Sesizările anonime vor fi permise în cazuri de hărțuire sexuală, cazuri ce vor fi semnalate organelor de urmărire penală – primele măsuri de schimbare a Legii, inițiate de Guvern / Ce spune proiectul de modificare a regimului petițiilor, care să permită reclamațiile anonime

0 vizualizări
Photo © Designer491 | Dreamstime.com
Guvernul a adoptat, miercuri, în primă lectură un proiect de hotărâre de guvern ce extinde la nivelul universităților și școlilor Metodologia de combatere și prevenire a Hărțuirii sexuale, intrată în vigoare anul trecut, a anunțat la finalul ședinței purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Principala măsură anunțată de acesta – posibilitatea de a lua, în anumite cazuri, sesizările anonime. Totodată, a fost aprobat un proiect de lege care a fost pus în transparență, marți, de Ministerul Dezvoltării și care vizează modificarea regimului petițiilor, așa încât să permită sesizările anonime – vezi documentul mai jos.

Mihai Constantin a precizat că proiectul de HG a fost aprobat „în primă lectură” și că hotărârea finală „să fie pe agenda de săptămâna viitoare”. În ceea ce privește proiectele de lege, cele inițiate de guvern trebuie să urmeze procedura legislativă în Parlament.

În ceea ce privește regimul petițiilor, care interzice sesizările anonime, proiectul de lege urrmărește să introducă o excepție în cazul în care petițiile anonime se referă la hărțuire pe criteriu de sex sau de hărțuire morală. Acestea urmează să fie supuse analizei persoanei responsabile sau Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, conform Metodologiei pentru prevenția și combaterea hărțuirii.

Proiectul, așa cum a fost publicat în consultare de către Ministerul Dezvoltării, mai prevede:

  • „Dacă în urma analizării petițiilor prevăzute la alin. (2) (n.red. – cele referitoare la hărțuire) rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.”

În ceea ce privește proiectul de HG; acesta modifică Metodologia anti-hărțuire adoptată anul trecut, astfel încât aceasta să acopere, pe lângă instituțiile și autoritățile administrației publice și companiile, și universitățile și unitățile de învățământ preuniversitar. Acestor măsuri li se adaugă unele prevederi noi referitoare la susținerea victimelor, precum și cele menționate mai sus, referitoare la sesizările anonime – detalii aici.

Vezi, mai jos, declarațiile și răspunsurile purtătorului de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.

Proiectul de modificare a legii pus în consultare de Ministerul Dezvoltării și aprobat de guvern:

Declarațiile și răspunsurile purtătorului de cuvânt al Guvernului în briefing-ul de la finalul ședinței de miercuri:

„Fac referire acum și la două proiecte de acte normative care adresează evenimente care au ridicat foarte mult emoția colectivă, în ultima vreme, în ceea ce privește hărțuirea în mediul universitar. Un proiect de hotărâre analizat și adoptat astăzi în primă lectură se referă la aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire și combatere a hărțuirii și în sistemul național de educație, astfel încât în relațiile între profesor și elev sau student să fie menținută o cultură a interacțiunii bazată pe respect reciproc și demnitate și să fie descurajat fenomenul hărțuirii sexuale. Proiectul de act normativ propune modificarea și completarea Metodologiei existente deja, reglementată prin anexa la Hotărârea de Guvern nr. 970/2023 privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, prin măsuri de prevenție, consiliere și sancționare a comportamentului de acest fel.

Concret, o modificare propusă vizează condițiile de sesizare a faptelor de potențială hărțuită sexuală, astfel încât victima să poată să depună o sesizare scrisă și fără semnătura olografă. Și în situația în care acea sesizare nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, sesizarea, totuși, să fie examinată și să fie soluționată în măsura în care conține totuși indicii referitoare la faptele de hărțuire menționate pe teritoriul de sex sau de hărțuire morală. Forma modificată și completată a metodologiei va reprezenta cadrul legal prin care instituțiile de învățământ superior și unitățile de învățământ preuniversitar vor fi abilitate să ia măsuri care să acționeze în această direcție.

În același timp, la pachet, Guvernul a adoptat astăzi un proiect de lege pentru modificarea și completare a Articolului 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor. Concret, se va adapta cadrul legal privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, în scopul instituirii posibilității primirii unor petiții anonime care conțin elemente din care rezultă acte de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual, după cum sunt prevăzute în Codul Penal. Astfel, petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex o de hărțuire morală nu se clasează, ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.

Dacă în urma analizării petițiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală – de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosire abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă sau, după caz, președintele comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135.2010 privind codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a constituirii unui grup de lucru format din reprezentanții Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse pentru femei și bărbați, ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. De altfel, proiectul acesta se află și în transparență pe site-ul Ministerului Dezvoltării și a fost a astăzi, repet, aprobat.

Se face un tandem, așadar, în între cele două acte normative pentru a putea fi luate în considerare și petițiile anonime cu privire la aceste cazuri de hărțuire menționate.

