Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere Ligiei Deca să le spună profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024 și de ce primele didactice nu sunt asigurate din fonduri europene

3.188 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / George Călin
Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere ministrului Educației într-o scrisoare deschisă, să le spună profesorilor “care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024”. Senatorul i-a adresat ministrei Educației scrisoarea deschisă, joi, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului. Amintim, recent, Ligia Deca a ridicat posibilitatea să nu fie adoptată în timp util legea salarizării pe baza căreia salariile profesorilor ar trebui să crească de la începutul noului an și a spus că ”trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”.

Senatorul USR, Ștefan Pălărie, i-a cerut public ministrei Educației, într-o scrisoare deschisă, să le spună profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie.

“Doamnă ministru, vă solicit să le spuneți tuturor profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie și, în subsidiar, pentru ca Legea salarizării să fie finalizată până atunci.

“De asemenea, vă solicit și prezentarea motivelor pentru care primele de carieră nu sunt asigurate din fonduri europene”, se menționează în scrisoarea adresată Ligiei Deca.

În scrisoare se menționează:”În ceea ce privește primele de carieră prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2023, Guvernul și-a asumat că va face demersuri pentru a le asigura din fonduri europene. Astăzi, după ce am atras atenția în mai multe rânduri că primele de carieră nu beneficiază de atenția cuvenită și nu se fac eforturi pentru asigurarea lor, Guvernul, prin prim-ministrul Marcel Ciolacu, ne spune că nu a fost capabil să obțină fondurile europene necesare pentru finanțarea primelor de carieră, astfel că a ajuns – la fel ca în cazul transportului gratuit al elevilor sau al mesei calde de care elevii nu beneficiază nici la 3 săptămână de la începerea școlii – la o soluție de avarie, în cazul de față aceasta fiind finanțarea din fondul de rezervă”.

Scrisoarea în întregime, adresată ministrei Ligia Deca

Scrisoare deschisă

Adresată: Doamnei Ministru Ligia Deca
De către: Senator Ștefan Pălărie

Doamnă Ministru Ligia Deca,


Mă adresez dumneavoastră într-o zi specială al cărei subiect este tocmai respectul acordat profesorilor.


Ați fost ministrul educației în perioada grevei profesorilor de anul acesta, unde principalul lor mesaj a fost refuzul de a mai suporta umilințe repetate din partea guvernanților. În urma grevei profesorilor, Guvernul a promis, din punct de vedere legislativ, creșterea salariilor și oferirea primelor de carieră, atât personalului didactic, cât și personalului nedidactic.

Ați fost ministrul educației atunci, sunteți ministrul educației și astăzi. În această calitate, Doamnă Ministru, vă solicit să vă respectați angajamentele față de profesori, dumneavoastră, personal, precum și Guvernul din care faceți parte!

În repetate rânduri v-ați detașat de responsabilitatea Legii salarizării, despre care ați susținut că este singura soluție legală, împingând responsabilitatea spre Ministerul Muncii. Astăzi, chiar de Ziua Educației și a Profesorului, nu puteți garanta că Legea salarizării va fi gata astfel încât salariile să crească de la 1 ianuarie, după ce termenul de prezentare în Parlament a legii la 1 septembrie a fost deja ratat.

În ceea ce privește primele de carieră prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2023, Guvernul și-a asumat că va face demersuri pentru a le asigura din fonduri europene. Astăzi, după ce am atras atenția în mai multe rânduri că primele de carieră nu beneficiază de atenția cuvenită și nu se fac eforturi pentru asigurarea lor, Guvernul, prin prim-ministrul Marcel Ciolacu, ne spune că nu a fost capabil să obțină fondurile europene necesare pentru finanțarea primelor de carieră, astfel că a ajuns – la fel ca în cazul transportului gratuit al elevilor sau al mesei calde de care elevii nu beneficiază nici la 3 săptămână de la începerea școlii – la o soluție de avarie, în cazul de față aceasta fiind finanțarea din fondul de rezervă.

