Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca de “o mârșăvie fără seamăn” în cazul ordonanțelor pentru decontarea navetei elevilor, după ce aceasta “decide să dea un alt OUG care să ‘repare’ OUG 50 al celebrului Cîmpeanu”

Foto: Ștefan Pălărie

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, că “este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu (sau chiar nu înțelege consecințele) și… face o mârșăvie fără seamăn”. Pălărie scrie pe Facebook că Deca nu a mai așteptat decizia Curții Constituționale (CCR) din 24 noiembrie pe ordonanța de urgență (OUG) 50/2021 “care a răvășit total transportul elevilor din România” și că “decide să dea un alt OUG care să “repare” OUG 50, din nou, al celebrului Cîmpeanu”.

“Până ieri doamna ministru Ligia Deca nu părea să facă mai nimic (decât să întrețină o liniște asurzitoare, nerăspunzând nici măcar scrisorilor de invitație oficială trimise către Minister). De ieri avem confirmarea că doamna ministru face. Face puțin și face foarte prost.

Ieri CNCD a dat decizia (neredactată încă) de a amenda Ministerul Educației pentru Ordinul de Ministru – evident, neconsultat cu partenerii sociali – de eliminare a burselor de ajutor social acordate elevilor care învață în altă localitate. O prostie mare cât casa făcută din pix de ministru marca Cîmpeanu. Doamna ministru Ligia Deca s-a supărat pe CNCD, nu pe prostiile predecesorilor”, scrie Pălărie despre amenda de 10.000 de lei anunțată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru Ministerul Educației.

Proiectul unei noi ordonanțe de urgență despre naveta elevilor, “o mârșăvie fără seamăn”

“Astăzi avem și dovada că doamna ministru este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu (sau chiar nu înțelege consecințele) și… face o mârșăvie fără seamăn. Fără să mai aștepte decizia CCR pe OUG50/2021 (care are termen de acum într-o săptămână), OUG care a răvășit total transportul elevilor din România, decide să dea un alt OUG care să “repare” OUG 50, din nou, al celebrului Cîmpeanu.

Doamnă ministru, vă bateți joc de copiii ăștia. Înțeleg că îi și amăgiți. Vă întâlniți cu reprezentanții lor, promiteți că așteptați curtea să se pronunțe și apoi dați Ordonanță. Mai promiteți că, dacă e nevoie, o rugați pe doamna președinte de la Comisia Senatului să scoată de la sertar legea de adoptare a OUG-ului ca măcar să picăm acolo această monstruozitate disfuncțională.

Apoi, după ce faceți toate promisiunile, veniți în ședință de Guvern nu cu Legile mult promise, ci cu alte monstruozități de așa-zise reparații”, mai scrie senatorul pe Facebook.

“Înțeleg că domnul Iohannis a făcut același lucru recent: a adoptat Legile Justiției Predoiu fără să mai aștepte Comisia de la Veneția, deși spunea exact opusul cu ani în urmă când părea că se bate cu PSD. Doamnă ministru, pentru noi, ăștia relativ tineri și care mai vrem ceva bun pentru țară, acest gest nu e cel mai bun exemplu de urmat. Iată că acum faceți EXACT același lucru: o decizie politică, fără să așteptați decizia CCR, asemănându-vă mai mult cu dl. Iohannis și blamatul dl. Cîmpeanu decât cu speranța naivă că ați fi putut fi un tehnocrat care să lase în urma lui ceva bun pentru România și elevii umiliți ai acestei țări.

Mai țineți minte acele invitații de a veni în Parlament să dialogați instituțional executiv – legislativ? Sunt mai valabile acum decât oricând. Tocmai pentru ca și Parlamentul să se asigure că nu începe să se prăbușească chiar tot acolo în sediul din General Berthelot”, completează Pălărie în postare.

Amintim că proiectul de ordonanță de urgență pentru decontarea transportului elevilor, la care se referă Pălărie, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Acesta urmărește să modifice Legea Educației Naționale, astfel încât elevii care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu să primească o alocație forfetară pentru cheltuielile de transport. Cursurile anului școlar 2022-2023 au început pe 10 septembrie, iar proiectul ar putea fi adoptat joi, 17 noiembrie, după cum a semnalat EduPedu.ro joi dimineață.

Despre ce ordonanțe privind transportul elevilor este vorba

Taberele sunt împărțite în două în privința acestui proiect de ordonanță. Ieri, Consiliul Național al Elevilor și Federația Părinților Edupart au anunțat că susțin acest act normativ care decontează naveta elevilor cu sume mai mari decât în prezent, potrivit unui comunicat comun. 

Pe de altă parte, asociațiile de elevi din Constanța, Vâlcea, Ilfov și FePal critică deschis Ministerul Educației și nu susțin sub nicio formă proiectul de OUG, pe care-l prezintă ca o copie a OUG 50, contestată de o parte din aceste organizații la CCR.

Ministerul Educației a promovat un proiect de ordonanță de urgență care este similar celui contestat la Curtea Constituțională, în care sumele decontate cresc, dar care nu asigură gratuitatea.

Reamintim că fostul ministru Sorin Cîmpeanu a lăsat peste 130 de mii de elevi navetiști fără bani de transport la școală pe o schemă paralelă cu Legea. Acesta răbufnea la adresa unei eleve, în primăvara anului trecut: “Aloo, domnișoară, ai cumva pregătire juridică? Vom vedea cine are dreptate”. Eleva îi spunea că se va ajunge exact în situația din prezent.

Informații de context

În data de 15 septembrie, Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică, după ce cu o zi înainte ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi consultat, lucru sesizat și de mai multe asociații de elevi.

Cîmpeanu spunea că elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului. – detalii aici

Mai multe organizații ale elevilor și Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali au cerut Guvernului, în aceeași zi, să nu aprobe ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transport pe motiv că “ordonanța prevede decontarea transportului parțial, nu gratuitate” – mai multe detalii aici

Inițial, suma forfetară lunară era de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimenta cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

O săptămână mai târziu, pe 22 septembrie, Ministerul Educației a fost de acord cu dublarea alocației forfetare și cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Elevilor, adică la valoarea de 60 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru – detalii aici

Citește și:
Ștefan Pălărie, USR: Credibilitatea Ligiei Deca este deja aproape de zero
Consiliul Național al Elevilor și Asociația Părinților Edupart anunță că susțin proiectul de ordonanță al Ministerului Educației prin care sumele pentru decontarea transportului elevilor navetiști cresc de 4 ori
Consiliul Economic și Social a dat aviz favorabil proiectului de ordonanță privind suma forfetară pentru elevii navetiști / Deși nu susține suma forfetară pe termen lung, CES propune o soluție pentru gratuitate la transport
Exit mobile version