Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea de la Guvern: Mâine este grevă în toate școlile. Oamenii decid / Marius Nistor, FSE: După ce oamenii vor vedea conținutul actului normativ publicat în Monitorul Oficial, vor lua o decizie

30.682 de vizualizări
Foto: captură – TVR Info
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat după negocierile de la Palatul Victoria că mâine este grevă în școli. Luni, 12 iunie, la ora 10, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor față de oferta prezentată astăzi de Guvern.

Simion Hăncescu: Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic, 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 1 ianuarie 2024 45% din diferența dintre salariul din grilă și salariul la 31 decembrie 2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50.

Reporter: Ce se întâmplă cu orele nepredate? Vor fi recuperate?

Simion Hăncescu: Școala nu este un magazin, nu poți să pui lacătul, da? În mod logic, lecțiile care n-au fost predate trebuie recuperate.

Reporter: Ce se întâmplă cu examenul de bacalaureat?

Marius Nistor: Nu vă putem da un răspuns în momentul de față. Deci, în momentul în care se vor încheia în totalitate discuțiile cu Guvernul României, în momentul în care colegii își vor da acordul vizavi de conținutul acelui act normativ, după ce va apărea o ordonanța de urgență, din momentul acela, putem spune ce se întâmplă mai departe.

Reporter: V-au explicat de unde au luat banii?

Marius Nistor: Nu vă supărați, nu este problema noastră de unde anume iau banii. Este treaba Guvernului. Guvernul trebuie să identifice resursele financiare necesare pentru a răspunde așteptărilor colegilor noștri.

Reporter: Mâine la ora 10 anunțați dacă renunțați la grevă?

Marius Nistor: Mâine, la ora 10, vom transmite Guvernului poziția colegilor noștri, după ce vor intra în posesia conținutului actului normativ. Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ.

Reporter: Există mesaje pe grupurile din online care spun că majoritatea ar fi de acord dacă se publică în Monitorul Oficial.

Marius Nistor: Exact ceea ce vă spunem și noi în momentul de față: până nu există actul normativ, până nu văd conținutul actului normativ, nu pot să se pronunțe.

Simion Hăncescu: Deocamdată este grevă, ca să fie clar.

Reporter: Dacă actul apare?

Simion Hăncescu: Oamenii hotărăsc. În momentul în care văd textul, așa cum oamenii au decis greva, oamenii o și încheie.

Reporter: Domnule Nistor, dacă se pune mâine în dezbatere, când ar putea să fie adoptată această ordonanță?

Marius Nistor: Au fost atâtea ordonanțe care s-au adoptat foarte repede.

Reporter: Ce v-a spus Guvernul? Va fi adoptată foarte repede?

Marius Nistor: Este treaba Guvernului să adopte foarte repede ordonanța în cauză.

Reporter: Ce Guvern va adopta?

Marius Nistor: Cel pe care îl aveți în funcție.

Context. Guvernul ar fi acceptat o propunere a sindicatelor care conține o promisiune de majorare a salariilor pentru anul următor, cu 50% din diferența între salariul actual și cel care va fi în noua grilă a noii legi a salarizării unitare.

Aseară, sindicatele și-au întrebat oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Potrivit agendei premierului, la ora 9 au fost programate consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație.

Articol în curs de actualizare.

