Ministerul Educației anunță oficial că “îi va include și pe elevi, cu sprijinul structurilor asociative ale acestora”, în consultarea lansată deja către părinți și profesori cu privire la disciplinele pe care aceștia le văd eliminate din gimnaziu. Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Ministerul Educației întreabă părinții și profesorii ce discipline obligatorii să taie din cele 18 de la gimnaziu, câte ore să reducă și ce materii ar trebui introduse, prin 2 chestionare online care trebuie completate până pe 15 martie.
Într-un comunicat intitulat “precizările Ministerului Educației și Cercetării privind procesul și instrumentele de consultare destinate părinților și profesorilor din învățământul gimnazial”, instituția precizează următoarele:
“Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la procesul și instrumentele de consultare destinate părinților și profesorilor din învățământul gimnazial, Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:
Ministerul Educației și Cercetării urmărește să asigure o cât mai bună fundamentare a deciziilor privind îmbunătățirea actualului curriculum național (planuri-cadru). Conform metodologiei în vigoare (ordinul de ministru nr. 3.593/2014), au fost constituite grupuri de lucru și comisii de validare și a fost inițiat un proces sistematic de consultare cu părinți și cadre didactice în scopul colectării unor date relevante în procesul de revizuire curriculară. Cadrele didactice, alături de părinți, sunt actori esențiali în acest proces, oferind un sprijin real pentru identificarea aspectelor care pot fi îmbunătățite și pentru formularea propunerilor de revizuire.
Implementarea cu succes a măsurilor de intervenție dezvoltate în cadrul acestui proces este în strânsă legătură cu sprijinul beneficiarilor direcți ai educației. Astfel, consultarea părinților și a profesorilor va fi extinsă și îi va include și pe elevi, cu sprijinul structurilor asociative ale acestora.
Datele colectate în cadrul procesului de consultare vor sprijini grupurile de lucru în formularea unor propuneri care reflectă nevoile beneficiarilor și care promovează în mod autentic competențele specifice profilului de formare al elevilor, atât la nivelul disciplinelor de trunchi comun (TC), cât și al curriculumului la decizia școlii (CDȘ)“.
- Decizia ministerului de a chestiona părinții vine după ce, în urmă cu o săptămână, instituția a stabilit care sunt profesorii care lucrează noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, organizați în grupuri de lucru la nivelul Ministerului Educației (detalii aici).
- De remarcat că aceste chestionare sunt lansate înainte de a dezbate public Profilul Absolventului de gimnaziu, document care ar trebui să dicteze conținutul programelor școlare și apoi numărul de ore
Cele două chestionare online au fost trimise către toate școlile din țară, potrivit unei adrese oficiale obținute de Edupedu.ro.
Citește și: