Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai: sunt 962 de candidaţi pe 626 de locuri / Medic: „În centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important”

3.849 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Cătălina Poiană
Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, a declarat că la sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat din data de 14 mai s-au înscris 962 de candidaţi, scrie G4Media.ro. Sesiunea este organizată în contextul în care, după sesiunea din noiembrie a anului trecut, a rămas un număr de 628 de locuri şi posturi neocupate.

„14 mai 2023 este o zi importantă pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în centrul universitar Bucureşti pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere în sesiunea Noiembrie 2022.

Aş vrea să subliniez faptul că pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi, ceea ce reprezintă o cifră importantă, având în vedere faptul ca practic sunt scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în sesiunea din Noiembrie 2022. Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele. Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat preşedintele CMMB.

În opinia medicului Cătălina Poiană cea mai delicată problemă legată de resursa umană din sănătate este repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării, în centrele universitare existând un număr mare de medici, faţă de restul regiunilor, care sunt deficitare pe anumite specialităţi.

„Cred că este foarte important că s-a organizat această sesiune suplimentară de rezidenţiat, deşi logistica organizării nu este deloc simplă, pentru că întărirea resursei umane în sănătate este o prioritate.

O problemă importantă este însă legată de repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării: în centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important pe unele specialităţi. Este important să asigurăm o distribuţie echilibrată a resursei umane pe întreg teritoriul ţării.

Ne dorim ca locurile în această sesiune să se ocupe în totalitate şi vreau să le urez tuturor candidaţilor mult succes”, a precizat Prof. Dr. Poiană.

Articolul integral, pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministerul Educației a publicat lista inițială cu cele 2520 de proiecte aprobate pentru finanțare în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare, după etapa de evaluare calitativă

Ministerul Educației a publicat astăzi lista inițială a proiectelor cu punctajele obținute în cadrul etapei de evaluare calitativă din apelul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților…
Vezi articolul

GRAFIC Numărul elevilor cu CES din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, în timp ce numărul profesorilor de sprijin este ținut de Ministerul Educației cu mult sub standardul legal. În timp ce în județul Galați, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi, doar într-un singur județ acesta este conform legii

Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale, CES, din învățământul de masă aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 50.000 în anul școlar 2023-2024. În același timp, numărul…
Vezi articolul

Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva

Criteriile de selecție și achiziție pentru echipamentele digitale și cele pentru laboratoare, din apelul lansat de Ministerul Educației, de 1 miliard de euro, din PNRR, nu ar trebui să fie…
Vezi articolul