Simion Hăncescu, FSLI: Au fost virați banii pentru voucherele de vacanță. Profesorii și angajații din învățământ primesc sumele cel târziu pe 14 iunie

33.500 de vizualizări
Simion Hăncescu / Foto: Gov.ro
„Au fost virați banii deja (pentru voucherele de vacanță – n.red)”, a declarat pentru Edupedu.ro Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Acesta a precizat că profesorii și angajații din învățământ primesc cardurile cu sumele cel târziu pe 14 iunie.

Până luni, 20 mai, la ora 10, toate școlile și grădinițele din județul Dolj au avut de transmis numărul profesorilor și al angajaților pentru voucherele de vacanță 2024, potrivit unui adrese a Inspectoratului Școlar județean Dolj.

În 2024, voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.

Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024. Primesc aceste vouchere cei care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru.

Concret, ordinul modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) si (8) cu următorul cuprins:

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.” 

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.” 

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

Citește și:
Până luni, 20 mai, la ora 10, toate școlile și grădinițele din județul Dolj vor transmite numărul profesorilor care iau vouchere de vacanță 2024 – adresă a inspectoratului școlar
Voucherele de vacanță se impozitează cu 20%. Spre deosebire de anul trecut, profesorii și angajații din învățământ sunt pe minus cu 25 de lei / Cornelia Popa Stavri: Se reține din salarii suma de 320 de lei
Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ. Primesc aceste sume cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru – document
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană
Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

19 comments
  1. Sa va fie rușine! Mai aveți tupeul sa mai dati declarații în fata a mii de oameni! Invatamantul a rămas batjocura tuturor, fiindcă nu am fost uniți și nu o să fim! Ce ați mărit? Ce ați negociat? Ma abțin să folosesc cuvinte vulgare, pe care le meritati din plin! Trădători, ne-ați vândut! Nu am fost de acord cu incetarea grevei! Nu v-ați așteptat să fim totuși o forță! Am fost acolo, am plâns, m-am emoționat de susținerea oamenilor!

    1. 👍
      Sunt multi OAMENI, parinti si copii, care-i sustin pe profi, desi sunt si multi care-i denigreaza.

      Profesorilor nu li s-a facut dreptate, iar in primavara trecuta au fost din nou mintiti, si de minister, guvernanti, dar si de liderii sindicali.
      Sper sa nu se lase pacaliti de discursuri electorate.

  2. consider şi eu că după ce am vechimea de 44 de ani în învățământ, gradul did. l, rezultate ft .bune cu elevii- pt. care am gradație de merit , acum , prin această ordonanță sunt pedepsită. Total discriminativ. Nu înțeleg atitudinea nepăsătoare a sindicatelor…

  3. Dar de personalul care face curățenie În școlii ce spuneți?Ăștia sunt de la ajutor social ?V-ați intrebat vreodata cat sector are o femeie de serviciu de făcut?Si ce salariu are ? Mai ganditiva si la oameni ăștia care va faceti treaba cu iei .

  4. Bataie de joc. Minciuni ca cresc salariile și valoarea voucherelor de vacanta când au crescut preturile la absolut tot. Ce sa mai vorbim de norma de hrana care nu iti ajunge nici pentru o zi. Sa trăiască ei cu astfel de salarii de mizerie sa vadă cum este ca nu îți ajung banii nici pentru cheltuieli ce sa mai vorbim de mâncare.

    1. La cum scrieți și puneți problema am așteptarea că nu sunteți cadru didactic. Nu aveți voie să faceți astfel de greșeli și să fiți cadru didactic. În altă ordine de idei, aveți habar cât de puține cadre folosesc voucherul așa cum este el gândit să fie folosit? Știți că în mediul privat (cel care susține, între altele, și educația) nu pot fi oferite atât de ușor atâtea beneficii, iar rezultatele muncii angajaților chiar contează? Pentru că în mediul privat dacă nu performezi ești înlocuit cu unul care performează!