(…)

Reporter: O persoană care se simte hărțuită la locul de muncă când va putea să facă o sesizare anonimă? Mâine, săptămâna viitoare?

Mihai Constantin: Când va exista cadrul juridic pe această temă, când vor intra în vigoare actele menționate. Însă, din păcate…

Reporter: Când?

Mihai Constantin: Când vor intra în vigoare actele normative care pot să reglementeze acest lucru.

Reporter: Când? Săptămâna viitoare, de pildă? Sau cât durează să intre în vigoare, ce mai lipsește ca ele să intre în vigoare?

Mihai Constantin: Este un proiect de lege și este o hotărâre de Guvern aflată astăzi în primă lectură. E foarte posibil și chiar și probabil ca hotărârea de Guvern de care depinde decizia Executivului să fie pe agenda de săptămâna viitoare.

Reporter: Și asta cât ar însemna? În câteva luni când ar putea o persoană să facă o plângere anonimă, dacă se simte hărțuită?

Mihai Constantin: Asta urma să vă spun. Acest scandal, care a creat multă revoltă și emoție publică, cred că ne-a trezit pe toți și are deja o funcție preventivă. Aș putea spune – și vă mai zic ceva: în analiza grupului de lucru, la care nu am participat, însă de la care am informații s-a menționat foarte clar că există deja foarte multe acte normative care incriminează astfel de comportament. Nu cred că un cetățean care se află într-o funcție de putere, un profesor, să spunem, are nevoie de o hotărâre de Guvern sau de un proiect de lege care se spune că nu este în regulă să hărțuiască sexual o studentă și să abuzeze astfel de de puterea sa.

Reporter: Se pare că a avut nevoie. Avem cazul de la SNSPA.

Mihai Constantin: Nu cred că nu este un caz sistemic, ci este un derapaj moral și comportamental absolut reprobabil din partea unui individ. Nu vreau să cred că este o cutumă generalizată la nivelul sistemului de învățământ românesc.

Reporter: Anul acesta vor putea să facă angajații de la stat și studenții sesizări anonime? Se va aplica legea anul acesta? Sau când se va putea? Este o întrebare…

Mihai Constantin: … La care v-am dat deja un răspuns. Pot să vă spun, însă, că prin proiectul de lege care a fost adoptat astăzi de Guvern această anvergură a sesizărilor anonime, dacă vreți, sau anonimizate se va extinde la orice fel de de instituție publică, pentru că nu se va referi doar la învățământul universitar sau preuniversitar.

Citește și:
Regulile de combatere a hărțuirii sexuale în administrația publică și companii vor fi aplicate și în școli și universități – proiect de Hotărâre inclus pe agenda de miercuri a ședinței de guvern, în primă lectură / Ce spune Metodologia anti-hărțuire adoptată în 2023
Marcel Ciolacu, întrebat despre criticile venite dinspre Ministerul Justiției pentru propunerile Ligiei Deca, pe tema hărțuirii sexuale: Venim joi cu o propunere de lege, nu poți să modifici o lege cu o hotărâre de guvern
BREAKING SURSE Ministerul Justiției desființează propunerile pregătite de Ligia Deca pentru combaterea hărțuirii sexuale: „sunt lipsite de logică”, „de claritate”, vizează inclusiv un act care „nu are nicio legătură cu subiectul hărțuirii” și din ele „nu rezultă nici măcar obiectul de reglementare”
EXCLUSIV Premierul Ciolacu anunță că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală: Petițiile anonime depuse pentru fapte din Codul Penal vor fi trimise către parchete și poliție și vor fi acceptate exact ca în cazul avertizorului de integritate. Hărțuirea sexuală e în Codul Penal
Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern: Îi cer ministrului Educației, doamna Ligia Deca, să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare și modificare a legislației, în dialog cu Consiliul Național al Rectorilor. Legea să protejeze în mod real victimele, iar agresorii să fie dați rapid pe mâna justiției

Photo © Designer491 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE FOTO VIDEO Profesorii protestează și miercuri în orașele țării – peste 1.000 de manifestanți la Constanța, demonstrații și la Pitești, Suceava, Bistrița, Hunedoara, Sighetu Marmației, Galați, Buzău, Drobeta-Turnu Severin, Iași

Profesorii continuă, miercuri, protestele în orașele țării, după ampla manifestație desfășurată marți la București, însoțită de demonstrații în alte localități. Peste 1.000 de manifestanți au ieșit în stradă la Constanța,…
Vezi articolul

Proiectul de hotărâre privind reforma ARACIP trebuie retras, cere un grup de organizații neguvernamentale. Propunerile acestora privind componența, atribuțiile și evaluarea activității agenției care acreditează școlile

Proiectul de hotărâre privind reforma agenției care acreditează școlile, ARACIP, încalcă mai multe prevederi ale legii și ridică probleme atât în privința finanțării instituției, cât și în privința guvernanței acesteia,…
Vezi articolul