Citește și:
Premierul Ciucă: Ceea ce am promis, am făcut. Am încredere ca toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum / Guvernul nu a respectat nicio promisiune în privința salarizării profesorilor in ultimii 4 ani
Scriitorul Radu Vancu: Guvernul trebuie să-și asume prin ordonanță de urgență creșterea salariilor pentru profesori. Nu plecați după fentă, dragi profesori. Întâi legea – apoi armistițiul
Sindicatele profesorilor se întâlnesc cu premierul Nicolae Ciucă, înainte de ședința de Guvern
Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor, solicitări făcute de sindicate și acceptate de Guvern / Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei
ULTIMA ORĂ Guvernul acceptă propunerea sindicatelor din educație ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă / Au fost acceptate și vouchere de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru nedidactic
Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă
Alianța Colegiilor Centenare susține greva profesorilor: Alocarea a 6% din PIB pentru Educație și creșterea autonomiei școlilor ar fi evitat declanșarea conflictului de muncă
Scriitorul Radu Vancu, mesaj către profesori: Luni cred că va fi ziua crucială, psihologic vorbind. Să nu renunțe la deja o jumătate de lună de grevă în care și-au arătat demnitatea, și-au arătat forța morală și să meargă cu forța morală până la capăt, tocmai de dragul copiilor noștri
Marius Nistor, FSE: După 8 zile de grevă în luna mai, avem colegi care au mai primit 85 de lei salariu. Și sunt hotărâți să continue / Declarațiile necugetate venite din partea factorului decizional, la cel mai înalt nivel, ne-au dus în situația în care pur și simplu nu mai vorbim de grevă generală, vorbim de o revoltă în rândul corpului profesoral

13 comments
  1. Daca profii ajung sa voteze HAUR din cauza atitudinii iohannisului, atunci iohannisul e responsabil pentru distrugerea Romaniei asa cum o stim.

  2. Asist de câteva zile la meciul de ping-pong dintre guvern și dascăli. Din punctul meu de vedere cei din urmă sunt responsabili în totalitate de modul în care sunt tratați. Ca și exercițiu, gândiți-vă cum ar fi decurs lucrurile dacă nu erați indulgenți și nu îi treceați clasa pe conducătorii noștri de astăzi. Din păcate putem să-i lăsăm corigenți de abia anul viitor.

    1. Apreciem ironia, dar ping pong – ul despre care vorbești este facut, folosind drept minge, soarta copiilor aflați în ani terminali de studiu, care risca sa resimta efectele acestor acțiuni inconstiente, peste timp.

  3. În conf de presa de azi Deca s-a eschivat de la multe raspunsuri sau chiar a mințit. De ex:
    “Dacă existau acești bani la buget, de ce ați ținut 3 sapt profesorii în greva?” (întreabă ziaristul)
    LD: “Pentru ca liderii au avut revendicări diferite” (minciuna!) – treaba cu ajutoarele sociale a venit de la guv.! Solitarile au fost nemodificate, ba chiar reduse(vezi presa din 22mai, Edusalul)
    La intrebarea: “Puteți garanta ca în OUG promisa se va specifica faptul ca debutantul va avea sal mediu pe econ.?”
    LD: “Acesr lucru se va discuta la… ministerul…” (eschivare)
    Mai mult, in ziua mitingului din 25 mai, au dat OUG 42/2023 ce modifica legea dialog social, descurajand participari viitoare la greva
    Prin urmare în decizia stingerii conflictului trebuie discutata di aceasta ordonanță.

  4. Am câteva nelămuriri în legătură cu această ofertă… Nu găsesc nicăieri vreo referire la salariul profesorului debutant – parcă era principala revendicare, nu? Apoi, nu văd niciun termen pentru a doua sau a șaptea tranșă după aceea acordată de la 1 ianuarie… Nici despre 15% din bugetul consolidat… respectarea legii referitoare la acordarea a 6% din PIB… Ce au negociat oamenii ăștia???

  5. Corect! Desi avem deja un act normativ neaplicat si rereeeeeabrogat,sa zicem ca mai acordam o sansa. Dar ce se intampla daca la 1 ianuarie iar o abroga? Si e an electoral, nu se poate face nimic. Eu mi am facut calculul si cu cei 25 la suta de la 15 iulie, nu fac decat sa-mi recuperez banii de greva. Asadar as ramane cu 1500 lei sa ma mai si formez(ceea ce de cele mai multe ori nu acopera transport si cheltuieli- Eu locuiesc la 100 km de un CCD si ISJ) si cu promisiunea ca iau in transe ceva din ceva din 2024. Spun promisiune pt ca nu s a aplicat niciodata ce s a promis: nici salarizare, nici 6 la suta din pib, nici bani de carti. Toate s-au abrogat. Deci cu mare lucru eu cel putin nu raman dupa greva. Iar eu nu am stat pana la capat in greva si nici nu am salariu prea mare. Ma gandesc la colegii mei care nu si-ar recupera nici banii pe greva. Spuneti-mi ca sunt nebun, dar mie nu mi se pare deloc rentabil. Nu castigam mai nimic.