      1. Dv, Ana m, sigur nu stiti ce e performanta in invatamant.

        Oricum, nu poti cere performanta, cand
        – profesorii nu-s apreciati si nu-s platiti corespunzator
        – profesorii sunt constransi prin tot felul de reguli stupide, care le ingradesc inclusiv modul in care-si pot desfasura orele
        – profesorilor le sunt permanent adaugate la “fisa postului” tot felul de noi indatoriri, care nu tin de pregatirea lor, le mananca timp pretios pe care ar fi trebuit sa-l aloce lectiilor propriu-zise etc
        – profesorii au ajuns categoria cea mai hulita doar pt ca sunt obligati sa faca altceva decat prevede meseria lor, pt ca sunt prost platiti, pt ca elevii au doar “drepturi,” si cam nicio obligatie si tot asa.

        Doamna M Ana M, vorbiti cam in necunostinta de cauza.

        1. Și tocmai pentru că nu sunt cunoscute cele de mai sus (am certitudinea că nu sunt singura, dar mă interesează), de ce nu le faceți cunoscute? Iar dacă lucrurile sunt astfel, e cam ilegal. Faceți ceva. Vorbiți mai mult. Vorbiți despre mai mult decât salarii, că e frustrant pentru cei din privat (care și ei muncesc -uneori pe mai puțini bani, care au familii, casă de ținut, copii, dări la stat, etc) să vă audă vorbind doar despre salarii, în timp ce sistemul e cam “varză” și plin de o grămadă de probleme.

          1. Ana M,
            Sunt perfect de acord ca sistemul de invatamant e “varza.” Cel putin asta se vede din afara. Insa cunosc profesori, oameni din sistem care sunt asa cum trebuie, sunt oameni cu scaun la cap, buni profesionisti, care-si iubesc meseria, iubesc sa lucreze cu copiii si-si fac treaba cat pot ei de bine, asa cum trebuie. Drepturile acestor profesionisti sunt incalcate, iar ei batjocoriti in mod sistematic de acest “sistem varza,” de cei care l-au construit – politicieni, sindicalisti, ministri mai mult sau mai putini lipsiti de pricepere, de bun simt si de un minim interes fata de elevi, parinti, societate si viitorul acesteia.
            Bineinteles ca nu exista “padure fara uscaturi” (ca in orice alt domeniu!), dar in cazul educatiei, in cazul scolii romanesti, ne-am obisnuit noi, ca societate in tara asta, sa-i judecam pe toti profesorii numai dupa exemplele negative.

            Da, si eu cred ca profesorii ar trebui sa se faca auziti – nu directorii si “aplaudacii” lor, nu liderii sindicali, nu ministerul si inspectoratele, ci profesorii de la catedra, care se lupta zilnic cu obraznicia si agresivitatea autosuficienta a multor elevi si parinti si cu indiferenta si ignoranta crasa a ministeriabililor.

            Anul trecut, la greva, pe pancartele profesorilor din strada erau multe cereri, care NU au ajuns in mass media, care nu s-au vazut “pe sticla” (la tv) si care au ramas ignorate, deoarece toti erau interesati sa-i scoata pe profesori tapi ispasitori interesati doar de banii lor. Da, au cerut si majorari salariale. Vi se pare corect, normal, in regula ca un debutant (om cu studii superioare si cu nevoia de a-si achita costurile vietii si a-si intretine si o familie, ca oricine) sa castige sub 3.000 lei? Vi se pare normal ca un profesor in prag de pensie, dupa 30-45 ani vechime, cu toate treptele luate (examene intinse pe zeci de ani) sa aiba 5.000-7.000 lei in cel mai bun caz (din care va ramane cu ce pensie?)?!

            Ce am vazut eu atunci pe pancarte la greva erau multe revendicari cu privire la drepturile elevilor, la burse (acordate pe MERIT si/sau in functie de situatia SOCIALA), cu privire la conditii de siguranta pt copii, la asistenta medicala si psihologica, la paza in scoli, la posibilitarea de a le oferi invatamant de calitate si gratuit (asa cum spune legea) etc. NU era vorba doar de salarii, care oricum, din cate stiu de la profesori din sistem, tot mici au ramas – promisiunile politicienilor, ale ministresei Deca si ale liderilor de sindicat au fost vorbe in vant!
            Din pacate despre celelalte revendicari (din care am enumerat aici ce mi-am mai amintit, doar o mica parte) nu am auzit nimic in mass media.

