Sesiunea de toamnă a examenului de BAC 2024 se încheie joi, 22 august, cu proba la Limba maternă / Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au la dispoziție 3 ore

334 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu/ AGERPRES Foto
Candidații care aparțin minorităților naționale susțin joi, 22 august, proba scrisă la Limba și literatura maternă, conform calendarului oficial. Proba începe la ora 9:00, iar accesul absolvenților în săli este permis, în baza actului de identitate, până la ora 8:30, conform Ministerului Educației.

Candidații au la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor trei ore. Acestea sunt calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în fiecare sală de examen.

Pentru depozitarea obiectelor personale și a oricăror materiale interzise la examen, candidații sunt îndrumați de membrii comisiilor de examen din centrul lor de examen către o sală dedicată unde le pot preda până la terminarea probei.

Luni, 19 august, la proba scrisă la Limba română, au fost prezenți 14.853 de candidați din totalul celor 17.541 de candidați înscriși pentru a o susține, a transmis Ministerul Educației. Asta înseamnă peste 2.600 de absenți și o rată de participare de 84,7%.

La proba de marți, cea obligatorie a profilului, anume Istorie sau Matematică, au lipsit aproape 3.600 de candidați, anunță Ministerul Educației. Alți 12 au fost eliminați pentru că au încercat să copieze, mai transmite instituția. Numărul candidaților absenți e similar cu cel de anul trecut.

Peste 3.700 de candidați care s-au înscris la sesiunea din august a bacalaureatului 2024 nu au mai venit la proba la alegere de miercuri, transmite Ministerul Educației. 11 candidați au fost eliminați din săli pentru că au copiat sau au avut astfel de tentative, conform sursei citate.

Iată calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Amintim că sunt doar 33.600 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat de toamnă 2024, cel mai mic număr din ultimii 20 de ani – grafic.

Un ghid cu sfaturi pentru candidați în ziua examenului, ce se întâmplă în timpul probelor și cum trebuie să fie redactate lucrările a fost prezentat de Ministerul Educației înainte de sesiunea de vară.

Condițiile pe care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să fi susținut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”, conform regulilor în vigoare.

Bac 2024, sesiunea de vară – cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani

Rezultate Bacalaureat 2024 de după contestații au fost publicate de Ministerul Educației, vineri, 12 iulie, la 12:30.

Rezultatele arată o rată de promovare de 78,2% – o creștere cu aproape 3 puncte față de anul trecut și cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani.

Aproape 49.000 de note de la Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost greșite și modificate după contestații.

Sunt cu 20 de medii de 10 mai mult decât la rezultatele inițiale, ajungându-se ca 59 de candidați să obțină media maximă. Este cel mai mic număr din ultimii 11 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Informatică la Bacalaureat 2023. Sfaturi de la profesorul Marius Nicoli, coordonatorul lotului olimpic național: Ne păstrăm concentrarea indiferent de felul în care s-au încheiat celelalte probe și ne rezervăm timp pentru odihnă

Candidații la BAC 2023 care aleg proba de Informatică sunt sfătuiți să se concentreze pe ceea ce știu și să se relaxeze, iar acest sfat este valabil pentru fiecare probă,…
Vezi articolul

BAC 2024 începe în Franța pentru 730.000 de tineri. Premierul Attal, către liceeni: Vreau să vă spun că este normal să vă stresați. Eu, premierul, am fost paralizat de emoții. Dați tot ce aveți mai bun, noi suntem alături de voi!

Aproape 730.000 de tineri încep Bacalaureatul marți, 18 iunie, în Franța, potrivit France3Regions, care a prezentat câteva din datele-cheie ale acestei sesiuni de examene de final de liceu. La ora…
Vezi articolul

La clasa mea, din 29 de elevi, 24 nu au rezolvat deloc subiectul III, eseul, ceea ce înseamnă că au avut note între 5 și 6.70, spune profesoara Tatiana Cauni / Analiza punct cu punct a rezultatelor simulării examenului de BAC

Tatiana Cauni, profesoară de Limba şi literatura română, la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” din Baia Mare, spune că un procent foarte mare de elevi nu a rezolvat subiectul al III-lea…
Vezi articolul