Simion Hăncescu, FSLI: În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei. Guvernul care va veni va trebui să facă efortul ca, în următorii 4 ani, salariile să se dubleze

711 vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
„În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul lui profesor spre final de carieră”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Hăncescu a spus că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze.
  • La sfârșitul lunii august, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”

Simion Hăncescu a precizat că salariul actual de 3.600 de lei al unui debutant este „total insuficient”:

„Așa cum v-a spus și colegul Nistor, Guvernul mai are o restanță și, într-adevăr, promisiunea este că în noua lege a salarizării lucrurile se vor rezolva. Dar nu vă ascundem faptul că noi am discutat și vom discuta să vedem ce se întâmplă totuși în anul 2025, pentru că, dacă discutăm concret de salarii, dacă un debutant are 3.600 lei, este total insuficient ținând cont de costul vieții din România. În opinia mea, corect ar fi ca un debutant acum să aibă undeva în jur de 6.000 și ceva de lei, care este salariul unui profesor spre final de carieră.”

Liderul sindical a făcut o comparație între salariul unui ospătat și salariul unui profesor:

„Și zilele trecute am văzut niște oferte de la Horeca, de exemplu, unde oferă 8.000 lei pentru un ospătar. Întrebarea pe care și-o pune orice om este cum poate fi determinat un tânăr performant să vină către învățământ când, iată, el are acum 3.600 lei, în condițiile în care ca ospătar ar putea să câștige peste 5.000 lei.”

Hăncescu a menționat că, în următorii 4 ani, salariile profesorilor ar trebui să se dubleze, astfel încât un profesor la final de carieră să ajungă la 2.000 de euro, iar un profesor debutant să aibă 1.400-1.500 de euro.

„În opinia noastră, Guvernul care va veni va trebui să facă efortul ca, în următorii 4 ani, salariile să se dubleze. Am obținut 50%, eu îndrăznesc să afirm că mai este nevoie de o creștere de 50%, astfel încât un profesor să ajungă la 2.000 euro. Mă refer la un profesor la final de carieră, iar un profesor debutant să ajungă undeva spre 1400-1.500 euro. Da, e singura cale sau cea mai importantă cale prin care putem atrage către învățământ tineri”, a spus Simion Hăncescu.

Informații de context

Pe 1 iulie, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie, potrivit unui document ajuns în școli. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iunie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le-au primit în luna iulie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
În 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesori, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului. Va fi diferența dintre salariul aflat în plată în momentul de față și maximul stabilit de grila noii Legi a salarizării

11 comments
  1. Degeaba. Sindicatele sunt vandute de mult.
    Cu 3600 lei ce poti face: chirie, mancare, intretinere, haine etc. Asta e Romania.
    Ideea este sa se aleaga praful si de invatamant. Oricum in 5 ani nu vor mai fi profesori.

  2. Vi se pare corect ca un profesor cu patruzeci de ani de competențe, experiențe, acumulări, reziliență etc. să aibă salariul acesta de mizerie?
    Era azi o profesorică la tv. care spunea că ea e mulțumită cu 5500 lei!
    Normal, dacă efortul ei a fost atât de mic și nu cronofag! Are cu 1000 de lei mai puțin ca unul numit mai sus!
    In plus, îl are pe durectorul care l-a adus in școală, care îi face propagandă printre părinți (cum că e om de bine, te poți înțelege la orice cu el) și care-l validează necondiționat, care ii da dirigenții, ore suplimentare etc.!
    E un rai învățământul pentru unii (care se mai și laudă cât de bine lucrează in anumite echipe)!
    E perdant pentru realitatea actuală și viitoare!
    Cel mai rău lucru e umilirea conștientă, nepăsătoare -facută nouă cu acordul dumneavoastră, domnilor lideri!
    Grilele acelea au pecetea pusă de sindicate!
    Ce ați obținut?
    Oameni care bat din tocuri la drepturi cu muncă puțină, având umiliții celor cu experiență muult în spatele lor (de nu se mai văd)!

    1. Explicația e simplă, se dorește o relativă egalizare a treptelor de salarizare, debutanții fără vechime sunt puțini, profesorii cu vechime mare și gradul didactic I sunt mulți…pun presiune pe buget. De asta s a și blocat transa de vechime la 25 de ani,sa nu fim foarte costisitori pentru sistem.Doar bursele de merit fără merit nu sunt costisitoare.

  3. Vai, sindicatele se trezira. Au uitat sa ceara guvernului sa isi respecte acordul semnat in timpul grevei de anul trecut!
    Atat timp cand aceste organisme “reprezentative” isi vad doar de interesele mogulilor care le conduc, in buna intelegere cu miniserul, totul este un teatru prost!
    P.S. Stiati ca profesorii nu au perfectionari obligatorii in specialitate de la angajare pana la pensionare? In loc ca periodic sa fie scosi de la caterdra si trimisi in universitati ca sa invete noutatile, se prefera perfectionarile “de carton” facute prin tot felul de asociatii care se bucura sa le ia banii celor care au nevoie de credite profesionale.

    1. Eu cu 20 de ani vechime am cu 200 lei mai mult decat in debutant. Am obosit sa explic oamenilor din jur ca iau 4600 lei. Nu ma crede nimeni.

  4. Asta înseamnă să crească taxele și impozitele nouă, celor din privat, ca să primească leprele de bugetari salarii mari, că oricum nu fac nimic și freacă menta toată ziua. Ar trebui să le scadă salariile, cu 50%, că nu fac nimic și oricum, sunt prea mulți puturoși și ordinari.

    1. iar tu sa muncești ca prostul până ți crapă cwrw , ( că, cu , capul sigur nu muncești) , sa plătești sume astronomice ptr progeniturile proprii și personale la învățământul privat , daca educația de la stat îți miroase.

      1. Sincer, pute de-a dreptul, de îmi vine să vomit, pentru că în sistemul de stat nu se pune accentul pe elev, ci pe profesor. Elevului i se dau teme pentru acasă extrem de multe, că profesorii nu își fac treaba mai deloc la clasă, care îi ocupă foarte mult timp (cam 8-9 ore pe zi, mai mult decât programul unui adult de lucru la birou) și are foarte multe materii de umplutură, ca profesorii să aibă nu știu ce credite și care nu îi vor folosi la absolut nimic elevului în viață. Și, dacă tot ești curios, soțul meu nu mă lasă să lucrez (cu toate că am și facultatea de drept cu tot cu master terminată cu notă mare), pentru că el câștigă foarte bine și ne permitem să ne ducem copilul la o școală privată, așa că
        întoarce-te la sărăcia dumitale materială și mai ales mentală

        1. Nu te lasă soțul?Da’ tu în ce epoca trăiești?Crezi ca e ceva de lăudat ca te tratează ca pe un copil și dacă divorțează nu vei știi din ce sa faci bani că “nu te-a lăsat iubi” obsedat de control sa lucrezi?Și ca să fie un tablou complet adaugi un “am terminat cu nota mare”(cui ii pasa,nota e zero dacă nu știi sa faci nimic) și din IQ-ul peste medie cu snobism și educație apare și replica “întoarce-te la sărăcia..”🤣🤣🤣Serios??Vaaaai de capul tău,fato!Sa te lauzi ca ești dependență de veniturile altcuiva și apoi sa faci și pe burgheza!!!Tu nici măcar cât sărăcia căreia te adresezi nu câștigi din facultatea admisa cu “nota maximă”.😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like