Doamnă Ministru, profesorii așteaptă în continuare de la Guvern respectul cuvenit.
Dumneavoastră, ca ministru în funcție în perioada grevei, reprezentați chiar garanția de continuitate și de respectare a promisiunilor Guvernului.

Nu există o asumare privind termenul de adoptare a Legii salarizării, care ar trebui să conțină și creșterile salariale ale profesorilor! Doamnă Ministru, Greva profesorilor nu a fost doar despre bani, ci și despre respect și demnitate!

Din acest motiv, stimată doamnă ministru, vă solicit să le spuneți tuturor profesorilor care sunt eforturile concrete și clare întreprinse de Ministerul Educației pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie și, în subsidiar, pentru ca Legea salarizării să fie finalizată până atunci. De asemenea, vă solicit și prezentarea motivelor pentru care primele de carieră nu sunt asigurate din fonduri europene.

În speranța că veți da curs acestor solicitări și că veți face în sfârșit un pas în față,
pentru a apăra profesorii și sistemul pe care îl gestionați.

Ștefan Pălărie,
Senator

Informații de context

Ligia Deca a invocat recent într-un interviu la Euronews posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Ligia Deca. Cu săptămână înainte, ministra Educației a evitat un răspuns tranșant pe această temă și într-un interviu acordat TVR. Ligia Deca a fost întrebată despre aceste majorări, în condițiile în care legea salarizării nici nu a ajuns în Parlament, deși fostul ministru al muncii, Marius Budăi, promitea că acest lucru se va întâmpla la 1 septembrie.

Amintim, joi, Guvernul a alocat 90 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru prima de carieră didactică a profesorilor și cea pentru personalul nedidactic din școli, deși banii ar fi trebuit să vină din fonduri europene, așa cum scrie chiar în numele Ordonanței de urgență, nr 58/2023, OUG privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile.

Primele ar trebui să ajungă la profesori și la personalul auxiliar și nedidactic între 27 și 30 octombrie, a spus ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

Citește și:
Guvernul a alocat 90 de milioane de lei pentru prima de carieră didactică a profesorilor și cea pentru personalul nedidactic din școli
Ministrul Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis” / În greva generală, guvernul a insistat că nu e posibilă creșterea salariilor cadrelor didactice fără Legea salarizării
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

3 comments
  1. S-a spus clar in iunie ca sunt din fonduri europene si ca atare se mai dau inca vreo cativa ani pentru ca asa e prins in proiect. Ce gogonata e asta? Cum adica atunci erau si acum se cauta bani de la buget? Astia chiar ne cred prosti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Publicitatea de stat, proprietatea asupra organizațiilor de presă și alte instrumente de presiune politică sau economică asupra media, care afectează drepturile și interesele publicului, vor fi transparentizate prin lege europeană / Noile norme au intrat în vigoare acum și trebuie asumate prin legislația națională

Protejarea unuia dintre pilonii democrației, presa, în fața unor presiuni adesea invizibile pentru public, de la influențele patronale la amestecul politic sau condiționarea economică face obiectul unei noi legi europene,…
Vezi articolul

Lista școlilor de aplicație pentru practica pedagogică, în anul școlar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial / Până pe 1 octombrie, inspectoratele școlare transmit Ministerului Educației situația centralizată a consorțiilor școlare înființate

Lista școlilor de aplicație pentru anul școlar 2024-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial. Prin ordinul de ministru nr. 5.957 din 13 august 2024 a fost aprobată componența rețelei naționale…
Vezi articolul

Primul manual de istorie despre războiul din Ucraina ajunge în şcolile ruse / Autorii manualului: „Ucraina este un stat ultranaţionalist”, în care disidenţa este persecutată şi „orice este rusesc” este considerat ostil

Ucraina are autorităţi neonaziste, iar Rusia este victima unei blocade economice occidentale – acestea sunt doar câteva dintre tezele susţinute în primul manual de istorie care face referire la războiul…
Vezi articolul