Separarea elevilor în grupe de competență la matematică – studiu de caz Noua Zeelandă: practica, menținută în școli deși e descurajată de guvern, este profund criticată pentru creșterea inechității în educație

4.357 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
O modalitate de predare a matematicii în Noua Zeelandă, unde multe școli separă elevii după nivelul de competență la această materie, pentru a le oferi școlarizare în funcție de nivelul atribuit fiecăruia, este ținta unor critici considerabile ca sursă de inechitate, potrivit unei ample analize publicate de site-ul specializat în educație The Hechinger Report. În această țară, unde școlile au un grad foarte ridicat de autonomie, metoda este folosită de foarte multe unități de învățământ, deși guvernul o descurajează.

Analiza citată pleacă de la exemplul unei eleve din orașul Christchurch, care s-a înscris în primul an de liceu și, pe baza unor testări prealabile, inclusiv de de matematică, citire, a fost încadrată la un nivel mediu-superior. Eleva, membră a comunității maori, nu s-a simțit confortabil în clasa sa, deoarece, având colegi „deștepți”, simțea că nu poate cere explicații atunci când nu înțelegea un lucru. Drept urmare, s-a mutat la o altă clasă, unde erau încadrați mult mai mulți elevi din comunitatea maori, dar cu un nivel inferior de competențe. 

  • „Fiind în ambele spații, am putut vedea schimbarea (…) În clasele de top, limbajul profesorilor la adresa elevilor este mereu pozitiv și încurajator. Iar ei doreau cu adevărat ca elevii să învețe și încercau să îi ajute”, spunea eleva respectivă, arătând că, în cealaltă clasă, matematica se rezuma de cele mai multe ori la simple foi de lucru, cu „pagini de colorat și jocuri de găsit cuvinte”.

Publicația citată arată că o serie de entități implicate în mediul educațional critică această abordare drept una care afectează realizările academice ale elevilor și adâncește decalajele existente la nivelul elevilor, inclusiv la matematică. Și aceasta, în condițiile în care Ministerul Educației din Noua Zeelandă descurajează, în mod oficial, folosirea împărțirii elevilor după nivelul de competențelor, dar un număr foarte mare din cele peste 2.500 de școli aplică asemenea soluții de predare.

Astfel, potrivit unui sondaj realizat pe marginea studiului internațional PISA 2022, 80% dintre elevii din Noua Zeelandă învățau în școli unde elevii erau grupați după nivelul de competență la matematică.

Iar în țară se fac simțite decalaje considerabile între elevi, în funcție de apartenența etnică. Astfel, dacă în 2022, în regiunea Auckland, cea mai populată din Noua Zeelandă, 76% dintre elevii asiatici și 66% dintre cei aparținând comunității Pākehā (albi) au terminat liceul în primele trei nivele de certificare a competențelor, adică s-au încadrat în nivelul minim pentru a intra la facultate, doar 46% dintre elevii din comunității Pasifika (proveniți din diverse insule din Oceanul Pacific) și 40% dintre elevii maori au reușit această performanță.

Publicația citată arată că principalele organizații ale profesorilor din învățământul primar și secundar au semnat un angajament să pună capăt practicilor de acest fel până în 2030, ocazie cu care un sindicat al învățătorilor a semnalat că membrii săi constată „un sentiment de deznădejde înrădăcinată” asociată cu apartenența la clase cu nivel redus de predare.

The Hechinger Report face trimitere și la experiențe din alte părți, anume la un studiu efectuat în 2016, în SUA, pe baza tuturor cercetărilor de acest fel desfășurate în ultimul secol. Acesta a arătat că, în unele cazuri, precum cel al copiilor foarte dotați, gruparea lor pe baza competențelor poate fi benefică, dar că, în mod curent, gruparea elevilor în clase bazate pe nivelul lor de performanță nu aduce vreun beneficiu aparte.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
  1. problema nu pare că sunt separați în funcție de competență, ci că, aparent, cei din grupele inferioare nu sunt încurajați să ajungă în cele superioare. Ba chiar pare imposibil să ajungă, dacă li se dau doar fișe de colorat.
    Poate o soluție ar fi să implementeze și ei sistemul românesc de meditații :)))) Cine vrea, dintre cei din clasele inferioare, să ajungă în cele superioare, să plătească profesorii să le dea serios de lucru :))) România inovatoare:)

  2. Daca scopul este maximul de performanță, metoda e perfecta ! cand toti elevii din grupa au nivel asemanator nu se mai plictiseste nimeni !

    1. pentru mine cel mai șocant este că elevii de clasa a treia erau „marvelous, cooperative, thoughtful :))) sunt curioasă câți învățători/profesori ar descrie așa o clasă de azi

        1. :))) Felicitări, Aurică! Universul are propriul lui mecanism de compensare, văd. La elevi minunați, profesori triști și frustrați 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INFOGRAFIC În lumea globalizată, școlile românești predau limbi străine, dar rămân în urmă la capitolul activități care ajută elevii să fie mai deschiși către alte culturi și să ia atitudine în problemele lumii – studiu

Cât de pregătiți sunt elevii de acum, din școlile lumii, să facă față și să înțeleagă lumea globalizată, guvernată de schimburi economice, politice și culturale internaționale, dominată de diversitate și…
Vezi articolul

INTERVIU O descriere a situației din Franța precum cea făcută de George Simion la postul francez CNews „nu poate trece drept altceva decât insultă” pentru francezi / „Un afront limpede, în condițiile în care tu ai un parteneriat strategic cu Franța” – profesorul Sergiu Mișcoiu, Facultatea de Studii Europene din Cluj

Seria de declarații cu privire la Franța, președinția franceză și orașele Franței, făcută de candidatul AUR în alegerile prezidențiale, George Simion, la postul de televiziune CNews „nu poate trece drept…
Vezi articolul