in bai, unde e profesorul de “serviciu”? Camerele pentru care au platit parintii le supravegheaza cineva? Am rugat parintii fiind presedinta comitetului de parinti si “rugata” fiind de directoare sa conving oamenii si am platit si eu pentru camere si copilul meu a fost batut in curtea scolii, la usa, unde era camera. L-a salvat cineva, e un gardian de paza? Ca mi se cerea mie BI cand intram in scoala de catre elevul de serviciu postat la usa cancelariei, dar veneau straini sa faca poze pentru cadouri personalizate la copii si pe astia nu ii intreba nimeni de nimic, erau rude cu vreun profesor?
            Si mai am multe, adica cum sunteti voi profesorii baby sitter la copiii altora, ca pe ai vostri precis ii cocoliti cum puteti. La unii maxim invatatoarea ii mai pazea prin pauze, de la V-XII Dumnezeu cu mila.
            Deci lasati ca va e foame, ca nu aveti bani de apa si curent, ca va rade lumea, nu va crede. Sunt oameni care traiesc din mai putin si se descurca.Lamentari de rahat!
            Nu va faceti treaba, clar, majoritatea, dar nu de aia nu primiti un salariu decent, cine primeste in Ro in afara de cei din multinationale? Suntem saracii Europei si toti fac pe noi…. cu bolta!

          2. @Alin, vezi ca ura ta împotriva sistemului politic iti întunecă un pic gândirea. Nu poți sa alegi frezori sau strungari în funcții publice, poți alege numai și numai un politician, așa cum la catedra poate sta numai și numai un profesor, chiar dacă înainte a fost inginer.
            Noi nu putem decit sa ne rugam la Dumnezeu, ca EL sa va ierte ca va folosiți “copiii” ca arma nevinovata de șantaj. Dar ce sa înțeleagă ei, ca de acum în fiecare an cind nu va convine ceva iar ii folositi ca arma nevinovata de șantaj. Adică la anu votam tot PSD/PNL/USR/AUR, ca și cum nu s-a intimplat nimic, și pe urma ne aruncam copiii în fata.
            Doamne, țara asta este total bolnava dacă a ajuns sa isi folosească proprii copii ca arma nevinovata de șantaj? Doamne iarta-i ca nu știu ce fac! Dacă poți sa spui ca noi iti solicitam sa înțelegi ce probleme pune greva asta copiilor și nu înțelegi singur, Doamne iartă-l ca nu știe ce face! Dar dacă ești profesor, nu prea ai ce caută în sistem, sau disperarea ta te face sa nu mai gindesti ca un om.

      1. Pai ne–am impuscat presedintele in zi sfanta. Suntem dati dracului! Praful ai pulberea se va alege de noi, vai copiii nostri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel pentru actualizarea urgentă a sistemului de educație din România, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, lansat de Coaliția pentru Educație / Organizația cere autorităților, pentru prima dată în mandatul ministrului Ligiei Deca, „să accelereze reformele curriculare”, deși ministra blochează noile planuri-cadru de cel puțin 6 luni

„Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale ne arată cât de urgentă este actualizarea sistemului de educație din România”, susține Coaliția pentru Educație într-un comunicat de presă în care face apel la…
Vezi articolul

Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la orele online cum rămâne? Lipsesc de pe agenda prezidențială #RomâniaEducată – acuză Consiliul Elevilor, care cere cumpărarea urgentă de echipamente pentru școala digitală

“Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Știam că acei elevi…
Vezi articolul

Elevi din 20 de țări au ținut lecții la clasă despre schimbările climatice, într-o mișcare de conștientizare a schimbărilor din natură / Producția de dioxid de carbon s-ar putea reduce cu 19 gigatone în 30 de ani și dacă 16% din elevi ar avea acces la informație relevantă despre mediu

Elevii au devenit profesori într-o mișcare internațională legată de importanța educației pentru schimbările climatice. În 20 de țări, elevii și-au înlocuit profesorii, recent, și au ținut lecții bazate pe informații…
Vezi articolul