Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre testarea antidrog în școli: Guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”

570 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
După ce în această săptămână ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila au vorbit despre testarea antidrog în școli, senatorul USR Ștefan Pălărie spune că, prin aceasta idee, „guvernanții încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor, școlilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”.

„Cum vor gestiona rezultatele și cazurile care ar fi depistate? S-a gândit cineva până la capăt? Cine ar urma să facă aceste testări? În baza căror studii au ajuns la concluzia că asta ar fi o strategie optimă?”,  întreabă Ștefan Pălărie pe pagina sa de Facebook

  • Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că va fi analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, doar cu acordul părinţilor, pe 28 august și a precizat că vor fi constituite grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţiilor de părinţi şi elevi.
  • Pe 30 august, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a anunțat că Agenţia Naţională Antidrog va realiza un chestionar prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la 
  1. testarea în şcoală cu aparat antidrog
  2. prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); 
  3. introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală.”
  • Astăzi, 31 august, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „trebuie să creştem capacitatea de testare antidrog”, potrivit Agerpres. În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării testelor antidrog în şcoli, ministrul a declarat că nu este specialist în controlul consumului de droguri, dar s-a declarat convins că educaţia pentru sănătate poate să genereze comportamente de bună calitate. A menţionat că a avut o discuţie informală cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe tema educaţiei pentru sănătate şi a rolului ei în evitarea consumului de droguri. 

Redăm postarea senatorului Ștefan Pălărie:

„Sunt întrebat de presă, dar și de părinți și profesori, despre ultima chestie aruncată populist de cei de la putere: testarea antidrog în masă a tuturor copiilor în școli.

Ce înțeleg eu este că, după ce s-au declarat învinși de mafia și traficanții de droguri, prin gura însuși ministrului de interne Predoiu, guvernanții caută vinovați prin alte părți. În loc să își scrie demisia sau să ofere scuze.

Înainte să luăm măcar în serios așa ceva, sunt mai multe întrebări la care prefectul Bucureștiului, autorul propunerii, ar trebui să răspundă.

Cine ar urma să facă aceste testări? În baza căror studii au ajuns la concluzia că asta ar fi o strategie optimă? Îi mai întreabă cineva și pe părinți dacă sunt de acord? Ce rată de fals-pozitiv sau ce eroare ar avea testele achiziționate? Ce încredere mai pot avea copiii sau părinții într-o asemenea operațiune, după eșecul ridicol al „marii testări” anti-Covid pusă la cale de ministrul de atunci Cîmpeanu, alături de medicul Rafila? Există pur și simplu capacitatea de a testa 3 milioane de persoane sau e doar o altă afacere de „famiglie” cu teste anti-drog?

Sau ne mai putem întreba – în lipsa acelor studii sau strategii – ce au de gând să facă cu acele rezultate? Cum le vor folosi? Cum vor gestiona rezultatele și cazurile care ar fi depistate? S-a gândit cineva până la capăt? A numărat măcar prefectul să vadă cât de puțini medici școlari există? Sau s-a gândit măcar la nevoia uriașă la nivel național de formare și pregătire pentru consilierii școlari pe această temă – înainte să arunce cu declarația?

Mi se pare că guvernarea actuală nu vede bârna din ochi: lipsa de încredere masivă în instituții a românilor după această serie de tragedii… Să nu uităm că am ajuns aici tocmai de la tragedia unor copii spulberați pe marginea drumului, după un lung lanț de bâlbe și complicități ale instituțiilor care ar trebui să țină traficul de droguri sub control, sau măcar traficul rutier. Se aude, Poliția Română? Se aude, domnule Predoiu?

Deci, să ne spună guvernanții cum au ajuns la această idee creață, din care se vede negru pe alb că încearcă să arunce în cârca părinților, profesorilor, școlilor și elevilor o problemă gravă – traficul de droguri, pe care ei stau și îl urmăresc cu „atenție și îngrijorare”.”


4 comments
  1. Marea majoritate a parintilor sunt de acord cu testarea antidrog la intrarea in scoli macar 1 data pe luna si bineinteles cu adeverinta antidrog la inceput de an scolar, pentru siguranta copiilor, nu e nimic de ascuns.
    Ce parinte si-ar ascunde copilul de testul antidrog, ce ar avea de ascuns?

    Singura masura eficienta sa nu avem drogati de nici un fel , este sa nu intre drogurile in tara , pe la granite, la vama, de aceea trebuie verificata fiecare persoana cu aparatura antidrog si fiecare bagaj mai mare sau mai mic si drogurile odata gasite imediat distruse, deoarece sanatatea copiilor si a oamenilor din Romania este primordiala.
    Alta masura nu este eficienta, nu da rezultate bune.

  2. 1. Avem speciali care ar trebui sa se ocupe de mafioti. Exista profesori care se tem sa lase corigenti, nu cred ca se vor lupta cu drogatii si cu distribuitorii de droguri, facand treba politistilor si jandarmilor.
    2. Daca un parinte nu isi da acordul, ce se va intampla?

  3. Asa este!
    Dupa experienta (esuata) a testarilor pt Covid, de catre profesori/parinti, acum se mai “arunca” o testare in aceeasi directie.

    In plus, asa cum s-a facut o uriasa afacere din achizitionarea de teste de saliva, neconcluzive si astfel inutile, pt Covid, probabil tot asa se va alege cineva cu o frumoasa afacere cu teste pt droguri. Si asta in conditiile in care, cum s-a vazut de curand (la 2Mai!), politia spune ca nu are laindemana teste suficiente, astfel incat soferii cu comportament inadecvat nu pot fi intotdeauna testati pt droguri si, mai mult de atat, nici macar nu exista teste universale si multe substante nu pot fi detectate decat de catre experti in laboratoare super-bine-dotate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea despre alocarea către colegiile centenare a majorității banilor din Planul de Redresare pe Educație: E o decizie criminală / Cei care sabotează resursele naționale ar trebui să intre în pușcărie

Alocarea majorității banilor pentru Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență către 60 de colegii centenare din România “este o decizie criminală”, spune profesorul Mircea Miclea, fost ministru al…
Vezi articolul

Cinci eleve din București au creat cea mai bună aplicație IT din Europa, în competiția internațională de programare și antreprenoriat Technovation Girls. Cum funcționează Safe Walk, pentru prevenirea agresiunilor pe stradă

O echipă de eleve de liceu din România a câștigat competiția regională pe Europa a Technovation, după ce fetele au dezvoltat cea mai bună aplicație europeană din divizia seniori. Echipa…
Vezi articolul

Locurile în plus la Olimpiada Națională de Muzică 2023 au fost suplimentate pe bază de cerere către Ministerul Educației, în cazul Colegiului ”George Enescu” București / Directoare: Tuturor liceelor care au cerut locuri în plus li s-au dat

Doar 18 din 35 de elevi de la Colegiul Național ”George Enescu” din București au mers la Olimpiada Națională de Muzică de anul trecut, nu 30 câți au fost înscriși…
Vezi articolul