Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului din Bucureşti, a declarat pentru Edupedu.ro că şerveţelele umede clasice nu sunt eficiente în prevenţia bolilor. Declaraţia vine în contextul în care săptămâna trecută ministrul Educației era pusă în faţa unei probleme tot mai frecvente în şcolile din România – lipsa săpunului din toalete: “Măsura știți care este? Să plece [copiii – n.red.] cu un pachet de șervețele. De regulă, șervețelele acestea umede sunt antibacteriene și trebuie învățați copiii să le folosească”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Digi 24.
Întrebată ce spune despre școlile unde nu există săpun la toaletă, în contextul în care suntem în pragul unei epidemii de gripă, ministrul Educației a răspuns: “Măsura știți care este? Să plece [copiii – n.red.] cu un pachet de șervețele. De regulă, șervețelele acestea umede sunt antibacteriene și trebuie învățați copiii să le folosească“.
“E bună și masca, dar în general copiii nu cred că au așa o mare bucurie să o păstreze. Dar șervețelul este un element extrem de la îndemână și pe care trebuie să învețe să îl folosească“, a continuat Andronescu.
Ministrul Educației a spus că “primul triaj îl face părintele acasă”: “Îl vede și nu îl lasă în colectivitate pentru că propriului lui copil îi este ceva mai rău”. “Ar trebui să fie și o școală a părinților, toate lucrurile se învață. De multă vreme m-am gândit la acest lucru și poate că într-o zi vom și reuși să facem o școală pentru părinți. Și poate și în lege să avem un capitol special dedicat părinților. Am văzut în legea japoneză și poate ne inspirăm“, a susținut Andronescu.
Edupedu.ro a cerut şi sfatul unui medic pediatru în această privinţă. Medicul Mihai Craiu, iniţiatorul proiectului Spitalul Virtual pentru Copii, ne-a declarat că “Servețelele umede clasice nu înlocuiesc apa şi sapunul în prevenţia bolilor infecto-contagioase şi nu reprezintă decât o soluţie de moment“.
Mamitips.ro publică şi mesajul doctorului Mihai Craiu pentru părinții speriați de gripă: “Un copil anterior sănătos, care are vârsta peste 5 ani, nu are riscuri majore de complicații severe prin gripă sezonieră”
Citeşte şi:
-
Decontaminarea claselor și cauzele pentru care virusul gripal este acum atât de puternic. Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Vaccinarea e singura modalitate de a ne feri de gripă
-
VIDEO Ministrul Sănătății: Nu vom solicita Ministerului Educației să suspende cursurile săptămâna viitoare. Fiecare clasă are posibilitatea să ceara suspendarea, dacă absenteismul e mai mare de 20%
-
Ce se întâmplă cu școlile, în momentul în care se declanșează un focar de gripă
-
România, la un pas de epidemie de gripă. De ce lipsesc vaccinurile antigripale, cum îi protejăm pe copii de răspândirea virusului și cum faci diferența între gripă și răceală
-
OFICIAL Vineri, 25 ianuarie 2019, elevii nu merg la şcoală. Se suspendă cursurile în toată țara, din cauza răspândirii gripei
-
Când încep școlile, în ianuarie 2019: Structura anului școlar și vacanța de Paște 2019