  6. Cred că trebuie să apară scris în documente: “1000 de lei net pentru debutanți” și corespunzător pentru ceilalți lucrători în învățământ.

  7. Daca în actul normativ apare oferta făcută “la ceas de seara”, o oferta ușor mai bună decât celelalte dar tot o mare vrăjeală, nu trebuie cedat. Este praf in ochi, va fi o înfrângere rusinoasa, o înfrângere răsunătoare pentru sindicatele din învățământ. Ei au spus că nu suntem la piata dar fac oferte exact că la piata! Nu trebuie cedat, solicitările sindicale din care sa spunem că se poate face o reducere de maxim 5%, nimic mai puțin. Au fost atâția ani de minciuni guvernamentale, nu se poate acum și prostire pe fata!

  8. Bravo! Asa este corect! Asteptam sa fim informati si apoi referendum. Greva nu este nici a lui Ciuca,nici a lui Nistor. Greva este a oamenilor care de saptamani stau si mor de foame si umbla pe la proteste in caldura. Asteptam sa fim consultati! Nu cumva sa ne dati teapa, ca va tepuim si noi.

    1. Nu vreau să mă pripesc, dar sunt vreo două lucruri pe care nu le înțeleg… Cum rămâne cu salariul debutantului – parcă era principala revendicare – și în ce condiții, la ce termen se va acorda cealaltă sau celelalte tranșe după noua lege a salarizării? Cum rămâne cu 15% din bugetul consolidat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Caietul Alexandrei – liber la descărcat gratuit: fișe de lucru pentru copii cu cerințe speciale făcute de fetița de clasa a IV-a

“Caietul Alexandrei” este de astăzi disponibil gratuit pentru orice profesor care lucrează la clasă cu copii cu CES (cerințe educative speciale). Centruldeautism.ro a publicat fișele pe care le-a făcut o fetiță de numai…
Vezi articolul

Patru cercetători români au descoperit că, la catedră, aparențele contează: Elevii au o percepție mai bună despre profesorii care se îmbracă “business”, afirmă studiu realizat pe un grup de elevi din Suceava

Dacă un cadru didactic este considerat mai atrăgător, de preferat într-o ținută “business”, elevii tind să îl aprecieze mai mult și să aibă o deschidere mai mare pentru activitățile școlare,…
Vezi articolul
prima didactică

UPDATE Ordonanța voucherelor pentru profesori, pregătită de ministerul Fondurilor Europene și preluată de Ministerul Educației, prevede un nou tip de angajat în Învățământ: „personalul nedidactic auxiliar” care primește cursuri „pentru a susține activitatea didactică” – document

UPDATE Proiectul de ordonanță de urgență a fost pus în dezbatere publică și de Ministerul Educației. Conform analizei, proiectul conține aceleași greșeli, fiind inclusă o categorie care nu există în…
Vezi articolul

Religie la BAC? Fostul ministru Daniel Funeriu: Religia este un opțional, iar copiii trebuie să poată să dea bacalaureatul şi din opționale, dar nota să fie luată în considerare doar dacă ea contribuie la creşterea mediei generale

Biserica Ortodoxă Română și reprezentanții altor 12 culte religioase recunoscute de statul român i-au cerut oficial ministrului Educației, Ligia Deca, să introducă în proiectul Legii învățământului posibilitatea ca Religia să…
Vezi articolul