            Eu inca am incredere in scoala românească si in acei profesori care se straduiesc zi de zi pt copii, care vin cu tot sufletul si, culmea, dau meditatii ca sa aiba bani sa cumpere materiale didactice pt ore!
            Si, da, cred ca profesorii trebuie incurajati sa spuna ce nu merge in sistem si sa fie ajutati sa …repare sistemul.
            Altfel sistemul de invatamant si, implicit, calitatea invatamantului romanesc va continuă sa se degradeze si, odata cu educatia, societatea se va degrada tot mai mult. In plus, “educatia financiara” pe care se tot bate moneda in prezent, neinsotita de cultura generala, ne va transforma pe toți (ca societate) in niste robotei care nu se gandesc decat la bani.
            Banii nu pot, nu trebuie sa fie un scop in sine, ci doar un mijloc.

  5. Rușine să le fie! Pentru că am învățat,cu bursa și la facultati de stat fără taxe și am gradație,nu mai primesc nici spor de hrană nici voucher de vacanta!
    Mă pedepsiți că mă autoperfecționez și muncesc pt toate aceste sporuri! Câtă nedreptate!

  6. De ce oare credeati ca se “crescuse” suma de la 1450 lei (1300, dupa impozitare) la imensa, incredibila valoare de 1600 lei?! Ca sa poata taia 320 lei din acele vouchere.
    Ce mai faci in vara lui 2024 cu 1280 lei la munte/mare? Poti sta o noapte – doua la vreun hotel all inclusive cu familia in plin sezon?!
    Concediu placut, dragi profesori!

    1. Voucherul are tot valoarea nominală de 1600 de lei, doar că rămâi cu mai puțini bani în buzunar după aplicarea impozitului. Impozitul nu se aplică sumei de pe voucher, ci salariului din luna respectivă.

      Oricum, cei din HoReCa vor avea grijă să ajusteze prețurile ca să ia repede nimicul pus în plus la valoarea voucherului. Ce era înainte croit fix pe 1450 va fi acum croit pe 1600, pentru că nu-i așa, avem inflație, și aia e.

      1. DA, exact asa am zise si eu. Voucher-ul are scrisa suma de 1600, dar valoarea lui e scazuta prin impozitare.
        Ramane in buzunarele omului “nimicul” acela de care ziceati.

  7. Era unul care hamaia pe aici ca profesorii nu stiu sa calculeze impozitul pe cardul de vacanta. Dar oare si liderii de sindicat si jurnalistii. Chiar toti sunt prosti dupa cum crede el? “(…) cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei.(…)”

  8. Este o discriminare sa nu ia toți angajații din învățământ vouchere de vacanță. Sindicatele nu protestează

    1. Absolut! Salariile mai mari au fost câștigate după zeci de ani de muncă, nu sunt un favor, ci un drept!

    2. Daniela Cozma, pai, nu stii? In Romania, cu cat muncesti mai mult ca robul, cu cat ai scoala mai multa si accezi la un nivel mai sus la locul de munca sau esti promovat pe un post mai bine platit datorita calitatilor tale, cu atata pierzi mai mult. Muncesti, pierzi. Tragi chiulul, primesti de toate drept rasplata. Muncesti, esti fraier, rad smecherii de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru revine ca secretar de stat la Ministerul Educației, după doi ani, din poziția de consilier general PSD la Primăria Capitalei / În mandatul trecut, când ministru era Ecaterina Andronescu, susține că a “contribuit la realizarea idealului educaţional al şcolii româneşti“

Florian Lixandru a revenit pe postul de secretar de stat la Ministerul Educației, potrivit unei decizii a premierului Ciucă, publicată aseară în Monitorul Oficial. Lixandru a fost secretar de stat…
Vezi articolul

ASE București și Universitatea de Medicină Carol Davila – singurele universități românești în top 1000 al clasamentului global Times Higher Education 2024 / Cele mai multe instituții românești – în coada rankingului ajuns la a 20-a ediție

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, ambele din București, sunt singurele instituții românești de învățământ superior care figurează în top 1000 al clasamentului global…
Vezi articolul