Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, din toate funcțiile. Universitatea îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”

664 de vizualizări
Foto: SNSPA
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din toate funcțiile pe care le ocupă. Decizia a fost luată astăzi, 30 iulie 2024, la propunerea rectorului Remus Pricopie, după o analiză în Consiliul de Administrație al universității, anunță Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Universitatea spune că „nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA”.

În urma acuzațiilor apărute în spațiul public cu privire la faptul că sociologul Alfred Bulai ar fi avut aceste comportamente abuzatoare de ani de zile și că nu ar fi singurul profesor al universității care hărțuiește studente, Școala Națională de Studii Politice și Administrative emite următorul apel: „Îi rugăm pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”.

Comunicatul integral al SNSPA:

„Marți, 30 iulie 2024, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a aprobat, la propunerea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după analiză în Consiliul de Administrație al universității, în conformitate cu art. 109, alin. (4) din Carta SNSPA, suspendarea prof. univ. dr. Alfred Bulai de la activitățile didactice, precum și din toate funcțiile pe care le ocupă, director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a SNSPA.

În privința informațiilor apărute luni, 29 iulie 2024, în spațiul public, facem următoarele precizări:

  1. Nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA.
  2. Rectorul SNSPA a solicitat Facultății de Științe Politice, la nivelul căreia profesorul Bulai și-a desfășurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informațiile disponibile, pentru o transparență totală asupra acestui caz.
  3. Îi rugăm pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz.
  4. SNSPA a avut ieri, 29 iulie 2024, o discuție preliminară cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale. Pe măsură ce se vor aduna mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției.
  5. În legătură cu cererea de pensionare depusă ieri, 29 iulie 2024, de Alfred Bulai, sunt necesare două mențiuni:
    1. pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie «aprobată» de instituția angajatoare. Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator. Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024;
    2. încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA. Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente”.

Reacția SNSPA vine după ce sociologul Alfred Bulai, cunoscut comentator TV și șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost acuzat de mai multe studente de o serie de abuzuri sexuale, inclusiv că le-a cerut să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să ofere feedback, potrivit publicației de investigații Snoop.ro. El a negat, pentru aceasta, acuzațiile.

Potrivit anchetei, „profesorul încearcă până are succes. Pe unele studente le pipăie sau încearcă să le sărute, cu altele ajunge să facă sex. Le induce sentimentul că ele sunt vinovate pentru ce se întâmplă, potrivit înregistrărilor și mărturiilor. ‘Îmi spunea că eu sunt cea care îl seduce’, relatează una dintre victime”.

Citește și:
Poliția a deschis o anchetă în cazul acuzațiilor de agresiune sexuală care îl vizează pe profesorul Alfred Bulai
Centrul Filia: Partidele politice să înceteze colaborarea cu Alfred Bulai. La fel și posturile de televiziune pentru a nu da spațiu unei persoane „care a provocat traume unor generații întregi de studente și studenți”
Suspendarea sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din activitatea de profesor și retragerea de la conducerea Departamentului de Sociologie, cerute de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Comisia de Etică va analiza urgent cazul
Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile
“Universitățile eșuează” în a încuraja studentele și studenții să sesizeze cazurile de hărțuire sexuală – Alianța organizațiilor studențești: 14 sesizări în 52 de universități, în 5 ani
Peste 180 de organizații cer măsuri împotriva hărțuirii sexuale din universități / Organizația FILIA pentru apărarea drepturilor femeilor: ”Este un fenomen larg răspândit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii, studenții, pensionarii și veteranii, lăsați fără reducere la bilete și abonamentele de transport rutier județean privat – printre efectele unei OUG pe care Guvernul a aprobat-o marti

Un proiect de Ordonanță de Urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat, dintre localitățile aceluiași județ, din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobat pe…
Vezi articolul

Rectorul Marian Preda cere Comisiei de Etică să analizeze cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism acuzat de studenți de comportament abuziv: Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare

Reacție a Universității din București, după ce 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism au semnalat într-o scrisoare deschisă „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică.…
Vezi articolul

Reacția Facultății de Filosofie la protestele generate de o conferință la care au fost invitați Petre Roman și Teodor Brateș: Evenimentul nu a fost organizat de facultatea noastră

Facultatea de Filosofie a Universității din București ia poziție “în legătură cu invitarea domnilor Petre Roman și Teodor Brateș la un curs desfășurat în cadrul facultății”. Evenimentul “reprezintă inițiativa personală a…
Vezi articolul

DOCUMENT Trecerea în online, de luni, a tuturor activităților din universități, cu excepția facultăților de medicină, recomandată de Ministerul Educației prin instrucțiune

Trecerea în online a tuturor activităților din universități în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021, cu excepția facultăților de medicină, a fost recomandată de Ministerul Educației prin instrucțiunea emisă vineri, potrivit documentului…
Vezi articolul