Sfaturi pentru a diminua frica în momentul examenului, de la psihologul școlar Diana Ioaneș

10.530 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
În cazul în care, în ziua examenului, candidații au anxietate, atacuri de panică, acea frică paralizantă în momentul în care primesc subiectul în față, atunci trebuie să se concentreze pe respirație, să inspire și să expire lent pentru a diminua din frică, să bea apă și să nu uite că tot ce au învățat nu este uitat, trebuie doar să își creeze o stare psihică mai liniștită pentru a accesa informația din memorie, a explicat pentru EduPedu.ro psihologul școlar Diana Ioaneș. Mai jos, sfaturile punctuale pentru momentele de frică:
  • frica paralizează comportamentul și rezolvarea unui subiect, dacă ai la tine o sticlă cu apă și bei apă în momentul în care îți este frică, atunci anxietatea se mai diminuează
  • în acel moment faci exerciții de respirație, îți calmezi respirația sau ești atent la fluxul respirator, întâi inspiri lung, expiri lent apoi, important este ca respirația să duereze mai mult decât în mod normal, acest lucru te poate calma și chiar te poate scoate dintr-un atac de panică
  • pe de altă parte, tot ce am memorat este stocat în depozitul subconștientului sau în depozitul memorie. Cu cât vom fi mai relaxați, cu atât ne vom aduce aminte mai ușor. Dacă reușim să ne calmăm controlându-ne respirația, ne vom aminti mai ușor ceea ce am învățat. Totul este acolo, în minte, deci stați liniștiți, important este să vă creați acea stare prin care să puteți accesa informații stocate în memorie.

Anul acesta s-au înscris la Bacalaureat 114.163 de elevi din promoția curentă, la care se adaugă 19.520 din promoțiile anterioare, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. În total sunt înscriși 133.683 de candidați.

Calendarul bacalaureatului 2021:

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep luni, pe data de 28 iunie, cu Limba și literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), care se susține la Matematică sau la Istorie. Pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie – cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie – până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale. 

Aici puteți citi sfaturile profesoarei Ecaterina Stanca, pentru examenul de Limba română, dar și ce să faci în ziua dinaintea examenului – câteva sugestii de la psihologul Ioana Podină pentru tinerii care încep luni Bacalaureatul.

Ghidul OFICIAL al Bacalaureat 2021, făcut de Ministerul Educației este aici.

Citește și:
Sfaturi pentru părinți de la psihologul școlar Diana Ioaneș: Înainte de examenul de Bacalaureat, adolescentul trebuie încurajat / Fără certuri în familie, fără amenințări

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectare digitalizată la Bacalaureat. Parcursul unei lucrări de la predarea ei către profesorii asistenți și până la urcarea în platformă. Documentele trebuie șterse de pe laptop la final – procedură

Operațiuni cu text în limba engleză, grija ca pe prima pagină să nu scrie candidații și atenția pentru ștergerea lucrărilor de pe desktopul computerului la finalul scanărilor sunt câteva din…
Vezi articolul

Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul…
Vezi articolul

Programa pentru examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se va modifica, spune Sorin Cîmpeanu: „Va fi adaptată modului în care elevii au asimiliat și nu modului în care profesorii au predat”

Ministrul Educației a anunțat că programa de examen va fi „corelată cu realitățile acestui an” și „adaptată modului în care elevii au asimilat și nu modului în care profesorii au…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor de Mate-Info – Bacalaureat 2024. Profesorul Marius Perianu, coordonator al lotului de elevi olimpici juniori: Subiecte în general accesibile, fără „asperități”. Ar trebui să se obțină rezultate mai bune decât în anii precedenți

Subiectele au fost în general accesibile, fără „asperități”, la examenul de Bacalaureat 2024, la Matematică-Informatică, spune profesorul Marius Perianu pentru Edupedu.ro. Absolvenții de liceu ar trebui să obțină rezultate mai…
Vezi articolul